URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2021, 18:24

Îi recunoaşteţi? Vânzătoarea unei carmangerii din Bihor a fost şmenuită de doi bărbaţi (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi bărbaţi, ambii purtând măşti de protecţie sanitare, au înşelat-o pe vânzătoarea unei carmangerii din localitatea bihoreană Aleşd, prin metoda „şmen”. Operaţiunea a fost surprinsă de camerele de supraveghere, iar imaginile au fost transmise BIHOREANULUI, în speranţa că escrocii vor fi recunoscuţi, dar şi ca semnal de alarmă, să nu mai poată face alte victime.

Potrivit informaţiilor transmise redacţiei de consilierul juridic al firmei, Geordano Făşie, incidentul s-a produs pe 3 noiembrie, când cei doi bărbaţi, unul tânăr, purtând cipilică neagră şi mască de protecţie albastră, respectiv unul mai în vârstă, purtând o pălărie albă şi mască albă, au intrat în magazin, aparent ca să cumpere produse.

Escrocherie în doi

Din relatare şi din înregistrări reiese că bărbații nu sunt la prima „operaţiune”. Tot timpul cât au stat în magazin s-au ferit de camerele de supraveghere, ţinând capul aplecat, cu şepcile trase pe frunte şi măştile puse „regulamentar”, până sub ochi, şi au colaborat ca s-o zăpăcească pe vânzătoare, pentru ca aceasta să-şi piardă atenţia.

Bătrânul îi cere să-i schimbe nişte bani, însă intervine tânărul, care îi cere să-i cântărească o bucată de carne, iar femeia se grăbeşte să-l servească. Când aceasta îi spune că produsul costă 6,5 lei, tânărul scoate 100 lei din portofel, pentru ca banii să fie văzuţi de vânzătoare, dar nu-i pune pe tejghea, ci îi ţine între degete, apoi mai scoate încă 50 de bani, sub pretextul că vrea s-o ajute, să-i poată da mai uşor rest.

Profitând de neatenția angajatei - care opera în acel moment casa de marcat - în doar câteva secunde individul aruncă intenționat mărunțiș pe jos, piteşte cei 100 lei în buzunarul de la spate, iar vânzătoarei îi plasează pe tejghea 1 leu și 50 de bani pretinzând în mod fals că a achitat comanda, arătându-i chiar portofelul gol. 

Femeia pare vizibil încurcată şi chiar îi spune că nu e convinsă că i-a dat banii, dar de teamă că se înşală, renunţă. Începe să-i dea restul, în timp ce tânărul continuă şarada, arătându-i portmoneul în care nu mai era bancnota şi îi spune: „Ce să facem, mai greșim...”. Apoi, pune mâna grăbit pe restul de bani primiți, îi pune în portmoneu, îşi ia pachetul şi pleacă

„Această persoană era pe deplin conștientă de ceea ce făcuse, motiv pentru care nu putem să nu observăm evidenta intenție directă de a săvârși fapta și nu putem în niciun caz să tolerăm un astfel de comportament infracțional”, explică Făşie.

Şmecheria cu numărătoare

Imediat după retragerea tânărului, bărbatul în vârstă îi cere vânzătoarei să îi schimbe 50 de bancnote de 10 lei în 5 bancnote de 100. Femeia numără banii şi îi spune individului că lipsesc 20 de lei. Bărbatul ia teancul, îi numără şi el, confirmând că sunt mai puţini, dar în momentul în care scoate alţi bani ca să completeze suma, printr-o mişcare dibace, reușește să scoată din teanc 200 lei.

Cum vânzătoarea numărase în prealabil banii, iar bărbatul a repetat operaţiunea în faţa ei, femeia nu a mai renumărat bancnotele. I-a dat individului cei 500 lei, iar acesta, pentru ca interlocutoarea să nu intre la bănuieli, i-a cerut să-i cântărească şi produse.

Escrocheria a fost descoperită la închiderea magazinului, când vânzătoarea şi-a anunţat patronii, care au reclamat cazul la Poliţia Aleşd.

Feriţi-vă de ei!

Considerând că înregistrarea ar putea constitui şi un semnal de alarmă, pentru ca alţi comercianţi să se poată feri de astfel de necazuri, patronii firmei au decis să o trimită BIHOREANULUI. „Ceilalți comercianți trebuie și merită să aibă cunoștință de existența acestor indivizi și să fie precauți, în eventualitatea în care le calcă pragul”, se arată în informarea transmisă.

Patronii magazinului speră, de asemenea, ca printre cititorii BIHOREANULUI să se afle persoane care îi recunosc pe escroci şi pot oferi informaţii despre ei, pentru a putea fi prinşi cât mai repede.

„Este posibil ca acești indivizi să fie chiar cunoscuți de către cititorii dumneavoastră, caz în care am aprecia dacă aceștia v-ar aduce la cunoștință acest aspect, deoarece plângerea penală este formulată doar in rem (cu privire la faptă), nu și la persoane pentru că în acest moment nu le cunoaștem”, a mai arătat consilierul juridic Geordano Făşie.

În anchetă

Contactaţi pe marginea cazului, reprezentanţii Poliţiei Bihor susţin că incidentul se află deja în ancheta poliţiştilor din Aleşd. "Precizăm că în cauză a fost întocmit dosar penal, fiind totodată depusă și o plângere penală", a explicat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa.

Cercetările sunt efectuate de polițiștii de investigații criminale, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleșd, pentru înșelăciune. "Ancheta se desfăşoară pentru identificarea autorilor și recuperarea integrală a prejudiciului cauzat", a mai declarat ofiţerul. Potrivit Alinei Fărcuţa, deocamdată nu au mai fost semnalate astfel de înşelăciuni.

Vezi mai jos filmarea din alt unghi:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Escroci
Nu trebuie schimbati bani....
Postat 10 Noiembrie 2021, 15:45 de cosmin5z
@kp Excelenta comparatia!
Exact asa a facut premierul grivco, Johannis, ca escr*cii din filmulet! A aratat romanilor/Vestului o guvernare de dreapta, pro-UE, dar el negocia in secret cu psd o afiliere la uniunea euroasiatica.
Postat 10 Noiembrie 2021, 09:48 de pinonel
CrisDumi aka KP
Da ce treaba are articolul si aia doi , cu Johannes ??? Totusi apreciez ca nu te-ai legat da Bolojan :::))) se intampla la Alesd :::)))) Referitor la lovilutia din capul tau , incearca sa o cauti in '89. Oricum felicitari Bolojan pt realizarile in Oradea si mai nou in Bihor, fraierii sa moara de ciuda...
Postat 09 Noiembrie 2021, 22:47 de Sandu2100
De doi ani încoace, de la ultima "loviluție" dată de Johannis cu gașca lui de liberali lui cu tot ...
... toată țara e șmenuită, nu numai o vânzătoare din Oradea. Iar de săptămâna viitoare încolo vine și haita social-democrată din urmă, ca împreună cu "primul escroc imobiliar" al țării să desăvârșească prăduirea și sărăcirea până la os a acestui neam de slugi.
Postat 09 Noiembrie 2021, 22:28 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON