Nepotul Regelui Carol al II-lea, Paul, autointitulat "Prinţul Paul de România", a anunţat că soseşte sâmbătă la Vadu Crişului, la ceremoniile ce marchează 85 de ani de la momentul aterizării forţate a fostului suveran în localitatea bihoreană, unde a fost nevoit să realimenteze avionul şi a fost primit cu căldută de săteni, momentul devenind unul simbolic.
După cum se ştie, sâmbătă va fi dezvelit bustul Regelui Carol al II-lea, amplasat într-un mic parc al satului reşedinţă de comună, precum şi o placă comemorativă în memoria Mariei Mudura, fata care i-a dat apă din ulcior prinţului de atunci.
Într-un comunicat dat publicităţii vineri şi intitulat "Aniversarea a 85 de ani de la întoarcerea Regelui Carol al II-lea: Nepotul Său ASR Prinţul Paul va reconstitui întâmplarea de atunci aterizând cu elicopterul", "Alteţele Lor Regale Prinţul Paul, Prinţesa Lia şi Micul Prinţ Carol Ferdinand ai României" anunţă că "vor veni în Vadu Crişului pe calea aerului pentru a omagia memoria Regelui Carol al II-lea şi pentru a face cunoscută o pagină din Istoria României mai puţin cunoscută a reîntoarcerii Sale în România după un exil forţat".
Aşa numita "Familie Regală" mai spune că "a primit cu bucurie invitaţia Primăriei din Vadu Crişului prin intermediul distinsului viceprimar, dl inginer Haşaş Ioan, organizator principal al evenimentului în colaboare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor".
Comunicatul aminteşte circumstanţele evenimentului petrecut acum 85 de ani la Vadul Crişului, când, după un exil forţat, Carol s-a reîntors în România în 6 iunie 1930, din Germania, pe calea aerului, pentru a fi declarat rege, dar, în urma pierderii unuia din rezervoare, avionul a rămas în pană de carburant şi a aterizat în marginea localităţii bihorene.
O ţărăncuţă pe nume Maria Mudura, care i-a dat regelui să bea apă dintr-un ulcior de lut, a fost dusă la Bucureşti şi a ajuns în suita regală, devenind inclusiv model pentru una din bancnotele din acea perioadă. Pe locul aterizării avionului s-a construit un monument şi ulterior o cazarmă, unde aveau loc manifestări cu ocazia zilei Regelui.
La 8 iunie 1940, cu ocazia aniversarii a 10 ani de la revenirea în România, Regele Carol al II-lea a emis o monedă de aur de 42 grame, cu diametrul de 41 mm, care o reprezenta pe Maria Mudura. În anul 1932, la propunerea administraţiei locale din Vadu Crişului, guvernul a aprobat schimbarea numelui aşezării în Vadul lui Carol al II-lea, denumire ce va fi folosită în actele oficiale până în septembrie 1940.
"Această doamnă, Maria Mudura, înainte să moară, pe vremea când era foarte în vârstă, l-a cunoscut şi îmbrăţişat pe nepotul MS Regele Carol al II-lea, ASR Prinţul Paul al României", mai spune comunicatul.
Autointitulat "Prinţul Paul de România", Paul este nepotul - considerat nelegitim de Casa Regală a României - al Regelui Carol al II-lea, fiind fiul lui Carol Mircea Grigore de Hohhenzollern (fiu nelegitim al lui Carol al II-lea şi fratele vitreg al Regelui Mihai).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.