URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Martie 2020, 12:34

În pieţele din Oradea a apărut frica de coronavirus. Comercianţii se gândesc să lase tarabele goale (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cele mai mari pieţe din Oradea se simte teama de îmbolnăvirea cu virusul COVID-19. În Piaţa Cetate, luni dimineaţă erau doar comercianţii, şi aceia mai puţini decât de obicei.

Vânzători da, cumpărători ba

"Cei pe care-i vedeţi aici sunt doar vânzători", a spus un comerciant din sectorul de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Toţi comercianţii stăteau între tarabe şi discutau aproape fără excepţie despre coronavirus, povestind ce au văzut la ştiri, ce ştiu de la copiii aflaţi în străinătate ori ce au auzit de la vecini ori cunoscuţi. "Ce-om face, decât să vorbim? Vedeţi câţi cumpărători avem", a zis şi o femeie.

La sectorul legume-fructe era la fel de pustiu. Cam jumătate din tarabe nu aveau nici măcar comercianţi, iar vânzătorii care au mers totuşi în piaţă se plângeau că rămân cu marfa nevândută. "Nu vine lumea, că se teme. Şi noi ne temem, dar ce să facem, din ce să trăim?", a zis o femeie. Comercianţii se protejează cum pot: unii poartă măşti, alţii şi mănuşi.

Vânzătorii de brânzeturi nu se plâng însă de lipsa clienţilor. "Vine lumea, că avem clienţii noştri fideli", a spus o femeie. În schimb, comercianţii erau doar trei, dar aşa se întâmplă lunea de obicei, când vânzătorii nu au brânză proaspătă sau lapte.

Piaţa Cetate

Cozi peste tot

În Piaţa Rogerius, însă, era departe de a fi pustiu: numeroşi cumpărători "roiau" printre tarabe, în căutare de legume proaspete şi de fructe.

"Vine lumea, nu e problemă. Dar nu ştim noi ce să facem. Uitaţi, mulţi vânzători nici n-au mai venit azi, se tem şi adevărul e că toţi ne temem. Ştiu eu cine stă în faţa mea, dacă e sau nu bolnav?", a spus o femeie care vinde legume proaspete din sera sa din Roşiori. Pe mai multe rânduri din piaţă, comercianţii puteau fi număraţi pe degetele de la o mână. "Sunt mulţi bătrâni, normal că se tem de îmbolnăvire", a explicat un vânzător.

De altfel, şi pe străzile din Rogerius, luni dimineaţă, era mult mai mare aglomeraţie decât în zona centrală a oraşului. Dacă pe şoselele ori în parcările din zona centrală erau puţine maşini, în cartierul cel mai dens din Oradea era agitaţie.

Coadă la Banca Transilvania

În faţa sucursalelor băncilor erau cozi de zeci de persoane, iar la farmacii, de asemenea, oamenii aşteptau afară, până ieşeau alţi clienţi.

Un magazin de servicii GSM de lângă Piaţa Rogerius a restricţionat, de asemenea, accesul clienţilor în interior. O mătură şi un mop au fost puse, în X, în uşa magazinului, iar vânzătorul discuta de la distanţă cu cumpărătorii.

Pe de altă parte, cafenelele şi localurile publice nu duceau lipsă de clienţi. Semn că, cu panică sau fără, la cafeluţă nu se renunţă așa ușor...

Cafenea Rogerius

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON