URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Perioada asta de mare încercare psihică scoate din oameni nu atât lucrurile bune, cât, mai ales, pe cele rele, în fruntea lor aflându-se perechea cea mai groaznică din bagajul uman - răutatea şi prostia. Autopropulsate de propriile lipsuri, acestea colindă mână în mână în spaţiul public, înjurând şi blestemând tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea lor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.
19 Octombrie 2020, 15:20

Ilie Bolojan a depus jurământul de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Anunţă restructurarea şi eficientizarea instituţiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, la ora 13 fix, aşa cum era programat, a avut loc prima reuniune a noului Consiliu Judeţean Bihor, cu participare restrânsă din cauza pandemiei şi de o manieră ceremonioasă, participanţii stând în picioare pe aproape toată durata desfăşurării ei.

Noul preşedinte Ilie Bolojan a depus jurământul după consilieri, anunţând că va "presta" exact cum spune textul acestuia. De altfel, a şi repetat că va depolitiza activitatea CJ şi-i va eficientiza activitatea.

Format restrâns

Nu mai mult de 30 de persoane au format, luni, asistenţa la prima reuniune, de constituire, a noului CJ Bihor, între care funcţionari ai instituţiei, dar şi fostul preşedinte Pasztor Sandor, directorul Filarmonicii de Stat, Meleg Vilmos, ori directoarea DGASPC, Camelia Gaciu.

Au participat, de asemenea, şi câţiva dintre foştii colaboratori ai noului preşedinte Ilie Bolojan din cei 12 ani în care a condus Primăria Oradea, cum ar fi consilierul Zatyko Gyula, şeful APTOR, Mihai Jurca, cele două secretare de la cabinetul de edil şef, precum şi primarul proaspăt instalat în funcţie cu două ore în urmă, Florin Birta.

De notat că, spre deosebire de anii anteriori, la ceremonia de luni nu a fost prezent niciun parlamentar şi niciun şef de instituţii deconcentrate ale Guvernului din judeţ.

Trei grupuri

La masa "de prezidiu" au stat, iniţial, doar secretarul judeţului, Carmen Soltănel, care a explicat procedurile ce urmau să fie îndeplinite, şi prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea, cel care convocase prin ordin şedinţa de constituire.

Imediat după intonarea Imnului de Stat, acesta a şi dat citire ordinului, iar secretarul judeţului a prezentat Încheierea din 16 octombrie prin care Tribunalul Bihor a validat mandatele consilierilor aleşi pe 27 septembrie, în ordinea numărului de voturi primite de fiecare partid şi, implicit, a mărimii grupurilor de consilieri.

Astfel, din partea PNL au fost validați, pe lângă Ilie Bolojan – care, fiind ales preşedinte, a renunţat la mandatul de consilier – 22 de reprezentanţi aleşi: Mircea Mălan, Călin Gal, Carmen Pantiş, Ionel Avrigeanu, Gheorghe Neag, Marcela Prada, Kiss Janos, Dorin Boca, Luca Pavel, Dan Bodea, Florian Ciora, Anca Grama, Călin Morar, Mihai Toderici, Julien Mateiaş, Constantin Neniu, Teodor Suciu, Petru Mlendea, Lucian Popuş, Dorin Plaştin şi Bogdan Hodişan.

Grupul consilierilor judeţeni UDMR va avea 6 membri, cu unul mai puţin decât în ultimii patru ani: Szoboszloi Gaspar Istvan, Borsi Lorand, Boda Gergely şi Grim Andras. Senatorul Cseke Attila, care a deschis lista de candidaţi a acestui partid, a renunțat la mandat, urmând ca în locul lui să fie validat un supleant.

Şi grupul PSD va avea tot 6 membri: Ioan Mang, David Sergiu, Florian Oros, Felix Cozma, Ciprian Anta şi Bujor Chirilă.

"Aşa să îmi ajute Dumnezeu!"

Toţi consilierii judeţeni validaţi au rostit pe rând jurământul, de data asta în ordine alfabetică, primul fiind PSD-istul Ciprian Anta, iar ultimul liberalul Mihai Toderici, timp în care, la cererea secretarului judeţului, întreaga audienţă a stat în picioare: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac tot ce stă în puterile şi în priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului Bihor. Aşa să îmi ajute Dumnezeu! ".

După ce prefectul Dumitru Ţiplea a constatat oficial că sunt îndeplinite condiţiile formale şi a declarat legal constituit noul CJ, a fost rândul noului preşedinte, Ilie Bolojan, să depună jurământul oficial, la finalul căruia secretarul judeţului a precizat că acesta îşi poate prelua atribuţiile oficial. 

Tare, răspicat şi scurt

De altfel, momentul a fost marcat şi formal, prin faptul că Bolojan a fost invitat la prezidarea şedinţei instituţiei pe care urmează s-o conducă în următorii patru ani.

Într-un scurt discurs, pe care la fel ca jurământul l-a rostit tare şi răspicat, Bolojan a ţinut să le mulţumească încă o dată orădenilor pentru onoarea de a-l fi ales de trei ori primar, "echipei din Primărie" şi bihorenilor care i-au acordat votul pe 27 septembrie.

"Acest vot mă onorează şi îmi aduce o mare responsabilitate, aşa încât în anii următori să schimbăm şi faţa judeţului Bihor", a spus noul preşedinte al CJ, adăugând că "din punctul meu de vedere, voi încerca, aşa cum spune jurământul, să fac tot ce stă în puterile mele pentru a pune în practică programul cu care m-am prezentat în campanie". 

Urgenţele: pandemia şi restructurarea CJ

În ce priveşte primele sale obiective, Bolojan a enunţat măsurile pentru limitarea efectelor pandemiei, în cooperare cu celelalte instituţii, precum şi restructurarea Consiliului Judeţean, aşa cum a spus şi în campanie.

"În perioada imediat următoare, trebuie să vedem ce putem face, împreună cu Instituţia Prefectului, cu Primăria Oradea şi cu celelalte autorităţi, aşa încât pandemia în Bihor să nu aibă efecte distrugătoare, atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi economice", a spus Bolojan, făcând un apel ca "fiecare cetăţean să facă ceea ce depinde de noi" în acest sens, adică să respecte cele trei reguli: purtarea măştii de protecţie, evitarea aglomeraţiilor şi menţinerea igienei.

De asemenea, Bolojan a spus că "vor urma rectificări de buget", deoarece sunt "probleme cu plata salariilor la unele instituţii subordonate CJ", dar şi că va reorganiza această instituţie pentru a o eficientiza, aşa încât CJ "să fie în serviciul bihorenilor şi nu invers".

UDMR ar fi vrut vice

La finalul scurtului discurs, Bolojan a precizat că şi convoacă deja două şedinţe "de îndată", prima pentru a avea loc formarea comisiilor de specialitate ale noului CJ şi respectiv pentru alegerea celor doi viitori vicepreşedinţi, în această ordine. Identitatea acestora era, de altfel, cunoscută: Mircea Mălan, fost viceprimar al Oradiei, şi Călin Gal, fost consilier judeţean şi în legislatura 2016-2020.

În cea de-a doua şedinţă convocată de îndată, în calitate de lider al grupului de consilieri PNL, la fel cum a fost şi în ultimii patru ani, Ionel Avrigeanu a îndeplinit formalitatea de a anunţa cele două propuneri asumate de liberali, dar – surpriză – cu toate că nu aveau nicio şansă, UDMR-iştii au anunţat şi ei că propun un reprezentant al propriului partid care să fie votat pentru funcţia de vicepreşedinte.

Este vorba despre Borsi Imre Lorant, cel care a şi anunţat propunerea şi care, de altfel, va fi liderul grupului de consilieri UDMR în următorii patru ani. De notat că până la 1 octombrie acesta a fost angajat al CJ Bihor, demisionând pentru că nu putea deţine, legal, ambele calităţi, de funcţionar şi de ales.

Noii vicepreședinți: Gal și Mălan

După circa 10 minute, timp în care fiecare consilier a votat în secret, în cabina anume amenajată în sala mare de consiliu, comisia de numărare a anunţat rezultatul, de altfel previzibil.

Călin Gal, aflat la al doilea mandat de consilier judeţean, a întrunit 22 de voturi pentru, doar 6 contra şi 5 abţineri (cel mai probabil ale reprezentanţilor PSD), în timp ce fostul viceprimar Mircea Mălan devine vicepreşedinte al CJ cu 27 de voturi pentru, unul singur contra şi 5 abţineri (se pare că ale PSD-iştilor).

Propunerea UDMR, Borsi Imre Lorant, a întrunit doar 5 voturi pentru (ale propriilor colegi şi al său), 23 de voturi contra (ale liberalilor şi al unuia dintre aleşii PSD) şi 5 abţineri (ale consilierilor pesedişti).

Video: Paul Lelea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sa traiti,tovarase presedinte!
Ma iertati,tot vad la televizor ca se dau tablete la copii,pentru scoala.Adica,mai exact,ca VOM face licitatii,iar apoi,tusti si tabletele.Sa fie vorba despre CAVIT,stiti dvs.,se dadea in epoca anterioara dezvoltarii.Sau nu e o prioritate,avind in vedere ca se inchid scolile,pe rind??
Postat 20 Octombrie 2020, 10:19 de excalibur
............
Asta e precum Covid-19: pornit dintr-un prapadit de catun a infectat un judet intreg!
Postat 20 Octombrie 2020, 05:20 de pinonel
CrisDumi
Felicitări Bolojan
Postat 19 Octombrie 2020, 21:18 de Sandu2100
Dom’ Criș
Cum e la CJ, v-a adus ceva bun osanalele aduse preaiubitului?!
Postat 19 Octombrie 2020, 17:32 de oradeaveche
Iar bate câmpii Bolojan, vorbind despre depolitizarea CJ !?!
Din contră. Vor pleca mulți care nu sunt membri ai vreunui partid, pentru că sunt funcționari publici incompatibili cu calitatea de "politruc" ... și o să apară tot felul de neica-nimeni care au lipit afișe pentru PNL !?! Aceeași promisiune a făcut Bolojan și când a ajuns primar ... iar după prima lună au început să vină niște caricaturi și niște neterminați care au avut nevoie de ani și ani ca să descopere unde-i ușa toaletei, a subsolului sau a podului primăriei !?!
Postat 19 Octombrie 2020, 16:26 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0875 RON
  • 1 EUR = 4.8735 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON