Teoretic, pe drumurile naţionale din Bihor se va putea circula bine în această iarnă. Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Oradea din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Octavian Balog (foto), a anunţat miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural, că sunt pregătite atât utilajele, cât şi stocurile de materiale antiderapante necesare pentru intervenţiile specifice sezonului rece pentru cei 497 km de drumuri naţionale din judeţ.
Pregătiţi de iarnă
"Secţia este pregătită pentru venirea iernii", a spus Balog. Potrivit acestuia, pentru al treilea an la rând, drumurile naţionale din Bihor vor fi deszăpezite de utilajele firmelor Athos Com şi Riposta Trans din Sălaj, asociere cu care CNAIR a încheiat contractul.
De asemenea, Secţia Drumuri Naţionale Oradea dispune de propriile utilaje, mai precis de trei utilaje multifuncţionale cu lamă, două buldoexcavatoare cu lamă şi cupă, două autofreze, 9 autospeciale LEA şi două staţii de clorură de calciu. Pe lângă acestea, asocierea Athos Com şi Riposta Trans va mai putea folosi 68 de utilaje de diferite feluri.
În privinţa materialelor antiderapante, Balog a arătat că în stocul SDN Oradea există deja 965 tone de sare şi mai urmează să fie aprovizionate 7.400 tone, respectiv există 4 tone de clorură de calciu şi mai urmează să se cumpere în jur de 80 tone.
Şcoală în "condiţii normale"
Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă a Colegiului Prefectural a avut o prezentare şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, profesorul Alin Novac Iuhas, care a prezentat datele care descriu acest an şcolar. Potrivit acestuia, în Bihor învaţă circa 92.000 de elevi în 164 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică.
Acestea au în total 767 de corpuri de clădiri, din care 11% (87 de clădiri) nu au autorizaţie de funcţionare, pentru că fie nu au apă curentă sau potabilă, fie starea fizică a clădirilor este una proastă. De asemenea, a spus Novac, 104 clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor din Bihor nu au autorizaţie de securitate la incendiu.
Inspectorul şcolar general a mai arătat că aproape toţi elevii au primit manualele, excepţii făcând câteva discipline de la clasele primare, unde volumele sunt încă în editare, dar şi că nu sunt probleme privind resursa umană din şcoli şi grădiniţe. "Anul şcolar a debutat în condiţii normale", a concluzionat Novac.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.