După o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), prefectul Bihorului, Dumitru Ţiplea, şeful IŞJ Bihor, Virgil Blage, şi medicul Călin Soane de la DSP Bihor au anunţat, joi, cele mai proaspete veşti privind debutul anului şcolar, precizând că scenariile epidemiologice din judeţ au fost actualizate.
Într-o intervenţie live pe Facebook, prefectul a prezentat deciziile CJSU privind derularea cursurilor în şcolile din judeţ, după ce specialiştii au actualizat scenariile epidemiologice din Bihor. Spre deosebire de luni, când Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat că cinci comune din judeţ se încadrează în scenariul roşu, care presupune că unităţile de învăţământ nu se deschid, acum nicio unitate administrativ-teritorială din Bihor nu mai este roşie.
Oradea e verde
În schimb, 18 UAT-uri sunt galbene, asta înseamnă că aplică scenariul care prevede că o parte din elevi (cei din învăţământul preşcolar şi primar, respectiv cei din clasele a V-a, a VIII-a, a IX-a şi a XII-a) vor merge la şcoală, respectând distanţarea de minimum un metru între ei, în timp ce restul vor urmări lecţiile online. În acest scenariu se încadrează unităţile de învăţământ din comunele Bulz, Pocola, Tulca, Măgeşti, Ţeţchea, Remetea, Sânnicolau Român, Auşeu, Ceica, Cefa, Vadu Crişului, Tăuteu, Hidişelul de Sus, Drăgeşti, Brusturi, Drăgăneşti, Husasău de Tinca şi Căbeşti.
Se observă, astfel, că Oradea nu mai este în scenariul galben, ceea ce presupune că în toate unităţile de învăţământ din municipiu toţi elevii pot merge simultan la şcoală. Desigur, cu condiţia să stea la distanţă sau să fie separaţi prin panouri de plastic.
Fără online, în învăţământul primar
Autorităţile judeţene au mai definit un scenariu: verde deschis, pentru clasele unde nu toţi elevii participă fizic la ore. Acest lucru se poate întâmpla fie pentru că unii elevi suferă de diferite afecţiuni sau locuiesc cu persoane vulnerabile în faţa Covid-19, fie pentru că dimensiunea sălii de clasă nu permite respectarea normei de distanţare fizică de un metru.
"Judeţul Bihor va deschide pe culoarea verde în cea mai mare parte din judeţ, adică cu toţi copiii în clasă. Mai avem un scenariu verde deschis, în care copiii vor fi prezenţi în clasă şi cei care din anumite motive tehnice sau de sănătate nu vor putea să fie prezenţi la cursuri", a declarat Ţiplea.
CJSU Bihor a decis că, în cazul preşcolarilor sau elevilor din ciclul primar care nu participă la lecţii, cadrele didactice nu vor ţine ore online.
"Toţi preşcolarii vor fi prezenţi fizic în grădiniţe, cu excepţia celor care nu vor fi duşi de părinţi din motive de sănătate. La fel se va întâmpla cu elevii de învăţământ primar, iar conducerile şcolilor vor asigura distanţarea fizică şi toate măsurile legate de asigurarea protecției lor sanitare. Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, dacă în viitor vom ajunge în roşu, vor sta acasă fără să participe la activităţi online", a declarat şi şeful IŞJ Bihor.
Blage a mai spus că fiecare unitate de învăţământ în parte stabileşte câţi elevi şi cum participă la ore, după ce îşi analizează propriile condiţii de şcolarizare. "Din punct de vedere al Inspectoratului Şcolar, noi ne dorim să asigurăm accesul la educaţie al tuturor elevilor, în primul rând prin participarea fizică la şcoală şi, evident dacă va fi cazul, şi în varianta online", a mai spus inspectorul şcolar general.
Detalii mai multe despre modul de organizare al şcolilor se vor afla vineri, când Virgil Blage a programat o conferinţă de presă, la sediul IŞJ Bihor.
Părinţi, fiţi responsabili!
Dr. Călin Sonea de la DSP Bihor a făcut un apel către părinţii bihoreni, cerându-le să verifice cu atenţie starea de sănătate a copiilor şi să nu-i trimită la şcoală, dacă prezintă simptome de boli contagioase. "Categoric acest îndemn l-aţi auzit an de an, dar acum mai mult ca oricând trebuie să fim responsabili şi să respectăm această regulă importantă, ca să protejăm colectivitatea de copii care pot infecta atât alţi copii, cât şi cadrele didactice", a spus Sonea.
Medicul s-a adresat apoi cadrelor didactice, spunându-le să fie vigilenţi. "Acolo unde părintele greşeşte şi îşi trimite copilul bolnav la şcoală sau la grădiniţă, vigilenţa să fie a lor şi să nu accepte în colectivitate cu simptomatologie", a spus reprezentantul DSP Bihor.
UPDATE:
Prefectul Dumitru Ţiplea a explicat BIHOREANULUI că CJSU a actualizat scenariile din Bihor pentru că mulţi dintre bolnavii care au determinat o rată de peste 3 la mie vor ieşi din perioada de izolare săptămâna viitoare ori. În cazul comunei Bulz, care avea o rată uriaşă, de 16 la mie, scenariul roşu a fost înlocuit cu cel galben pentru că 30 din cei 34 de bolnavi sunt în centrul de îngrijire a persoanelor cu handicap din Remeţi, adică într-un mediu închis, fără nicio legătură cu sătenii.
Pentru Oradea, a mai spus Ţiplea, Institutul Naţional de Sănătate Publică a consemnat o incidenţă de 1,13 la mia de locuitori, ceea ce a dus la un scenariu galben, pentru că, spre deosebire de DSP Bihor, INSP centralizează bolnavii după locul unde au contactat virusul, nu după domiciliul lor. Astfel, în realitate, incidenţa de Covid-19 în rândul locuitorilor din Oradea este mai mică.
Despre participarea elevilor la şcoală, prefectul a precizat că aceasta nu este opţională. Vor putea fi scutiţi de ore doar elevii cu adeverinţe medicale, în timp ce ceilalţi vor trebui să meargă la lecţii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.