URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2023, 20:40

IMAGINI cu baschetbalistul Karel Guzman intrând în Oradea Arena cu o rangă în mână. CSM: „Este recidivist” (VIDEO)

IMAGINI cu baschetbalistul Karel Guzman intrând în Oradea Arena cu o rangă în mână. CSM: „Este recidivist” (VIDEO) (capturi video / sursa: Youtube / CSM Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clubul CSM Oradea a publicat luni seara imagini video surprinse de camerele de supraveghere cu momentele în care baschetbalistul cubanez Karel Guzman de la U-BT Cluj-Napoca iese din Oradea Arena, după ce a fost eliminat de pe teren fiindcă a provocat un adevărat scandal, întorcându-se apoi cu o rangă și fiind oprit cu greu de un coechipier, care era cât pe ce să fie lovit cu tija respectivă de Guzman.

De asemenea, CSM Oradea a publicat și o serie de alte clipuri video care arată gesturile provocatoare și chiar violente ale baschetbalistului cubanez înaintea și din timpul meciului desfășurat sâmbăta trecută în Oradea Arena. 

Clubul orădean susține că prezintă aceste mărturii video în contextul „presiunilor mediatice” și, totodată, își arată indignarea cu privire la „încercarea reprezentanților U-BT Cluj-Napoca de a justifica acțiunile unui om care a manifestat un comportament violent față de partenerii de întrecere și spectatori”. 

Cu ranga în arenă!

Videoclipul cel mai tulburător este acela care prezintă întoarcerea lui Karel Guzman în Oradea Arena cu o rangă din fier. Furios și violent, Guzman trece de un paznic de la intrarea în sala polivalentă. Din imagini se pare că Andrija Stipanovic, un alt jucător al Clujului, care încerca să-l oprească și să-l calmeze pe Guzman, l-ar fi dat la o parte pe respectivul paznic, tocmai pentru a nu fi rănit.

În schimb, după intrarea în incintă, când vrea să-i ia ranga din mână cubanezului de nestăpânit, Stipanovic este cât pe ce să fie el însuși lovit de coechipier.

Până la urmă, acesta reușește să ia ranga din mâna lui Guzman. La scurt timp, ajung și mai mulți jandarmi pe holul respectiv al Oradea Arena. 

Radovan Markovic, înjurat și amenințat 

CSM Oradea a publicat separat alte clipuri care arată temperamentul și comportamentul agresiv al lui Karel Guzman.

O scenă importantă s-a petrecut, arată CSM, înaintea derby-ului de sâmbătă seara, când Guzman s-a dus la antrenorul secund al echipei orădene, Radovan Markovic, și l-a provocat pe acesta, deși nu avea ce să caute în acea zonă a terenului. 

„Radovan Markovic, antrenorul secund al echipei noastre, îi atrage atenția sportivului că nu are ce să caute în acea zonă a terenului, echipa lui având obligația să se încălzească în fața băncii lor tehnice. Mai mult, Radovan Markovic a atras atenția arbitrilor și comisarului cu privire la prezența lui Guzman în dreptul băncii tehnice a CSM Oradea”, precizează reprezentanții clubului orădean.

În imagini se vede că au ieșit la discuții ce păreau să fie în contradictoriu și membri ai staff-ului tehnic al U-BT Cluj-Napoca.

De altfel, CSM Oradea susține că, în timpul meciului și în special la momentul scandalului care a dus la eliminarea lui Guzman, Radovan Markovic a fost înjurat și bruscat de reprezentanți ai staff-ului clujean. „Aceștia, potrivit spuselor componenților staff-ului echipei orădene, îi adresează lui Radovan Markovic injurii și amenințări referitor la ce anume urmează să i se întâmple acestuia la meciul de la Cluj-Napoca, începând cu antrenorul principal Mihai Silvășan și directorul sportiv Branko Cuic”, mai arată CSM. 

„A prevenit o posibilă tragedie”

În ceea ce-l privește pe Guzman, CSM Oradea a mai publicat clipuri cu încăierările acestuia cu jucători orădeni, în timpul derby-ului de sâmbătă, evidențiindu-se momente în care baschetbalistul cubanez îi împinge sau bruschează. 

„Mai apoi, în urma deciziei ulterioare de descalificare a jucătorului, acesta a exercitat un comportament violent și periculos pentru integritatea participanților la eveniment (copil de mingi, majorete, spectatori). Ulterior acestui moment, Karel Guzman a încercat să revină în sală cu o rangă de fier fiind cu greu oprit de către un coechipier al său”, amintește CSM, adăugând „mulțumim lui Andrija Stipanovic pentru că prin acțiunile sale a prevenit o posibilă tragedie!”. 

CSM Oradea amintește că în cauză s-a întocmit dosar penal pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Pe de altă parte, clubul orădean susține că și în finala Cupei României la baschet, disputată pe 15 februarie, același Karel Guzman ar fi provocat banca tehnică a echipei CSM CSU Oradea.

U-BT încearcă să „justifice acțiunile” lui Guzman

CSM Oradea transmite că nu poate tolera astfel de ieșiri mai ales din partea liderilor unei alte echipe. „Mai mult, aceiași oficiali au adresat cuvinte injurioase și jignitoare arbitrilor. Subliniem faptul că incidentele s-au consemnat la banca echipei CSM Oradea. Comportamentul tuturor reprezentanților echipei noastre a fost impecabil, refuzând să răspundă provocărilor și amenințărilor exprimate de reprezentanții U-BT Cluj-Napoca”, se arată în poziția publicată pe site-ul CSM.

Tot acolo se subliniază că „CSM Oradea a fost întotdeauna o gazdă bună pentru oaspeții săi. Inclusiv pentru U-BT Cluj-Napoca, ai căror componenți au beneficiat de acces în toate zonele Oradea Arena. Spre exemplu domnul Guzman s-a pregătit în sala de forță cot la cot cu jucătorul nostru Justin Carter”. 

Conducerea clubului orădean se arată „indignată” de „încercarea reprezentanților U-BT Cluj-Napoca de a justifica acțiunile unui om care a manifestat un comportament violent față de partenerii de întrecere și spectatori, de a justifica acțiunile unui om care este anchetat pentru că s-a întors în sală cu o rangă de fier”. 

„Karel Guzman are un întreg istoric de comportament violent, provocator și nesportiv. Este recidivist, iar de această dată a dus lucrurile într-o zonă deosebit de periculoasă. Girat de către oamenii din staff-ul U-BT Cluj-Napoca”, se încheie mesajul CSM. 

Amintim că într-un mesaj transmis după scandalul de la Oradea, Karel Guzman spune că își recunoaște vina, dar subliniază și că ar fi fost provocat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Nu am citit articolul, dar postez
https://adevarul.ro/stiri-locale/cluj-napoca/vietnamez-filmat-la-cluj-cum-jupoaie-un-sobolan-2238655.html
Postat 21 Martie 2023, 20:29 de excalibur
@poiu
Mai poti cu centura asta? O sa aiba Clujul metrou stai linistit, si centrua mai ceava ca Oradea. Tu ai vazut ce inseamna si cum arata Clujul? Mai taci ca esti penibil
Postat 21 Martie 2023, 19:53 de Mihaita
Ne mândrim mereu...
...cu asemenea sportivi pentru că în materie de violență suntem un popor tolerant nu și-n alte privințe.
Postat 21 Martie 2023, 19:14 de Morometul
Una e cand navalesc iredentisti din buda si de prin alte parti din pusta si alta in cazul de fata
Nu mira pe nimeni cand navalesc dementii iredentisti din pusta, la cate un meci de fotbal, sa devasteze garile si tot ce intalnesc in cale. Jandarmii, aviatia ii asteapta la granita, la intrarea in tara de unde incep scandalul. Lumea e pregatita. Cazul de fata, insa, cu asta care a navalit cu ranga in sala a surprins pe toata lumea, desi individul e scandalagiu recidivist. Poatea sa omoare pe cineva.
Postat 21 Martie 2023, 17:57 de OrbanKula
Strada cu clinici
Asta e hilara de-a dreptul
Postat 21 Martie 2023, 17:13 de poiu
Cand vin aia din pusta si devasteaza garile
Nu te miri cand vin, navalesc in Ardeal iredentistii dementi din pusta, la cate un meci de fotbal si devasteaza garile, tot ce e diferit de ei, de al lor. Te miri cand un nimeni ca asta, venit de la capatul pamantului din saracia cubaneza pune mana pe ranga aici, in orasul meu, si incepe sa faca scandal. Este de neacceptat.
Postat 21 Martie 2023, 15:13 de OrbanKula
Serios, cretinu asta e reprezentativ pentru Cluj?
In rest, ce sa zic, nu ne suporta Clujul, au si multe de invidiat la noi. A naibii cum umblu regulat pe acolo din anii'90 si nu am avut nici o problema. Ce-i drept ca nu am stat noaptea la saorma pe la Sora si nici nu m-a prins dimineata pe bordura in Piezisa. Cat despre sufocat si vinituri, ei da, ieri la 12 era coada de pe Mosoiu pana in Decebal, ca deh, se peticea Mosoiu, aceasta strada centrala optimizata in conformitate cu cerintele urbanismului modern precum multe strazi centrale din Cluj, dotate cu benzi pentru transport in comun, piste de biciclete, statii de incarcare (in fond Mosoiu nu e cu nimic mai prejos decat Isac). Nu mai vorbesc de vinituri, vara e un melanj de olteneasco-moldoveneasca pe Unirii/ Alexandri/ Ferdinand/ Republicii (patru strazi si toate patru), triumfa vaucheru de Felix, cu accente de Sanmartin, ca doar paisanii se ajuta intre ei (mai ales cand ajung in functii). Da-o-ncolo de educatie, cand ei aveau facultate de litere cu biblioteca japoneza, noi aveam institut de subingineri. Sanatate pe naiba, cand ei au o strada cu clinici, noi ne incapatanam sa nu transformam spitalul CFR intr-una. Ce-i drept ca eu sunt propagandist, postac, nu am IQ-ul necesar, sa vad lucrurile cum trebuie, cum scrie cartea sau mai bine zis carnetul. P.S.: postarea contine o oarecare doza de ironie, subtila, cui nu-i place sa sara peste, desigur cu zecile de dislike-uri de rigoare...
Postat 21 Martie 2023, 11:32 de User anonimizat
Clujul, acest bucale al Vestului tarii
Nu suporta ca se poate mai bun ca ei. Ma mir ca nu au produs si pagube materiale. Silvă e spumat la gura si nici cu imaginile de la Digi nu recunoaste cat de prost-crescutinsunt ciucătorii lui. Si amenintarile asupra staf-ului "ca o sa vedeti voi la Cluj" ar trebui denuntate doar ca oradenii sunt mult mai gentlemen decat miticii vestului. Mai lipseste ca vreun tenisman din cluj sa sara la pumni, si s-a dovedit caracterul lor infect. Nu suporta Bihorul sub nici o forma, nu o data am fost sicanat in trafic in cluj. De aia prefer sa merg si la Budapesta la aeroport decat in cluj. Si cu toate "talentele" lor si-au luat-o si la scor si la nr de victorii vs infrangeri. E momentul sa cada pe locul 3 clujul, nu le mai tine isonul. Pana acuma toți plecau capetele ca vezi Doamne, e cluj. Acuma e sufocluj, te sufoci complet acolo, vinituri si paraziti cat incape. Adica vezi istoricul de p.m. a lui Poc si tu inca il pui primar. Minciunile cu metrou si alte baliverne cand nu ai o amarata de centura ocolitoare ci mergi hăpt prin centru sa dai de aerogara. Penibili. Nici serviciile medicale nu mai sunt stralucite cum erau candva. Deci in afara de aglomerare urbana, salariile scad incet, va ramane un nume si cam atat. Nici scoalele nu mai sunt ce au fost, e un oras de amatori de faina (de aia e cubanezul la ei, e "mule" probabil) si de figuranti. Eh, ia figura, ati luat-o original.
Postat 21 Martie 2023, 10:28 de poiu
Este sport
Degenereaza situatia si se strica o rivalitate frumoasa. Alunecam spre altceva, o sa se mute rivalitatea sportiva de pe teren spre tribune si in afara lor. Rusinos pentru doua orase din vest sa copiem comportamente de Bucuresti. Reactia antrenorului si stuff-ului "U" a fost sub orice critica, de maidan, doar colegul Stipanovic merita felicitat pentru cum a tratat situatia. Guzman e out indiferent de cata cenusa isi toarna in cap.
Postat 21 Martie 2023, 09:25 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON