URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iunie 2015, 18:00

În Vadu Crişului va fi dezvelit bustul Regelui Carol al II-lea şi o placă în memoria fetei care l-a servit cu apă

În Vadu Crişului va fi dezvelit bustul Regelui Carol al II-lea şi o placă în memoria fetei care l-a servit cu apă Regele Carol al II-lea şi Maria Mudura, tânăra din Vadu Crişului care l-a servit cu apă din ulcior
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 6 şi 7 iunie, la Vadu Crişului, se organizează o nouă ediţie a Târgului de la Vama Sării, una dintre cele mai vechi sărbători etno-folclorice din Bihor. Evenimentul este organizat de primăria comunei, în colaboare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

În cadrul sărbătorii, sâmbătă, 6 iunie, de la ora 16, la Vadu Crişului va fi dezvelit bustul Regelui Carol al II-lea, care, în 1930, exact în aceeaşi dată, a aterizat pe un câmp al comunei, după ce avionul în care se afla nu mai avea suficient combustibil. Bustul este amplasat într-un mic parc al satului reşedinţă de comună.

De asemenea, în program, de la ora 15.30, a fost inclusă şi dezvelirea plăcii comemorative Maria Mudura, în memoria fetei care i-a dat apă din ulcior pe atunci prinţului Carol. Placa a fost amplasată pe casa în care Maria Mudura a locuit.

În aceeaşi zi, la ora 17, va fi inaugurat un pod peste Crişul Repede, realizat din bani de la bugetul public, care va permite accesul spre Peştera Vadu Crişului prin pădure. În aceeaşi zonă va avea loc şi sosirea şi vămuirea plutei cu sare, ritual specific Târgului de la Vama Sării. De altfel, numele festivalului de la Vadu Crişului provine din secolele XIII-XV, când în defileu se vămuia sarea adusă din ocnele Transilvaniei spre Câmpia Panonică. Vameşii reţineau o parte din sarea adusă de cărăuşi în căruţe sau de plutaşi.

Pentru duminică, 7 iunie, organizatorii au pregătit un program de evenimente pe terenul de fotbal din comună. De la ora 9, va avea loc un concurs de gătit bogracs, urmat, de la ora 12, de un spectacol folcloric, întins pe mai multe ore.

În cadrul acestuia, vor interpreta ansamblurile Casei de Cultură din Şuncuiuş, "Floare de colţ" din Vadu Crişului, "Moşuţ" din Vadu Crişului, Căminului Cultural din Măgeşti, "Sărcăuţa" din Borod, "Floare Mândră de pe Criş" din Tileagd, "Doruleţ" din Luncşoara, "Dubaşii" din Hotar, "Ardeleana" din Tulca şi taraful "La obârşii, la izvor" din Oradea. De asemenea, spectatorii îl vor putea asculta pe maestrul Aurel Moţ la taragot, precum şi pe soliştii: Mădălina Ilea, Romina Nemeş, Ioana Urs, Roxana Buzle, Anca Pavel Ciuciu, Corina Lele-Ionescu, Violeta Gherman, Maria-Alexandra Secan, Andrei Dem, Andreea Suciu, Andreea Puşcaş Tania Bodea, Gabriela Sabău, Rodica Giurgiuman şi Nicoleta Ştef.  

De la ora 19, pe scenă va urca Komonyi Zsuzsi din Ungaria, urmat, de la ora 20, de Văru Săndel, respectiv de la ora 21 de Adda. Evenimentul, prezentat de Mihai Dacin, se va încheia cu lansare de lampioane, foc de artificii şi discotecă în aer liber.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON