URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2015, 14:14

Iertaţi de vreme: Fraţii Adrian şi Doru Maghiar au scăpat nepedepsiţi în procesul "fabricii de diplome" de la Universitatea Oradea

Iertaţi de vreme: Fraţii Adrian şi Doru Maghiar au scăpat nepedepsiţi în procesul 'fabricii de diplome' de la Universitatea Oradea S-A LĂMURIT! Deşi probele adunate de procurori împotriva lor sunt evidente, fraţii Maghiar şi-au clamat mereu nevinovăţia. „Am fost întotdeauna corect, o să se lămurească întreaga situaţie”, declara Doru Maghiar (foto dreapta) BIHOREANULUI în decembrie 2012, când a fost trimis în judecată. Cum s-a lămurit, se vede: chiar dacă au comis-o, a trecut prea mult timp ca să mai fie pedepsiţi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai notoriu scandal care a zguduit Universitatea orădeană, cel al diplomelor false eliberate de clanul Maghiar, s-a stins pentru totdeauna. Curtea de Apel Oradea a stabilit că faptele de fals intelectual de care au fost acuzaţi fraţii Teodor Traian şi Adrian Maghiar s-au prescris, astfel că cei doi nu mai pot fi traşi la răspundere.

Judecătorii au impus doar Universităţii o obligaţie: să anuleze cele aproape 100 de acte false emise pe vremea când fabrica de diplome funcţiona "duduind".

De toate pentru toţi

În 2012, fraţii Teodor (Doru) Traian Maghiar şi Adrian Maghiar au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sub acuzaţia de fals intelectual în formă continuată. Cei doi erau acuzaţi că, împreună cu tatăl lor, fostul rector Teodor Maghiar, care a murit înainte de finalizarea anchetei, au semnat zeci de diplome false.

Într-un rechizitoriu întins pe câteva sute de pagini, prezentat în exclusivitate de BIHOREANUL în decembrie 2012, procurorii au arătat cum Doru şi Adrian Maghiar, primul ca rector, cel de-al doilea ca decan la Facultatea de Medicină, au falsificat 39 de acte de studii, iar tatăl lor 76, singur ori împreună cu ei. Diplomele erau de licenţă, doctorat şi studii aprofundate, majoritatea fiind date unor italieni şi arabi, dar printre beneficiari s-a numărat şi o româncă ce avea şi cetăţenie italiană.

Studenţi închipuiţi

Cele mai multe dintre diplomele false au fost eliberate de Universitatea orădeană în baza unui aşa-zis parteneriat cu European Institute of Technology (EIT) din San Marino (o instituţie privată nerecunoscută internaţional), act niciodată avizat de Ministerul Educaţiei din România.

Conform parteneriatului, persoane înscrise la EIT au primit, pur şi simplu, diplome de Oradea, după examene susţinute, chipurile, în faţa răposatului Teodor Maghiar şi a fiului său mai mic, Doru. Primul era inginer, iar al doilea urolog, dar asta nu i-a oprit să "examineze" studenţi la Stomatologie, Arhitectură sau alte specializări!

Alte diplome false erau eliberate pe numele unor străini despre care procurorii au dovedit că nici măcar nu se aflau în România în anii în care ar fi fost studenţi, iar la Universitate nu exista niciun document care să le ateste măcar trecerea prin Oradea. Mai mult, unii se licenţiaseră în specializări inexistente în România, precum "Chiropraxie" ori "Naturopatie". În total, procurorii au depistat 90 de diplome false eliberate de clanul care controla Universitatea.

Curăţenia de după

Procesul celor doi fraţi a început în decembrie 2012 la Judecătoria Oradea, fiind strămutat apoi la Satu Mare, la cererea inculpaţilor, în septembrie 2014 magistraţii sătmăreni stabilind că faptele s-au prescris. Procurorii au făcut apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Oradea, iar pe 4 decembrie magistraţii acesteia au confirmat sentinţa: faptele de fals intelectual s-au prescris. Sentinţa a rămas definitivă.

Fraţii Maghiar au scăpat astfel de orice răspundere penală, dar Universitatea trebuie să cureţe mizeria în urma lor, judecătorii obligând instituţia să anuleze cele 90 de diplome false identificate. "O parte au fost deja anulate acum câţiva ani, dar anularea n-a fost publicată în Monitorul Oficial. Acum am solicitat publicarea şi voi cere şi anularea celorlalte diplome", spune actualul rector, Constantin Bungău (foto).

Cu această ultimă procedură, Bungău speră ca scandalul fabricii de diplome de la Oradea să fie îngropat definitiv. Pentru că a făcut faimoasă instituţia într-un mod cu totul neplăcut...


UNDE-S BANII?
Verificaţi la "monetar"

Din mega-rechizitoriul întocmit de Parchetul Înaltei Curţi pe numele fraţilor Doru şi Adrian Maghiar a fost disjunsă o anchetă separată. Sub bănuiala că diplomele false nu au fost eliberate gratis de clan, procurorii au cerut colegilor din Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism să-i cerceteze pe ce doi Maghiar şi pe mai mulţi apropiaţi ai acestora pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune, spălare de bani şi folosire de acte nereale. Procurorii DIICOT Oradea şi-au declinat însă competenţa şi au trimis cazul spre soluţionare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, care la rându-i a redirecţionat ancheta spre Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Mai rămâne ca şi aceste fapte să se prescrie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON