URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2018, 11:06

Imposibila Unire

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

BIHOREANUL prezintă săptămâna asta o afacere de corupţie veche de un veac, aş zice tipic românească, prilejuită chiar de Marea Unire, cea al cărei Centenar îl sărbătorim, cu sau fără ghilimele, după cum ne mişcă inima ori ne duce mintea, în câteva zile.

În Marele Război (aşa era numită atunci cea mai sângeroasă conflagraţie) muriseră 600.000 de români cu credinţa că o fac pentru România Mare şi pentru ei înşişi. După 1918, pentru sute de mii de familii de dincoace şi de dincolo de Carpaţi, Unirea a însemnat, în viaţa de zi cu zi, că Regele Ferdinand, Regina Maria şi premierul Ion I.C. Brătianu îşi ţin cuvântul unei mari reforme agrare, dat în anii grei ai luptelor. În Ardeal asta însemna că latifundiarii unguri, câteva sute la număr, au fost expropriaţi parţial, luându-li-se averile rurale, cu despăgubire, pentru ca pământurile lor să fie împărţite locuitorilor satelor, indiferent de etnie, iar castelele să adăpostească aşezăminte şi instituţii publice.

Ca orice afacere publică, însă, şi aceasta a prilejuit unora afaceri personale. Un exemplu, în zona Aleşdului, a fost avocatul dr. Ioan Iacob (iată că nici atunci doctoratul nu garanta moralitatea!): fost raportor pentru Legea agrară din partea Partidului Poporului, cu un frate membru în Comisia judeţeană de expropriere, a cumpărat "cu cântec" moşia unui grof aşa încât pământurile pentru ţăranii din plasa Aleşd n-au mai ajuns la aceştia. Lor, avocatul-politician le-a anulat o parte importantă a Unirii, cea practică.

"Nu numai că s’a creat nemulţumiri amarnice, dar s’a împrăştiat credinţa că în România Mare legea nu este lege. Iată cum, domnilor guvernanţi, faceţi să scadă prestigiul autorităţii într’o vreme când, având datoria să stăviliţi curentele destructive din orice direcţie, ar trebui să procedaţi la aplicarea legii cu cea mai strictă dreptate, cu o inalterabilă instransigenţă şi mai ales cu conştiinţa că purtarea dvoastră trebue să ducă nu la discreditarea autorităţii, ci la întărirea şi la înălţarea ei", comenta afacerea, în 1925, periodicul "România Întregită".

Nu vi se pare că, înlocuind vechea ortografie, totul e strict actual? Şi că venalitatea de atunci acum de-a dreptul urlă la cer? Că legile erau călcate în picioare şi "patriotismul" rentabilizat, ca acum, de politicieni ce-şi răcneau "mândrrria de a fi rrromân", dar îi furau pe români ca-n codru?

Corupţi au fost şi în România interbelică, şi în cea antebelică, dovadă înzestrarea armatei sub liberalul Brătianu înaintea Războiului sau Afacerea Skoda sub ţărănistul Vaida Voevod. Dar tot atunci erau şi mari oameni de stat, inclusiv aceiaşi Brătianu şi Vaida Voevod, care au finanţat din propriile venituri acţiuni care au făcut posibilă România Mare şi apoi România modernă, care au construit căi ferate, şosele, spitale...

După un secol, din aceştia nu mai avem deloc, doar penali nevrednici să le întreţină, necum să adauge altele, ahtiaţi în schimb să-şi îngroaşe conturile până la plesnire. Cu asemenea noi îmbogăţiţi de război, parveniţi ai "Revoluţiei" şi "Democraţiei", cum să te simţi unit?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Urare de Centenar
Urez cuibului de lichele sa aiba parte de ceea ce le doresc ei Românilor !!!
Postat 28 Noiembrie 2018, 18:08 de Alcor
Uscaturi, lichele triste, cozi de topor
Vedem zi de zi cum astfel de nemernici incearca sa insulte Poporul Geto-Dac (Român), generalizand cazuri, altfel izolate de coruptie, care raportate la populatia tarii, reprezinta sub 1 (unu) la suta procent. Deh, "Padurea si uscaturile din ea". @Moderator: Nu sterge aceste mesaje. Ar fi prea evident.
Postat 28 Noiembrie 2018, 17:44 de Alcor
"Nu mor caii cand vor cainii" si "Nu exista padure fara uscaturi"
Sunt doua din proverbele, tezaurul de intelepciune, al Poporului Geto-Dac (Român), Popor cu o traditie si o cultura multimilenara. A generaliza unul-doua astfel de cazuri, este o dovada clara de lichelism. Peste 600.000 de români si-au dat viata luptand pt libertate, pt dreptul de a putea invata si munci pt ei nu pt niste asupritorii nesimtiti, escroci lacomi, (austrieci si unguri), indivizi cu mentalitati animalice. Vorbind de "padure si uscaturile din ea", exista si in presa cateva astfel de secături. Ii vedem zi de zi cum incearca, din toate puterile, sa minta si sa manipuleze opinia pblica generalizand si insultand Poporul Geto-Dac(Român).
Postat 28 Noiembrie 2018, 17:32 de Alcor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON