URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2020, 13:36

Încă 32 de bihoreni diagnosticaţi cu coronavirus şi un deces. Vezi din ce localităţi!

Încă 32 de bihoreni diagnosticaţi cu coronavirus şi un deces. Vezi din ce localităţi! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă 32 de bihoreni au fost depistaţi, în ultimele 24 de ore, ca fiind purtători ai noului coronavirus, după cum arată datele transmise duminică la ora 13 de Grupul de Comunicare Strategică, astfel că numărul îmbolnăvirilor consemnate în judeţ a ajuns la 2.322.

Bihorul se află şi între judeţele în care s-au înregistrat decese în rândul pacienţilor cu SARS-CoV-2, sursele ziarului afirmând că este vorba despre o femeie de 75 de ani din Oradea, aflată la Terapie Intensivă din 20 august. Astfel, numărul deceselor asociate cu Covid-19 în Bihor se ridică la 72.

Aceleaşi surse spun că, în prezent numărul cazurilor active din judeţ este de 1.038. Până acum s-au vindecat 1.211 dintre cei diagnosticaţi.

Numărul bihorenilor depistaţi în ultima zi este mai mic decât în zilele trecute (jumătate faţă de vineri), dat fiind că şi numărul testelor efectuate – doar 216, în Spitalul Municipal – a fost mai mic.

Între cele 32 cazuri nou diagnosticate se numără şi 2 angajaţi ai unor centre rezidenţiale din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor (despre care managerul Camelia Gaciu nu a putut furniza, deocamdată, detalii), 3 infirmiere de la Spitalul Municipal din Oradea, 6 persoane care s-au simţit rău şi au sunat la 112, dar şi 4 bihoreni testaţi la cerere.

Noii diagnosticaţi sunt din localităţile Oradea, Aleşd, Ceica, Sanmartin, Madaras, Abramut, Salonta, Drăgeşti, Aştileu, Bunteşti, Căbeşti, Săcueni, Ciumeghiu şi Tulca.

În ce priveşte gradul de încărcare a spitalelor, dintre cei 442 de bihoreni internaţi duminică dimineaţă la ora 8, în Spitalul Municipal din Oradea erau 251 pacienţi la 281 paturi (30 de paturi sunt libere), iar la secţia de Boli Infecţioase de pe strada Republicii erau ocupate 38 de paturi din 40. Restul pacienţilor sunt internaţi în secţiile exterioare de la Beiuş şi Spitalul de Recuperare din Băile Felix (asimptomatici şi forme uşoare).

Cât priveşte situaţia la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 952 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, numărul total de cazuri confirmate ajungând la 86.785. În total, 3.578 de persoane infectate au murit, dintre care 39 în ultima zi. "Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 12 decese la categoria de peste 80 de ani. 32 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, 2 pacienţi decedaţi nu au prezentat comorbidităţi, iar pentru 5 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent", arată GCS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON