URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2022, 08:01

Hoțul de alocații: un bihorean care a cheltuit în interes personal banii copiilor săi a fost condamnat la închisoare cu suspendare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sentință inedită a unei instanțe din Bihor. Un bărbat care a cheltuit în interes personal alocaţiile şi despăgubirile plătite copiilor săi de pe urma accidentului în care le-a murit mama a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

Neobişnuitul proces a fost declanşat în 2018 de procurorii din Aleşd, care l-au trimis în faţa instanţei pe bărbat sub acuzaţia de gestiune frauduloasă şi o pagubă de peste 100.000 euro în dauna celor trei copii ai săi, doi băieţi gemeni şi o fetiţă.

Accident pe autostradă

În rechizitoriul înaintat Judecătoriei Aleşd se arată că cei trei copii au rămas orfani în urma unui tragic eveniment rutier produs pe 26 august 2014, pe o autostradă din apropiere de Torino, unde microbuzul în care se afla femeia în vârstă de 25 ani a fost lovit de un camion. Tânăra a suferit leziuni grave şi a murit în elicopterul care o transporta la spital.

Judecătorii italieni l-au obligat pe asigurator la plata unor daune morale de câte 210.000 euro în favoarea copiilor şi de 160.000 euro pentru tată, magistraţii dispunând ca bărbatul să investească banii minorilor în titluri de stat sau în depozite bancare purtătoare de dobândă şi să depună dovada. Lucru care, însă, nu s-a întâmplat...

A luat banii şi s-a mutat

Profitând că era reprezentantul legal al minorilor, în 2015 Alin V. a cerut ca banii copiilor, în sumă totală de 630.000 euro, să-i fie viraţi într-un cont. Fiecărui copil i-a deschis câte un depozit de 130.000 euro, iar restul banilor i-a scos, cheltuind 104.000 euro fără să poată demonstra că „au fost folosiți în interesul minorilor”, se arată în rechizitoriu.

Mai mult, potrivit adresei transmise procurorilor de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bihor, în perioada 1 septembrie 2016 - 31 mai 2018, bărbatul a încasat şi alocaţiile de stat ale băieţilor săi, care locuiau cu bunicii materni, în condiţiile în care, la câteva luni de la moartea fostei soţii, el s-a mutat în Oşorhei, cu o altă femeie, împreună cu care are un copil.

Pe banii copiilor...

Descoperind că micuţii au fost „furaţi” chiar de tatăl lor, bunicii materni au deschis iniţial un proces civil, obţinând pe această cale ca Alin V. să fie obligat la returnarea sumelor furate, conturile bancare ale copiilor să fie blocate până la majorat, domiciliul copiilor să fie stabilit definitiv la ei, iar tatăl să fie obligat la pensie de întreţinere. Cum bărbatul nu a returnat banii, bunicii au cerut să fie executat silit şi, în paralel, l-au dat pe mâna procurorilor.

„Inculpatul a acționat cu intenție directă atunci când și-a însușit banii din contul minorilor, deși dispunea și el de o sumă substanțială după moartea soției sale (160.000 euro), prevăzând și dorind ca acei bani să-i profite lui, în detrimentul copiilor săi minori, aflați de altfel în îngrijirea bunicilor materni”, au concluzionat procurorii, care l-au trimis pe individ în judecată pentru gestiune frauduloasă, arătând că „şi-a construit imobile, şi-a achiziţionat maşini şi alte bunuri” pe banii copiilor săi.

Pagubă însemnată

În faţa instanţei, bărbatul a încercat să scape cu o pedeapsă cât mai mică, cerând să fie judecat după procedura simplificată, adică fără o cercetare judecătorească şi doar în baza dovezilor strânse de procurori, ceea ce i-ar fi redus la jumătate limitele pedepsei, care în cazul său sunt cuprinse între 2 şi 7 ani.

Cererea i-a fost însă respinsă, instanţa apreciind că fapta sa era gravă. „Inculpatul a ştiut că avea obligaţia să gestioneze patrimoniul persoanelor vătămate strict în interesul acestora, dar a încălcat interdicţia prevăzută de lege, provocându-le o pagubă însemnată”, se explică în hotărârea pronunţată pe 22 iulie, prin care judecătorul a dispus să fie condamnat la 2 ani de închisoare, pedeapsă a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani.

Un inconştient

La stabilirea pedepsei, magistratul a luat în considerare, pe de o parte, faptul că Alin V. a recunoscut, totuşi, acuzele, motiv pentru care, potrivit legii, era obligat să reducă limitele pedepsei cu o treime, dar a stabilit cuantumul „spre mediu” şi nu spre minimum, pentru că inculpatul are „o conduită contrară normelor sociale, cât şi interesului superior al copiilor acestuia”.

Sentința subliniază că bihoreanul nu are ocupație sau loc de muncă şi este anchetat şi pentru abandon de familie, deoarece nu şi-a achitat obligaţiile faţă de copiii aflaţi în grija bunicilor. „Instanţa apreciază că acesta nu conştientizează gravitatea faptelor sale”, i-a reproşat judecătorul, obligându-l ca, pe perioada supravegherii, să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii, să urmeze un program de reintegrare socială şi să comunice, periodic, informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Sentinţa nu este definitivă, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea. Rămâne de văzut și cu ce rezultat...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON