Prefectura Bihor a anunţat, joi, că în judeţ încep luna aceasta primele pregătiri pentru organizarea programului naţional de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, cea dintâi operaţiune fiind inventarierea personalului medical şi auxiliar, care va avea prioritate la administrarea vaccinului.
Autorităţile precizează, însă, că vaccinarea nu va fi obligatorie.
Printr-un comunicat de presă, Prefectura arată că, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, programul naţional de vaccinare anti-Covid se va desfăşura în etape, în funcţie de tipul şi disponibilitatea unuia sau a mai multor vaccinuri, iar în prima etapă prioritare vor fi cinci categorii de persoane.
Este vorba despre: personalul medical şi auxiliar din unităţile medicale publice şi private; personalul care deserveşte activităţile esenţiale din infrastructura critică; personalul din unităţile medicale ale ministerelor cu reţea sanitară proprie; personalul din instituţiile aflate în subordinea ministerelor de resort; persoanele peste 18 ani vulnerabile (vârstnici peste 65 de ani şi cei cu boli cronice).
Populaţia generală, adică toate celelalte categorii de persoane, urmează să fie imunizate în a doua etapă a programului naţional de vaccinare.
"Precizăm că în România, similar activităţilor desfăşurate prin Programul Naţional de Vaccinare, nu se are în vedere introducerea obligativităţii vaccinării împotriva SARS-CoV-2, participarea la campania de vaccinare urmând a fi voluntară", precizează Prefectura.
În Bihor, pregătirile pentru derularea programului vor începe din 16 noiembrie cu inventarierea personalului medical şi auxiliar din întregul judeţ, conform unei solicitări adresate Direcţiei de Sănătate Publică de către Ministerul Sănătăţii.
Pe de altă parte, Prefectura arată în comunicat că "grupul de lucru pentru îmbunătăţirea tuturor activităţilor de vaccinare, constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii, a elaborat, în vederea informării corecte, un material cu informaţii referitoare la platformele majore de dezvoltare a vaccinurilor anti-COVID-19".
Amintim că săptămâna aceasta compania Pfizer a anunţat că a pus la punct un vaccin anti-Covid cu eficienţă de 90% - rată de protecţie superioară vaccinului antigripal, de pildă, a cărui eficienţă este de 70% - şi care a fost testat cu succes pe 45.000 de oameni.
Deocamdată, însă, nu se cunoaşte durata de imunizare asigurată prin administrarea acestui vaccin.
Concomitent, la nivel mondial sunt în stadii avansate şi alte vaccinuri anti-Covid, realizate de diverse companii, însă niciunul în stadiul avansat anunţat de Pfizer.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.