URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2020, 11:46

Incendiu într-un bloc din Oradea, după ce un televizor a explodat!

Incendiu într-un bloc din Oradea, după ce un televizor a explodat! foto: arhiva ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locatarii unui bloc de pe strada Morii din Oradea au tras o sperietură zdravănă, după ce au auzit o explozie într-un apartament. Potrivit unui comunicat transmis de ISU Crişana, s-a întâmplat marţi, în jurul orei 16.40.

Pompierii care au intervenit de urgenţă au folosit autospeciala de lucru la înălţime, pentru a intra pe geamul apartamentului din care ieşea fum, aflat la etajul doi al blocului.

„Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în aproximativ 15 minute, acționând doar din interiorul apartamentului, fără a deschide ușa locuinței, pentru a nu inunda cu fum casa scării și celelalte apartamente”, se arată în comunicatul ISU.

Cercetările făcute de pompieri au scos la iveală că incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de explozia unui televizor lăsat sub tensiune. Pagubele au constat într-un corp de mobilă, televizorul cu pricina, circa 10 kilograme de materiale textile şi zece cărţi. Militarii au reuşit însă să împiedice propagarea flăcărilor la întreaga locuinţă şi la apartamentele vecine.

Din fericire, nu au existat persoane rănite, în urma acestui incendiu.

Sfaturi de la ISU

Pompierii le recomandă bihorenilor să fie precauţi cu aparatele mari consumatoare de curent. „Când plecaţi de acasă, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei”, este sfatul ISU.

De asemenea, nu trebuie lăsate nesupravegheate, sub tensiune, maşinile de spălat, fierul de călcat, radiatoarele, reşourile sau lampele. Aparatura electrocasnică trebuie instalată şi utilizată respectând indicaţiile producătorului, iar cordoanele de legătură trebuie verificate periodic şi înlocuite, dacă sunt uzate.

„Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent”, a mai transmis ISU.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice, avertisment care vizează în mod special electrocasnicele mari: boiler, frigider, televizor, maşina de spălat etc. „Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu”, este un alt sfat al pompierilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Sandu2100
Corect!
Postat 14 Octombrie 2020, 15:00 de scorilo
CrisDumi
Prizele nu sunt facute sa reziste la W, prizele sunt facute pe A. A trebuie sa reziste la W. De asemenea cablurile electrice contează, si inca o data depinde de sigurante care se masoara in A. Dar cineva ca tine spunea ca impamantarea se leagă la masa ::::)))) . Pe langa virusolog, doctor, om de știință, expert in politici locale, expert in Bolojan, construcții, expert jurnalistică, si multe altele esti si electrician ::::)))) . Iti recomand SOCOLA, nucet e prea aproape
Postat 14 Octombrie 2020, 12:49 de Sandu2100
Sfaturi pompieristice !?!
Fiecare aparat cu priza lui ?!? Băi, pompierule care te zbați în sfaturi inutile, tu ai habar că o priză "duce" 2000W de regulă, iar un TV nu are cum consuma mai mult de 300W la o plasmă cu diagonala de peste 160cm ?!? Nici măcar televizoarele vechi, pe lămpi, nu consumă mai mult de 150W. Că de aceea s-a inventat "triplu-ștecherul" ... iar o casă nu are nevoie să aibă încastrate mai mult de 4 locuri de prize (duble, triple, etc) într-o cameră, având grupate și 10 "deviceuri" dacă e nevoie.
Postat 14 Octombrie 2020, 12:11 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON