În cele mai mari pieţe din Oradea se simte teama de îmbolnăvirea cu virusul COVID-19. În Piaţa Cetate, luni dimineaţă erau doar comercianţii, şi aceia mai puţini decât de obicei.
Vânzători da, cumpărători ba
"Cei pe care-i vedeţi aici sunt doar vânzători", a spus un comerciant din sectorul de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Toţi comercianţii stăteau între tarabe şi discutau aproape fără excepţie despre coronavirus, povestind ce au văzut la ştiri, ce ştiu de la copiii aflaţi în străinătate ori ce au auzit de la vecini ori cunoscuţi. "Ce-om face, decât să vorbim? Vedeţi câţi cumpărători avem", a zis şi o femeie.
La sectorul legume-fructe era la fel de pustiu. Cam jumătate din tarabe nu aveau nici măcar comercianţi, iar vânzătorii care au mers totuşi în piaţă se plângeau că rămân cu marfa nevândută. "Nu vine lumea, că se teme. Şi noi ne temem, dar ce să facem, din ce să trăim?", a zis o femeie. Comercianţii se protejează cum pot: unii poartă măşti, alţii şi mănuşi.
Vânzătorii de brânzeturi nu se plâng însă de lipsa clienţilor. "Vine lumea, că avem clienţii noştri fideli", a spus o femeie. În schimb, comercianţii erau doar trei, dar aşa se întâmplă lunea de obicei, când vânzătorii nu au brânză proaspătă sau lapte.
Cozi peste tot
În Piaţa Rogerius, însă, era departe de a fi pustiu: numeroşi cumpărători "roiau" printre tarabe, în căutare de legume proaspete şi de fructe.
"Vine lumea, nu e problemă. Dar nu ştim noi ce să facem. Uitaţi, mulţi vânzători nici n-au mai venit azi, se tem şi adevărul e că toţi ne temem. Ştiu eu cine stă în faţa mea, dacă e sau nu bolnav?", a spus o femeie care vinde legume proaspete din sera sa din Roşiori. Pe mai multe rânduri din piaţă, comercianţii puteau fi număraţi pe degetele de la o mână. "Sunt mulţi bătrâni, normal că se tem de îmbolnăvire", a explicat un vânzător.
De altfel, şi pe străzile din Rogerius, luni dimineaţă, era mult mai mare aglomeraţie decât în zona centrală a oraşului. Dacă pe şoselele ori în parcările din zona centrală erau puţine maşini, în cartierul cel mai dens din Oradea era agitaţie.
În faţa sucursalelor băncilor erau cozi de zeci de persoane, iar la farmacii, de asemenea, oamenii aşteptau afară, până ieşeau alţi clienţi.
Un magazin de servicii GSM de lângă Piaţa Rogerius a restricţionat, de asemenea, accesul clienţilor în interior. O mătură şi un mop au fost puse, în X, în uşa magazinului, iar vânzătorul discuta de la distanţă cu cumpărătorii.
Pe de altă parte, cafenelele şi localurile publice nu duceau lipsă de clienţi. Semn că, cu panică sau fără, la cafeluţă nu se renunţă așa ușor...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.