URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2020, 16:53

În linie dreaptă: Din această lună, RER Vest va colecta deşeurile doar de la clienţii care au contract de salubritate

În linie dreaptă: Din această lună, RER Vest va colecta deşeurile doar de la clienţii care au contract de salubritate CU RĂBDARE. Dacă locuiţi într-una dintre cele 25 de comune în care RER Vest este noul operator şi aţi semnat contractul de salubritate, dar încă nu aţi primit pubelele şi sacii pentru colectarea deşeurilor, nu vă impacientaţi: echipajele RER încă distribuie recipiente în toate comunele!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna august, RER Vest a preluat serviciul de salubrizare în 25 de comune din jurul Oradiei, iar de-atunci angajaţii companiei merg în fiecare sat, pentru a încheia contracte cu noii clienţi şi pentru a distribui pubelele şi sacii necesari colectării separate a deşeurilor.

În fiecare comună, echipele RER au întâlnit şi bihoreni care au refuzat să semneze un contract de salubrizare şi care din această lună vor rămâne cu deşeurile la poartă, deoarece operatorul de salubritate va goli doar pubelele clienţilor săi...

Sate la pas

Cele 25 de comune în care RER Vest este noul operator licenţiat sunt: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog.

Din august şi până acum, echipele RER au trecut pe la majoritatea porţilor din aceste comune, iar circa jumătate din totalul celor 40.000 de gospodării au încheiat contracte de salubritate.

Motivele pentru care atât de multe gospodării nu au încă contracte sunt trei la număr: echipele RER Vest nu au ajuns încă la poarta lor, proprietarii nu au fost găsiţi acasă, sau au refuzat să semneze documentul.

Exclusiv pentru clienţi

Bihorenii care au refuzat să semneze un contract cu RER Vest trebuie să ştie că Legea 101/2006, privind serviciul de salubrizare în localităţi, îi obligă să devină clienţi ai operatorului licenţiat. Potrivit actului normativ, „refuzul cetăţenilor de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorii de salubrizare licenţiaţi se sancţionează cu amendă între 500 şi 1.000 lei”.

Pe lângă faptul că riscă o pedeapsă pecuniară, bihorenii care nu au încheiat un contract cu RER Vest vor constata și că rămân cu deşeurile la poartă. Din această lună, operatorul va ridica deşeurile exclusiv de la clienţii săi, aşa cum este şi firesc.

Până la urmă, aşa cum plătesc pentru energia electrică pe care o consumă, bihorenii trebuie să accepte şi costul care le asigură curăţenia nu doar în gospodăria proprie, ci şi în comunitatea în care locuiesc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Gunoiul ne va salva
O afacere de familie,profitabila,transpartinica,transcedentala.Aducatoare de infringement din partea UE, pentru ca romania a privatizat gunoiul.Primarii,prefectii,STATUL in esenta lui,au alte preocupari decit de a-si face curat in ograda.Numai intimplarea a facut ca RER sa exporte bunele practici din oradea in judet.Crestem odata cu tara...P.S.:Primarii NU vor avea voie sa instaleze un container comunal,pentru nehotariti,pentru cei rupti de civilizatie,cu contract la rer,legal,pe baza de kilograme.Rezultatul va fi si mai multe gropi de gunoi clandestine prin comunele bihorului.Traiasca capitalismul biruitor!
Postat 18 Octombrie 2020, 17:18 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON