URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2020, 13:25

În Bihor, poliţiştii continuă să aplice, timid, amenzi pentru nerespectarea ordonanţelor militare

În Bihor, poliţiştii continuă să aplice, timid, amenzi pentru nerespectarea ordonanţelor militare (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Dumitru Ţiplea a transmis, sâmbătă, în raportarea zilnică privind prevenirea Covid-19 în Bihor, faptul că, într-un interval de 24 de ore (8 mai, ora 8 – 9 mai, ora 8), poliţiştii bihoreni au aplicat 14 amenzi pentru cei care încalcă ordonanţele militare.

Atât numărul cât şi cuantumul acestora este mult mai mic faţă de înainte de decizia Curţii Constituţionale, când, de regulă, pe zi se acordau amenzi în cuantum total de peste 100.000 lei. "Pentru nerespectarea măsurilor dispuse la nivel naţional pe timpul stării de urgenţă au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.240 lei", se arată în informarea semnată de prefect. 

De de altă parte, în raportarea publicată vineri dimineaţa, nu au fost menţionate deloc amenzi. 

Aplicarea acestora pe perioada stării de urgenţă în România este un subiect controversat după ce Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională OUG 34 din 2020, prin care amenzile au fost mărite, precum şi un articol din Ordonanţa de Urgenţă 1 din 1999, prin care s-au introdus amenzile pentru încălcarea regulilor pe perioada stării de urgenţă. 

Judecătorii CCR au considerat că aceste măsuri, aşa cum au fost formulate, nu au claritate şi predictibilitate. Practic, nu se specifică în ce condiţii pot fi aplicate amenzile minime sau cele maxime, spre exemplu. 

După ce a fost anunţată decizia CCR, premierul Ludovic Orban a declarat că, totuşi, amenzile vor continua să fie aplicate, însă în limitele iniţiale, de dinainte de mărirea cuantumului acestora. "Noi am mărit amenzile pentru a creşte gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanţei de Urgenţă. Dacă a fost declarat neconstituţional un articol, declararea ca neconstituţional poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Când vom avea şi motivarea vom înţelege cu adevărat care sunt toate consecinţele legale", a declarat premierul, potrivit Digi24.

Poziţia premierului a fost contrazisă de specialişti, care au arătat că, de fapt, CCR a declarat neconstituţională aplicarea de amenzi în general, pe baza actelor menţionate mai sus. 

Pe de altă parte, merită precizat că amenzile aplicate nu sunt anulate automat, odată cu decizia Curţii Constituţionale, ci ele trebuie contestate în instanţă. 

Surse din Ministerul de Interne au declarat pentru G4Media.ro că Poliţia, Jandarmeria şi Poliţia Locală vor continua să aplice amenzi pe perioada stării de urgenţă până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR. Decizia nu a fost publicată şi motivată deocamdată. 

Potrivit celei mai recente informări a Grupului de Comunicare Strategică, transmisă sâmbătă, la ora 13, la nivel național, polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 444 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 390.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Interesant
Doar proștii i-au amenzi
Postat 09 Mai 2020, 23:39 de Sandu2100
Polițistul tot milițian rămâne !?!
Avocatul Poporul a constatat iar CCR a decis ... faptul că Președintele României, prin decretele emise și care stau la baza ordonanțelor militare prin care s-au dat amenzi - nu are importanță că sunt mari sau mici, pentru că nu acesta e subiectul de principiu - au ca fond nelegalitatea acordării dreptului de a legifera, unei alte puteri decât Parlamentul ca singurul for legislativ prevăzut în Constituție !?! De aceea, parlamentarii au inițiat deja o lege cu caracter colectiv, care să anuleze toate amenzile care au încălcat legile și drepturile omului ... exceptând pe cele care au afectat ordinea și liniștea publică, ori alte infracțiuni !?! Așa că, polițistul tot milițian rămâne, pentru că el nu cunoaște spiritul unei legi ... el fiind "orientat" doar cum să facă un "ban cinstit" pentru Trezoreria Statului !?!
Postat 09 Mai 2020, 20:57 de CrisDumi
Amendam,sa traiti!
In tarile civilizate,europene,cu multi ani de democratie inaintea noastra,amenzile de 50,100,200€ sunt un reminder ca totusi ar fi bine sa stai acasa,poate ai uitat ca e pandemie. In romania mare,amenzile sunt o oportunitate de relansare economica,pentru guvernul meu.De aia au dat ordonanta cu marirea de 4x a amenzilor fata de prima varianta,pe baza de gindit mai bine.Acuma e chiar culmea sa nu le lase nici pe sfert ,jucaria...Mai ales ca amenzile se duc direct in sistemul sanitar,nu la bugetari ,pensionari si copii...
Postat 09 Mai 2020, 19:34 de excalibur
ANGAJATII MAI LUCREAZĂ NON-STOP DIN LIPSĂ DE PERSONAL, CCR ÎȘI BATE JOC DE MUNCA LOR!!!
Respect tuturor angajaților MAI, care sunt la datorie și veghează la menținerea și respectarea legilor.Pacat că acești eroi din linia întâi , nu sunt susținuți prin masuri legislative obiective și corecte în folosul MAI.Acest CCR ar trebui desființat sau macar revizuit (nu ar fi rău să aibă un aviz psihologic la zi distinșii domni judecători , poate chiar psihiatric) la capitolul atribuții , deoarece am impresia că domnul TONI GREBLĂ (PSD) fost judecător CCR, ia infectat cu ceva din ADN ul său politic.
Postat 09 Mai 2020, 17:49 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON