URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2021, 17:31

În Bihor, s-au inaugurat primele simulatoare de incendii din ţară, pentru perfecţionarea pompierilor. Ministrul Bode: „O unitate etalon” (FOTO / VIDEO)

În premieră naţională, Bihorul are două simulatoare în care pompierii vor exersa misiunile de stingere a incendiilor şi de căutare şi salvare a victimelor surprinse de flăcări.

Acestea au fost amplasate în curtea centrului de instruire a salvatorilor care deja funcţionează în satul Sântion, din comuna Borş.

Acest centru a fost înfiinţat în 2010 de Asociaţia SARTISS (n.r. Search and Rescue Team in Special Situations), condusă de şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, iar acum, printr-un proiect european derulat de acelaşi ONG, are noi dotări, care au fost inaugurate vineri, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

Incendiu demonstrativ

Bode şi Arafat au urmărit o demonstraţie făcută de pompierii bihoreni într-unul din simulatoare, unde militarii pornesc un incendiu, ca să poată studia apoi focul.

„Se îmbracă cu material lemnos, în câteva minute se iniţiază incendiul şi se studiază toate etapele de dezvoltare a focului. Se ventilează periodic şi se observă modul de utilizare a apei şi reacţia pe care focul o are la utilizarea apei. Trebuie să înţelegi, mai ales dacă ai de salvat o victimă în interior, pe unde să faci accesul”, a explicat şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba.

În interiorul containerului, temperaturile ajung şi la 800 de grade Celsius, motiv pentru care echipamentele pompierilor trebuie să fie performante, a explicat Caba, pentru că nu toate sunt concepute să reziste la asemenea temperaturi.

Cel de-al doilea container este unul de căutare-salvare, în interiorul căruia se află un labirint de oţel cu diferite obstacole şi un generator de fum, care reduce vizibilitatea. Traseul poate fi modificat, astfel că antrenamentul militarilor variază.

În aceste simulatoare se vor pregăti toţi pompierii dornici, dr. Borcea precizând că cei din cadrul ISU Crişana vor avea acces gratuit.

Proiect unic

Cei doi oficiali au lăudat investiţia, iar Bode a spus chiar că această „unitate etalon” trebuie replicată şi în alte regiuni din ţară, dar n-a prezentat planuri concrete pentru asta.

„Este o unitate etalon şi un proiect pilot, care va deschide calea pentru proiecte similare la nivel naţional. (...) Voi fi un susţinător al iniţiativelor care conduc la asigurarea unui nivel ridicat de pregătire a personalului implicat în gestionarea situaţiilor de risc şi a dezastrelor. În această meserie, cel mai important lucru, dincolo de a fi dedicat, este pregătirea continuă, acest lucru îl vedem azi aici la Sântion”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Şi dr. Arafat a felicitat echipa de proiect. „Pentru noi este o realizare foarte importantă, model pentru alţii”, a spus şeful DSU.

Nici unul dintre oficiali nu a înaintat, însă, planuri concrete privind amenajarea de asemenea centre şi în alte localităţi din ţară.

Strategie comună

Pe lângă cele două simulatoare, în acelaşi proiect „Crossrisks”, SARTISS a mai construit şi dotat o clădire în care vor fi cazaţi cursanţii programelor de formare din centru, unde în continuare se vor face şi cursuri de paramedici. De altfel, în această perioadă, circa 1.000 de angajaţi ai Spitalului Judeţean din Oradea, medici şi asistente, participă la un modul de pregătire pentru resuscitarea pacienţilor, învăţând să aplice această tehnică de salvare, în situaţii de urgenţă.

Din valoarea totală a proiectului european, de 1,2 milioane de euro, un pic mai mult de jumătate a revenit SARTISS, iar diferenţa pompierilor partenerii din Hajdu-Bihar. În plus, autorităţile române şi maghiare au lucrat împreună la o strategie comună de intervenţie şi management al riscurilor pe zona transfrontalieră, care urmează să fie aprobată de autorităţi.

La inaugurare a participat şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general-maior Dan-Paul Iamandi, iar în mod simbolic, dr. Hadrian Borcea le-a înmânat tuturor oaspeţilor o cheie funcţională a simulatoarelor, „pentru că ne dorim o colaborare în continuare”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ok
Foarte tare. Antrenamentul si pregatirea sunt esentiale. Felicitari. Nu se pot inlantui mai multe containere sa simuleze mai bine diferite situatii?
Postat 27 Martie 2021, 11:49 de nihil
????
Și astea sunt achiziționate tot dela vechiul prieten de la Cluj, ați venit în Bihor sa faceți spectacol și lecții depopulism și demagogie ieftina.
Postat 27 Martie 2021, 08:41 de sss
"După ploaie, chepeneag".
Trebuia asta, ca să nu se repete "artificiile" de la Palatul Episcopal și de la Piața Mare.
Postat 27 Martie 2021, 07:44 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON