URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2022, 14:00

În război, fără "stegari"

În război, fără 'stegari' foto generic, sursa: blesk.cz
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine crede că e neutru sau speră că poate fi pe cont propriu în războiul lui Putin asupra lumii civilizate se minte amarnic. Nu doar Ucraina e ţinta, ci însăşi civilizaţia. Şi nu-i vorba că Imperiul Răului ocupă doar teritorii - azi Ucraina, mâine Republica Moldova, ţările baltice -, ci că terorizează Europa ca să paralizeze voinţe, să spulbere solidarităţi şi aşa incomplete şi greu închegate, să prevină reacţii.

Cea a românilor a fost totuşi, din 24 februarie încoace până acum, admirabilă! Un popor care în urmă cu trei decenii suferea de frig, foame şi frică, crunt sărăcit şi îngrădit, acum întoarce ajutorul primit atunci către refugiaţii din Ucraina, cu o umanitate lăudată de presa şi cancelariile occidentale.

Din nefericire, conducătorii poporului nu sunt, însă, la înălţimea societăţii. Premierul general s-a mulţumit să viziteze un punct de trecere a frontierei, preşedintele spectator i-a urmat târziu exemplul. Ciucă anunţă, plat, cât va fi alocaţia pentru cazarea unui refugiat, Iohannis, la fel de sec, majorarea alocaţiei pentru apărare. Niciunul n-a fost apt, însă, să mobilizeze, să însufleţească, să arate direcţia.

Hai să nu-i comparăm cu Zelensky, eroul care îşi ţine naţiunea în picioare spunând că are nevoie de sprijin, nu de "o călătorie" pentru salvarea propriei persoane. Nici cu Churchill, care la începutul celui de-al Doilea Război Mondial înflăcăra naţiunea promiţând că "Vom merge până la capăt, vom lupta în Franţa, vom lupta pe mări şi pe oceane, vom lupta în aer, cu tot mai multă încredere şi forţă. Vom lupta pe plajă, vom lupta pe terenurile de aterizare, vom lupta pe câmpuri şi pe străzi, dar nu ne vom preda niciodată!".

Dar, la aşa vremuri, românii au nevoie de exact aşa conducători. Entuziasmul de moment se va estompa pe măsură ce ne vom obişnui cu răul, vom plăti facturile şi vom alimenta maşinile. E necesară, deci, o mobilizare, de adresarea către naţiune, de planificare şi de fermitate. Liderii ţării ar putea anunţa, de exemplu, că date fiind împrejurările excepţionale, nu vor mai umfla bugetărimea, că nu vom mai finanţa neruşinat partidele, nu vom mai pensiona poliţiştii la 45 de ani, nu vom mai plăti pensii speciale, nu vom mai cumpăra maşini pentru instituţii, că banii trebuie folosiţi pentru zile negre.

Ar putea ordona pregătirea caselor abandonate din sate pentru a caza refugiaţi ori a ne adăposti copiii la nevoie. Ar putea converti investiţii pentru a le adecva noilor condiţii. Să sugereze, chiar, că poate veni un moment în care vom schimba peluzele de gazon în grădini de legume, cum au făcut japonezii.

Nici măcar liderii locali nu se ridică la înălţimea momentului. În Ucraina primarii şi guvernatorii regionali ţin steagul sus, îmbărbătează populaţia şi chiar conduc rezistenţa armată, ai noştri vorbesc prin delegaţi. Birta îşi trimite în faţă city-managerul, Bolojan absentează la propriu, iar alţii se laudă deşănţat că ajută refugiaţi sub sigle de partid. La cum s-au purtat până acum, să ne ferească Dumnezeu să depindem doar de ei!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Restul e tăcere
Să scoată exproprierea din România în afara legii, și după aia mai vorbim! Până atunci totul e vorbă goală.
Postat 09 Martie 2022, 11:06 de User anonimizat
steagul nostru
vorbind de steaguri.. ati vazut in ce hal arata steagurile din oras? incepeti cu mag profi de vizavi de emanuel... rusine, primarie!
Postat 08 Martie 2022, 20:20 de roger
Carne de tun
Acum ca lumea da buzna la pasapoarte s-au trezit si "mai marii" tării.. le e teama ca nu-i cine sa-i apere. In orasul/judetul in care salarul minim e un standard iar exproprierile si abuzurile comise doar cu votul exclusiv al lingailor din consiliul local/judetean.. s-ar putea sa nu gaseasca prea multi adepti ai armelor. Cine poate sa fuga, o sa faca acum. Aici nu sunt prea multe de aparat.
Postat 08 Martie 2022, 16:39 de oradeanbihor
chiar asa…
pana nu a prins gustul fiul presedintelui, ucraina era linistita. americanii arunca petarda peste tot, dupa care se disculpa. ei sunt stalpii lumii “civilizate”, pacat ca o antagonizeaza.
Postat 08 Martie 2022, 15:03 de macese
Anerrrrrr....
Americanii sunt mai buni??!! Ei au voie sa intervina oriunde doresc fara ca cineva sa-i condamne??!! Ce-au facut in Irak, Iugoslavia sau Vietnam??!! A fost bine??!! Oare e bine sa exista o forta unica care sa dicteze la scara planetara??!!
Postat 08 Martie 2022, 14:58 de AnaConda
asta-i simpla…
un apel la 112 ca in pandemie sa denunte o vanzatoare fara masca si se rezolva.
Postat 08 Martie 2022, 14:50 de macese
testtest
Am fost un teritoriu ocupat de Rusi, și asta ii doare pe Rusi, și pe tine
Postat 08 Martie 2022, 14:21 de Sandu2100
@test
Daca asta e parerea ta, ce mai cauti pe acest "teritoriu"?
Postat 08 Martie 2022, 14:18 de unul
mai taie din ele da-le dr
"războiul lui Putin asupra lumii civilizate" De cand e Romania teritoriu civilizat? Sper ca suntem amandoi de acord ca Romania nu e tara ci doar teritoriu.
Postat 08 Martie 2022, 14:14 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON