URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Ianuarie 2015, 09:51

Împreună pentru un oraş selectiv! RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile şi în noul an

Împreună pentru un oraş selectiv! RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile şi în noul an RĂMÂNE CUM AM STABILIT! Reuşita colectării selective va fi şi în 2015 o prioritate a operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără doar şi poate, fiecare orădean îşi doreşte un oraş curat, deziderat împărtăşit şi de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service. Totodată, însă, Oradea trebuie să fie un oraş responsabil faţă de mediul înconjurător, ceea ce presupune că locuitorii trebuie să respecte regulile colectării selective a deşeurilor.

Nu sunt doar obligaţii morale, ci şi legale, iar nerespectarea lor poate aduce efecte nedorite pentru întreg oraşul. Care, în final, vor fi resimţite de fiecare cetăţean în parte...

Infrastructura asigurată

Colectarea selectivă presupune ca, în casele lor, orădenii să separe deşeurile menajere, aşa numita fracţie umedă, de cele care pot fi reciclate, adică fracţia uscată. Tot separat, ei trebuie să arunce apoi aceste deşeuri.

Primăria şi RER Ecologic Service au asigurat, gratuit, infrastructura necesară acestui sistem. Astfel, asociaţiile de proprietari din blocurile orădene au primit în folosinţă gratuită containere negre, destinate fracţiei umede, şi containere galbene, pentru deşeurile reciclabile, iar orădenii care locuiesc la case au primit saci galbeni destinaţi fracţiei uscate.
În plus, la dispoziţia tuturor cetăţenilor au fost amplasate în cartiere 650 de containere tip clopot: cele de culoare albastră sunt destinate deşeurilor din plastic şi metal, cele galbene hârtiilor şi cartoanelor, iar cele verzi sticlelor.

Gratis, dar nu degeaba

Pentru ca orădenii să nu aibă nicio piedică în colectarea selectivă a deşeurilor, RER Ecologic Service adună gratuit aceste deşeuri din întreg oraşul. În plus, operatorul a instituit trasee distincte de cele pentru colectarea deşeurilor menajere, ceea ce înseamnă că cele două tipuri de deşeuri sunt adunate în zile diferite, cu utilaje diferite. Astfel, deşeurile colectate separat de orădeni nu au cum fi amestectate şi ajung separate la staţia de sortare a deşeurilor, administrată de firma Eco Bihor, unde sunt sortate din nou, balotate şi predate firmelor care se ocupă cu valorificarea lor.

Implicarea fiecăruia dintre noi este esenţială, dacă vrem ca acest circuit să funcţioneze perfect. Din acest motiv, reprezentanţii RER Ecologic Service fac apel la conştiinţa ecologică a orădenilor şi îi îndeamnă ca şi în 2015 să practice colectarea selectivă. E singura modalitate în care oraşul scapă de riscul de a fi amendat pentru că nu este destul de eco...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
... "conştiinţa ecologică a orădenilor.".. sau ipocrizia edililor.
Constiinta ecologica a oradenilor este aceea constiinta a opiniei publice care nu se vrea a fi auzita .Masina de vot(Consiliul local) fuctioneaza, la ce sa mai consultam opinia contribuabilului isi spun edilii nostri.Ei elaboreaza hot. si Legi in dispretul cetateanului contribuabil oradean si mai grav in afara legislatiei romane sau europene. .Hot.Consiliului Local Oradea - 161/2011 care se vrea uitata, prevede clar - Informarea si dezbaterea tuturor proiectelor de interes major cu PUBLICUL ORADEAN, primarul Ilie Bolojan retragand din dezbatere proiectul privind asumarea răspunderii Consiliului Local pentru încălcarea legislaţiei de mediu privind poluarea produsa de CET" sau ECOLOGICE.Cum sa incerci sa te substitui Legiuitorului printr-un artificiu smecheresc,acoperit de votul majoritatii Locale(HCL).Cata IPOCRIZIE la acesti edili,care acum ne cer sa avem constiina ecologica,ceea ce ei au devedit cu prisosinta ca le lipseste cu desavarsire prin incalcarea legii mediului( CET,Spitalul Judetean de Urgenta-parau Paris,intubari parauri....).
Postat 09 Ianuarie 2015, 17:17 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON