URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2014, 14:29

În vacanţă cu clasa: Taberele şcolare în 2014 nu mai înseamnă doar munte şi mare, ci sejururi aproape de lux, în ţară şi în străinătate

În vacanţă cu clasa: Taberele şcolare în 2014 nu mai înseamnă doar munte şi mare, ci sejururi aproape de lux, în ţară şi în străinătate COLEGI DE TABĂRĂ. Chiar dacă excursiile la munte, cu jocuri de echipă şi tradiţionalele focuri de tabără, încă n-au fost date complet uitării, locul lor îl iau tot mai mult pachetele de vacanţă la pensiuni şi hoteluri private, cu lecţii de călărie şi cursuri de înot
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După un an de şcoală, cu note mari sau nu, elevii, organizaţi de profesori, îşi pregătesc vacanţele de vară.

Autorităţile şcolare recunosc că tradiţionalele tabere în care se mergea cu trenul la munte ori la mare nu mai au aceeaşi priză la tineri, locul lor fiind luat de sejururi în camere dotate cu Wi-Fi în zone exclusiviste din ţară, dar şi în Austria, Croaţia şi Grecia.

Tabăra... Oradea

Dacă pe vremuri taberele şcolare se organizau strict în locaţiile "de stat", coordonate de fosta Agenţie de Naţională a Taberelor şi Turismului Şcolar, acum elevii de toate vârstele au opţiuni nenumărate. Destinaţiile clasice mai au, totuşi, muşterii. Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret (DJST) administrează în judeţ patru tabere funcţionale, din şapte câte erau până în 1990.

15-sorin-buhas_bihoreanul.jpgCel mai căutat este, mai ales după renovarea finalizată în primăvara anului trecut, hostelul din Oradea, situat în curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean, cu 100 de locuri, în camere cu 2 sau 4 paturi, cu televizoare şi acces la internet. "De obicei, grupurile care se cazează în Oradea vin pentru Băile Felix, unde îşi petrec cam toată ziua, dar mai fac şi tururi ale oraşului", spune directorul DJST Bihor, Sorin Buhaş (foto).

Încă e destul de căutată şi tabăra de muncă de la Şuncuiuş, la "Castelul" situat chiar pe vârful unei stânci, unde sunt 55 de locuri. "Avem condiţii nu moderne, dar decente. De aceea mulţi elevi aleg pensiunile ori hotelurile private", recunoaşte Buhaş. Zona e, totuşi, plină cu atracţii naturale, aşa că adolescenţii pot face căţărări ori rafting, cu "privaţii".

La mare, dar nu în tabără

DJST mai administrează taberele de pe Valea Brătcuţei şi de la Remeţi, ceva mai puţin ademenitoare. "Din 10 serii de tabere în sezonul estival, de câte 6 nopţi şi 7 zile, avem deja rezervate 7 în Oradea, 4 la Şuncuiuş, 2 la Remeţi şi încă niciuna pe Valea Brătcuţei", spune Octavian Tudor, referentul pentru tabere din cadrul instituţiei. Preţurile pentru un sejur sunt de 72 lei/zi, în Oradea, respectiv 67 lei/zi în restul judeţului, şi includ trei mese pe zi.

Cam la aceleaşi sume, elevii pot alege să se relaxeze în alte locuri din ţară. Printre cele mai căutate sunt taberele de pe Valea Prahovei, precum şi cea de la Sângeorz Băi, până acum DJST având 5 serii programate pentru plecare. În schimb, tinerii bihoreni nu se înghesuie să meargă la Marea Neagră prin taberele "de stat", ci preferă hotelurile private. Dar nu sunt singurii. "Am vorbit cu colega de la Eforie Sud şi mi-a spus că deşi are capacitate mare de cazare, la aceleaşi preţuri, între 65 şi 75 de lei pe noapte, cu masa inclusă, are doar câteva grupe programate", spune Octavian Tudor.

Lecţii de engleză

Motivul? Tot mai mulţi părinţi scot din buzunare sume mai mari pentru distracţia şi confortul copiilor lor. În Oradea, pentru 630 de lei, Hotelul Nevis oferă un sejur de 7 nopţi, cu trei mese incluse, televizor şi internet wireless în cameră. În preţ sunt incluse şi cursuri de înot, de engleză, de introducere în astronomie, vizite în Băile Felix, la Peştera cu cristale din Mina Farcu, cursuri de echitaţie la centrul Il Cavalino, petreceri la picnic şi de seară. Oferta a prins, de vreme ce seriile pentru elevi au fost deja rezervate în proporţie de aproape 100% de şcolari din toată ţara.

Pensiunile din Apuseni au şi ele oferte pentru taberele şcolare, punctele de atracţie fiind Groapa Ruginoasă, Gheţarul Scărişoara, Cetăţile Ponorului şi Cheile Galbenei. Pensiunea Skipass, care are şi piscină interioară, cere în lunile iulie şi august câte 85 de lei pentru cazare şi masă.

La greci

Chiar dacă şi ofertele din ţară sunt variate, de câţiva ani unii preferă să-şi facă vacanţele în străinătate, mai ales în Croaţia, Austria şi Grecia. Pentru un sejur părinţii plătesc 200 euro, cu masa inclusă. "Depinde de pachet, nu e totuna să stai la hotel sau la mici pensiuni", explică Rodica Rimer, de la agenţia Paradis Travel.

În Halkidiki (Grecia), de pildă, funcţionează o tabără de sport unde copiii pot face înot, şah, călărie, tir cu arcul şi multe altele, preţul unui sejur ridicându-se la 275 euro, cu tot cu transport. În Corfu, un sejur într-un hotel cu piscină, ce include şi excursii, costă 264 euro. La mai puţini bani, începând de la 150 euro, copiii pot opta însă pentru excursii de 3-5 zile pe itinerariul Viena - Bratislava - Budapesta, unde pot vizita atracţiile turistice ale celor trei capitale.

Aşa că, până la urmă, după mărimea buzunarelor, părinţii tot plătesc. Ce n-ar face ei pentru odraslele care au mai terminat un an de şcoală?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON