URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2020, 15:50

În (răs)crucea Covidului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După luni de restricţii impuse de pandemie, în toamna asta am ales să-mi petrec concediul în Bucovina puternic afectată de răspândirea SARS-CoV-2 încă de la începutul crizei sanitare, dar de o frumuseţe singulară. Şi, cum a trece pe acolo fără a opri pe la faimoasele mănăstiri din patrimoniul UNESCO ar fi ca şi cum te-ai întoarce de la Paris fără să fi văzut Turnul Eiffel, bineînţeles că am vizitat şi două asemenea lăcaşuri. Ceea ce am văzut m-a îndepărtat însă rapid: grupuri formate din femei şi bărbaţi de toate vârstele, inclusiv cu copii, intrau în biserici la grămadă şi pupau cruci şi icoane fără a lua seama la riscul îmbolnăvirii.

De câteva zile, agenda publică românească a fost acaparată de controversa din jurul tradiţionalului pelerinaj organizat la Iaşi de Sf. Paraschiva. Pentru că numărul infectărilor din ultimele săptămâni a tot crescut, autorităţile au restricţionat accesul la evenimentul religios. La început, BOR a părut că acceptă situaţia, pentru ca după câteva zile căpeteniile ortodoxiei să se sucească, invocând libertatea practicării credinţei.

Pe când discuţiile ajungeau la maxima tensiune eram acasă, unde am dat o raită, vinerea trecută, la Festivalul Berii organizat de o firmă locală. Stând la o coadă, cu masca pusă corect şi încercând să ţin o distanţă sigură faţă de persoanele din faţa mea, am auzit un bărbat comentând mai în spate că pandemia este o escrocherie planetară şi Covidul nu există. N-am avut chef să-mi stric seara pentru a-l descoase ce rost are ca statele să-şi clatine economiile inventând o molimă. Ar fi fost la fel de inutil precum încercarea de a-i lumina pe fanaticii ortodocşi amintindu-le că, tot la noi, Biserica Romano-Catolică a anulat ea însăşi pelerinajul la Şumuleu ori că în Orient autorităţile islamice au interzis pelerinajul la Mecca din aceleaşi considerente de precauţie sanitară.

Cred, aşadar, că aderenţa la teoriile conspiraţioniste cum că acest virus nu există sau că produce cel mult o banală răceală nu depinde de apartenenţa la o confesiune sau alta, nici de măsura ori de lipsa credinţei religioase. Ba nici măcar de gradul de educaţie şcolară, dacă ne amintim că recent, tot la noi, o judecătoare a interzis purtarea măştii de protecţie în sala "ei" de judecată, decretând că ar fi o botniţă. Respectarea regulilor de prevenţie ţine, de fapt, de bunul simţ, de instinctul de conservare şi, dacă vreţi, de conştiinţa civică.

La fel ca în toată Europa, şi în România se manifestă de câteva săptămâni o recrudescenţă îngrijorătoare a pandemiei. Deosebirea faţă de celelalte ţări europene este, însă, că la noi teoriile conspiraţioniste şi încurajarea nerespectării regulilor sunt stimulate de entităţi cu interese politice cum ar fi PSD, Avocatul Poporului şi CCR. Habar nu am cum va reuşi Guvernul, dacă va reuşi, să contracareze sabotajele, mai ales că are de ţinut în viaţă nu doar populaţia, ci şi economia, dar în acest impas e mai clar ca oricând că suntem cam pe cont propriu. Şi, mă tem, singura lege care îşi va spune cu adevărat cuvântul rămâne cea a selecţiei naturale. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON