URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2020, 21:20

Incendiu într-un bloc din Marghita: 27 de persoane au fost evacuate

Incendiu într-un bloc din Marghita: 27 de persoane au fost evacuate (foto: arhivă ISU Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

27 de persoane - între care doi copii - au fost evacuate, luni după amiaza, dintr-un bloc de pe Aleea Tineretului din municipiul Marghita, unde izbucnise un incendiu. Flăcările au cuprins un apartament aflat la etajul al treilea, însă fumul inundase atât etajul 3, cât şi etajul 4 al blocului.

"Luni, 21 decembrie a.c., la ora 16.03, un apelant al numărului unic 112 sesiza Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, cu privire la producerea unui incendiu într-un bloc de locuinţe de pe strada Aleea Tineretului din municipiul Marghita, menţionând totodată faptul că, din cauza fumului dens, nu poate pătrunde în apartament", a transmis, luni seara, maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Spre eveniment au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Marghita, din care două de stingere şi unul de prim ajutor calificat, care au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă de tip B2.

"Ajunşi în circa 3 minute la adresa precizată de apelant, pompierii militari au acţionat concomitent pentru localizarea şi lichidarea incendiului ce se manifesta generalizat la un apartament situat la etajul 3 al blocului, pentru evacuarea locatarilor, verificând fiecare locuinţă, pentru ventilarea casei scării, care era inundată cu fum la nivelul etajelor 3 şi 4, respectiv pentru aerisirea apartamentelor de la etajele precizate", se arată în comunicatul transmis de Roşca.

Flăcările au distrus corpurile de mobilier din cele două camere ale locuinţei şi un televizor, iar din cauza fumului dens şi a temperaturii ridicate s-au degradat un frigider, o uşă metalică şi zugrăveala din apartament.

Se pare că focul a izbucnit din cauza unui reşou. "Echipajele de pompieri au stins incendiul în aproximativ 20 de minute, reuşind să salveze apartamentele învecinate. Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un reşou electric", transmit reprezentanţii ISU.


Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" reaminteşte bihorenilor măsurile şi regulile de preîntâmpinare a unor astfel de evenimente, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, cu victime omeneşti:

- Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
- Nu utilizaţi aparatele şi echipamentele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
- Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
- Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
- Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
- Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
- Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (boiler, aerotermă, frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.
- Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
- Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
- Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare,  pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.
- Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
- Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON