Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor e plin cu invenţii. Prima expoziţie de anvergură găzduită în fosta Comenduire a Garnizoanei Oradea este dedicată "maşinilor" lui Leonardo da Vinci, artist şi savant vizionar, care în urmă cu mai bine de 500 de ani a proiectat primele modele de tancuri, deltaplane, paraşute, reflectoare, ba chiar şi un autovehicul.
Expoziţia a fost adusă tocmai din Florenţa, oraşul în care autorul inegalabilelor "Mona Lisa" şi "Cina cea de Taină" a trăit şi creat, lăsând moştenire mii de pagini de schiţe ale unor maşinării care, ulterior, au devenit realitate...
Moştenirea lui Leonardo
Leonardo di ser Piero da Vinci (foto) a trăit între 1452 şi 1519 în Italia, fiind unul dintre cei mai importanţi artişti ai Renaşterii, dar şi un mare om de ştiinţă. Pe lângă tablouri impresionante, în urma sa au rămas Codicele - 5.000 de pagini de notiţe predate discipolului său credincios Francesco Melzi. Astăzi, Codul lui da Vinci, caietele artistului de geniu, sunt dispersate în colecţii publice şi private, spre exemplu în Biblioteca Regală a Castelului Windsor, la British Museum, în colecţia Bill Gates şi la Institutul Francez din Paris.
Schiţele lui da Vinci arată o gândire vizionară de excepţie, marele florentin concepând chiar şi prototipuri de maşinării zburătoare. Creaţiile nu au fost puse în practică în timpul vieţii sale, însă artizanii din familia Niccolai şi-au petrecut ultima jumătate de secol studiind mecanismele proiectelor şi au creat o expoziţie cu machete funcţionale ce respectă întocmai schiţele. Creaţiile sunt expuse în Muzeul Leonardo da Vinci din Florenţa, o parte din ele fiind trimise şi în expoziţii itinerante.
45 de invenţii
La sfârşitul săptămânii trecute, Muzeul Ţării Crişurilor a adus mai multe exponate la Oradea, în noul sediu al instituţiei. Este, de altfel, prima expoziţie de anvergură internaţională găzduită aici. Intitulată "Invenţiile unui geniu. "Maşinile" lui Leonardo da Vinci", expoziţia cuprinde 45 de "maşini" de diverse dimensiuni, împărţite în patru categorii: pentru zbor, hidraulice, civile şi de război.
Curioşii vor descoperi o "maşină cu suspensie", o machetă de dimensiuni mari realizată după unul dintre cele mai cunoscute desene ale lui Leonardo, înfăţişând un vehicul automotor cu un mecanism cu arcuri, considerat o anticipare a automobilului modern. De asemenea, este expus un tanc în dimensiuni miniaturale, gândit de Leonardo da Vinci sub forma unei ţestoase, cu tunuri de jur împrejur. Maşina a fost schiţată pentru a fi acţionată din interior de opt servanţi, printr-un sistem de angrenaje cuplat cu roţile acesteia.
Zburătorul…
Mai sunt expuse, tot la dimensiuni reduse, o macara cu platformă inelară, un reflector, un "automat", adică un străbunic al roboţilor, şi un "perspectograf" folosit de artiştii plastici pentru a obţine cea mai bună perspectivă asupra obiectelor pe care le pictau.
Expoziţia cuprinde, de asemenea, o bicicletă meşteşugită conform schiţelor găsite după moartea lui Leonardo. Se pare că desenul care a stat la baza ei i-ar aparţine unui ucenic al lui da Vinci, Andrea Salai, întrucât, spre deosebire de celelalte, nu are detalii tehnice. E posibil, însă, şi ca Salai să fi copiat bicicleta după un model din atelierul maestrului.
În noul Muzeu a fost atârnat şi un deltaplan, dotat cu o cârmă ce permite reglarea direcţiei zborului şi o paraşută. Potrivit schiţelor, aceasta ar fi trebuit construită dintr-o pânză din in, cusută sub formă de piramidă pătrată regulată, cu baza de 7 metri.
Vizite la preţ redus
Din cele 45 de exponate, 15 sunt interactive, deci pot fi mânuite de vizitatori pentru a le înţelege mecanismele. Celelalte nu pot fi atinse, ci doar admirate, mecanismele din spatele acestora fiind însă dezvăluite prin proiecţii de imagini 3D pe mai multe monitoare.
Expoziţia poate fi vizitată în zilele de marţi, joi şi sâmbătă de la ora 10 până la 15, iar miercurea, vinerea şi duminica până la ora 18. Grupurile de cel puţin 15 persoane pot intra doar cu programare prealabilă la telefon 0259.479.918. Biletele se vând la preţuri accesibile: 12 lei pentru adulţi şi 6 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Copiii de până la 4 ani, cei din casele de asistenţă socială şi veteranii de război au gratuitate. Invenţiile lui da Vinci vor rămâne la Oradea până pe 10 iunie, astfel încât curioşii au destul timp la dispoziţie să le descopere. Şi chiar merită!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.