URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Mai 2021, 17:23

IMAGINI de la incendiul din Beiuş. Au ars 10 tone de azot, 3 tone de nitrocalcar şi 60 de anvelope, la un depozit din centrul municipiului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis, sâmbătă după amiaza, că în incendiul cu pericol de explozie din centrul municipiului Beiuş au ars 10 tone de azotat de amoniu (denumit popular azot), 3 trone de nitrocalcar (şi acesta un îngrăşământ), două tone de seminţe de cereale, toate depozitate într-o anexă, al cărei acoperiş a ars şi el. De asemenea, focul a mistuit 60 de anvelope, aflate lângă acea clădire. 

Pericol de explozie

"Pompierii militari beiuşeni au stins operativ, sâmbătă,  22  mai a.c., un incendiu care a cuprins un depozit de substanţe chimice, din municipiul Beiuş, în care erau depozitate aproximativ 10 tone de azot, trei tone de nitrocalcar şi două tone de cereale, preîntâmpinând producerea unei explozii", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

Apelul care sesiza izbucnirea incendiului pe strada Horia din municipiu a fost făcut în jurul orei 11.35, apelantul precizând că că arde acoperişul unei anexe în care este depozitat azot.

ISU a mobilizat patru echipaje de pompieri militari din cadrul Secţiei Beiuş, din care trei de stingere şi unul de prim ajutor calificat, iar pentru că în eveniment erau implicate substanţe chimice, cu pericol de explozie, la faţa locului a fost dislocat şi echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN).

Depozit de substanţe chimice, în centru

Ajunşi la locul evenimentului, pompierii militari au constatat că, de fapt, ardea un depozit de substanţe chimice.

"Echipajele au procedat de urgenţă la balizarea zonei, evacuarea persoanelor de pe stradă şi din locuinţe, a unui autoturism aflat la doi metri de focare, realizând concomitent un dipozitiv circular de stingere, un dipozitiv de răcire a azotului şi dipozitive de protecţie a unui alt depozit lipit de cel în flăcări (în care erau depozitaţi saci cu nitrat de amoniu, nitrocalcar şi seminţe de cereale), a unui depozit de electrocasnice situat la circa 50 de cm distanţă, a unei clădiri administrative,  respectiv a anexelor locuinţei învecinate", a detaliat reprezentanta ISU Crişana. 

Cauza, încă în cercetare

Pompierii au stins incendiul în jurul orei 12.15, salvând depozitul lipit de cel la care se manifesta incendiul, 11 tone nitrat de amoniu, două tone nitrocalcar, două tone peleţi, cinci tone seminţe de cereale, clădirea administrativă, un autoturism, un depozit de electrocasnice şi anexele gospodăriei învecinate.

"La acţiunea de stingere au participat şi trei pompieri aflaţi în timpul liber, iar la locul evenimentului s-a deplasat şi grupa operativă a inspectoratului", a precizat Camelia Roşca. 

Potrivit maiorului ISU, "cauza probabilă a evenimentului este în curs de cercetare".

Aşa cum BIHOREANUL a scris, la faţa locului s-au deplasat şi echipe ale Gărzii de Mediu şi APM Bihor, care vor face verificări, legate de felul în care erau păstrate aceste produse periculoase în centrul Beiuşului. Şi după ce focul a fost stins, pericolul de explozie a persistat din cauza azotului umezit de intervenţia cu apă pentru stingerea incendiului. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON