La Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European (PE), care a avut loc luni seară la Strasbourg, parlamentari ai puterii de la Bucureşti au avut o dezbatere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a lansat critici dure privind situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei.
Europarlamentarul PSD Emilian Pavel a vorbit în Comisia LIBE din Parlamentul European despre protocoalele secrete, în tonul “variantei oficiale” a partidului său, conform cărora aceste documente demonstrează controlul justiţiei de către serviciile de informaţii.
”Dacă le apreciați (protocoalele) dvs sau alți colegi din sală, vă rog să implementați la dvs în țară , să lăsați serviciile secrete să monitorizeze procesele, să stabilească ce probe sunt bune și nu sunt bune, ce probe sunt relevante și nerelevante și la ce probe trebuie să aibă acces apărătorul acuzatului. Nu cred că e cazul”.
Referitor la MCV, bihoreanul a spus că trebuie să dispară, dacă nu e eficient, iar dacă e eficient, să fie aplicat tuturor statelor membre: ”Haideți să vedem dacă nu cumva găsim - așa cum spun rapoarte ale OECD și Transparency International - corupție în celelalte state membre și dacă nu cumva mita vine din statele membre vechi înspre cele noi”.
Renate Weber (ALDE) a abordat și ea tema serviciilor de informații și a protocoalelor secrete, punând două întrebări: “Din 2009, conform ICCJ, din 30.000 de cereri de interceptări adresate instanțelor, doar trei au fost respinse. Mai există țări în UE cu o asemenea situație? Dacă dvs ați fi sub supraveghere vreme de 8 ani, fără să fiți notificat?”.
Gabriela Zoană (PSD) a venit cu cifre false, susținând că ”6 milioane de români, adică o treime din populația cu drept de vot, au fost interceptați, înregistrați, filați de serviciile secrete, unii dintre ei în dormitor, în baie… și chiar în cămară”. ”Urmașa” Vioricăi Dăncilă în PE a mai susținut că 2.193 de judecători și peste 1.127 de procurori, adică aproape 60% din magistrați români, au deschise dosare penale.
Destul de deranjat de atacurile eurodeputaților români din PSD și ALDE, prim-vicepreședintele Comisiei i-a pus la punct. ”Să vă spun mai întâi ce nu funcționează cu mine, dar se întâmplă de fiecare dată. De fiecare data când sunt critici din partea Comisiei referitor la anumite legi, cei care apără ce se întâmplă se ascund în spatele poporului lor, spunând «dacă criticați legea îmi criticați țara, îmi criticați națiunea». Nu, criticăm propuneri de modificări legislative foarte concrete, despre care noi credem că ar fi un pas înapoi față de situația actuală în lupta anticorupție și în lupta pentru consolidarea justiției. Pur și simplu nu funcționează cu mine…nu faceți asta, e un semn de slăbiciune, înseamnă că nu aveți alte argumente să combateți criticile noastre. Vă ascundeți în spatele națiunii”, a spus Timmermans, adăugând că a văzut acest comportament la premierul Viorica Dăncilă, precum și în Comisia LIBE.
”Un alt lucru care nu funcționează: să dai vina pe alții, să spui că și alții fac asta. Da, dar acum vorbim despre România, despre lucruri specifice din România”, a mai spus oficialul CE. ”Chiar nu-mi dau seama cum poți folosite aceste protocoale, care, într-adevăr, trebui anchetate, făcute publice, ca o scuză pentru a justifica schimbări în legislație care ar limita lupta împotriva corupției?”, a mai spus Timmermans, care a tras concluzii aspre cu privire la evoluţia României.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.