URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Octombrie 2015, 10:43

Înalta Curte a decis: practicarea ilegală a avocaturii constituie infracţiune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam într-un material precedent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată de Procurorul General al României să pronunţe o decizie de unificare a practicii judiciare prin care să stabilească dacă avocatura poate sau nu să fie practicată şi de către alte persoane decât cele care fac parte din Barouri.

Mai precis, Instanţa Supremă a fost investită în vederea interpretării şi aplicării unitare a dispoziţiilor art. 348 din Codul penal (corespondent al art. 281 din Codul penal anterior), în ipoteza exercitării activităţilor specifice profesiei de avocat de către persoane care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995, republicată.

Prin Decizia nr. 15/21.09.2015 pronunţată în recurs în interesul legii, Înalta Curte a stabilit: "Fapta unei persoane care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în cadrul unor entităţi care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, constituie infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi prevăzută de art. 348 Cod penal".

Decizia urmează să fie redactată iar apoi publicată în Monitorul Oficial. Din momentul publicării, interpretarea dată de Instanţa Supremă devine obligatorie pentru toate organele judiciare penale din România.

Ca urmare a acestei interpretări oficiale şi obligatorii, parchetele şi instanţele nu vor mai putea pronunţa soluţii de clasare sau de achitare faţă de persoanele care practică ilegal avocatura. Astfel, toţi cei care au practicat sau practică ilegal profesia de avocat, sub pravanul unor barouri "private" cu diverse denumiri, urmează să răspundă în faţa legii penale pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii.

Decizia Instanţei Supreme reprezintă un element de normalitate înr-un sistem judiciar în care a fost nevoie de ani de zile pentru a se explicita noţiunea de avocat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai rar le talmaceste cineva ca d-voastra!
Ia mai cititi o data si inca o data si tot asa, pana vei intelege CORECT ce se spune in minuta! E drept ca nici Solomon nu putea da o asa solutie ambigua si intortocheata, dar la o citire atenta se intelege ca cei care nu fac parte din gasca lui Florea sau a lui Bota, sunt ,,ilegali", adica monopolul s-a ,,impartit". „Admite recursul in interesul legii. In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art.348 din Codul penal stabileste: 'Fapta unei persoane care exercita activitati specifice profesiei de avocat in cadrul unor entitati care nu fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati prevazuta de art. 348 Cod penal'. Obligatorie, potrivit art.474 alin.(4) din Codul de procedura penala. Pronuntata, in sedinta publica, azi 21 septembrie 2015”.
Postat 06 Octombrie 2015, 12:18 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON