Prefectul Dumitru Ţiplea a transmis, sâmbătă, în raportarea zilnică privind prevenirea Covid-19 în Bihor, faptul că, într-un interval de 24 de ore (8 mai, ora 8 – 9 mai, ora 8), poliţiştii bihoreni au aplicat 14 amenzi pentru cei care încalcă ordonanţele militare.
Atât numărul cât şi cuantumul acestora este mult mai mic faţă de înainte de decizia Curţii Constituţionale, când, de regulă, pe zi se acordau amenzi în cuantum total de peste 100.000 lei. "Pentru nerespectarea măsurilor dispuse la nivel naţional pe timpul stării de urgenţă au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.240 lei", se arată în informarea semnată de prefect.
De de altă parte, în raportarea publicată vineri dimineaţa, nu au fost menţionate deloc amenzi.
Aplicarea acestora pe perioada stării de urgenţă în România este un subiect controversat după ce Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională OUG 34 din 2020, prin care amenzile au fost mărite, precum şi un articol din Ordonanţa de Urgenţă 1 din 1999, prin care s-au introdus amenzile pentru încălcarea regulilor pe perioada stării de urgenţă.
Judecătorii CCR au considerat că aceste măsuri, aşa cum au fost formulate, nu au claritate şi predictibilitate. Practic, nu se specifică în ce condiţii pot fi aplicate amenzile minime sau cele maxime, spre exemplu.
După ce a fost anunţată decizia CCR, premierul Ludovic Orban a declarat că, totuşi, amenzile vor continua să fie aplicate, însă în limitele iniţiale, de dinainte de mărirea cuantumului acestora. "Noi am mărit amenzile pentru a creşte gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanţei de Urgenţă. Dacă a fost declarat neconstituţional un articol, declararea ca neconstituţional poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Când vom avea şi motivarea vom înţelege cu adevărat care sunt toate consecinţele legale", a declarat premierul, potrivit Digi24.
Poziţia premierului a fost contrazisă de specialişti, care au arătat că, de fapt, CCR a declarat neconstituţională aplicarea de amenzi în general, pe baza actelor menţionate mai sus.
Pe de altă parte, merită precizat că amenzile aplicate nu sunt anulate automat, odată cu decizia Curţii Constituţionale, ci ele trebuie contestate în instanţă.
Surse din Ministerul de Interne au declarat pentru G4Media.ro că Poliţia, Jandarmeria şi Poliţia Locală vor continua să aplice amenzi pe perioada stării de urgenţă până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR. Decizia nu a fost publicată şi motivată deocamdată.
Potrivit celei mai recente informări a Grupului de Comunicare Strategică, transmisă sâmbătă, la ora 13, la nivel național, polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 444 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 390.000 de lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.