URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2018, 12:44

Iarna poate să vină! Secţia Drumuri Naţionale Oradea, pregătită pentru deszăpeziri

Teoretic, pe drumurile naţionale din Bihor se va putea circula bine în această iarnă. Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Oradea din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Octavian Balog (foto), a anunţat miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural, că sunt pregătite atât utilajele, cât şi stocurile de materiale antiderapante necesare pentru intervenţiile specifice sezonului rece pentru cei 497 km de drumuri naţionale din judeţ.

Pregătiţi de iarnă

"Secţia este pregătită pentru venirea iernii", a spus Balog. Potrivit acestuia, pentru al treilea an la rând, drumurile naţionale din Bihor vor fi deszăpezite de utilajele firmelor Athos Com şi Riposta Trans din Sălaj, asociere cu care CNAIR a încheiat contractul.

De asemenea, Secţia Drumuri Naţionale Oradea dispune de propriile utilaje, mai precis de trei utilaje multifuncţionale cu lamă, două buldoexcavatoare cu lamă şi cupă, două autofreze, 9 autospeciale LEA şi două staţii de clorură de calciu. Pe lângă acestea, asocierea Athos Com şi Riposta Trans va mai putea folosi 68 de utilaje de diferite feluri.

În privinţa materialelor antiderapante, Balog a arătat că în stocul SDN Oradea există deja 965 tone de sare şi mai urmează să fie aprovizionate 7.400 tone, respectiv există 4 tone de clorură de calciu şi mai urmează să se cumpere în jur de 80 tone. 

Şcoală în "condiţii normale"

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă a Colegiului Prefectural a avut o prezentare şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, profesorul Alin Novac Iuhas, care a prezentat datele care descriu acest an şcolar. Potrivit acestuia, în Bihor învaţă circa 92.000 de elevi în 164 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică.

Acestea au în total 767 de corpuri de clădiri, din care 11% (87 de clădiri) nu au autorizaţie de funcţionare, pentru că fie nu au apă curentă sau potabilă, fie starea fizică a clădirilor este una proastă. De asemenea, a spus Novac, 104 clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor din Bihor nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

Inspectorul şcolar general a mai arătat că aproape toţi elevii au primit manualele, excepţii făcând câteva discipline de la clasele primare, unde volumele sunt încă în editare, dar şi că nu sunt probleme privind resursa umană din şcoli şi grădiniţe. "Anul şcolar a debutat în condiţii normale", a concluzionat Novac.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON