Timp de o lună pe an, un om ar trebui să facă numai ce vrea! Aşa şi-au spus Alin Pinţe, Roni Mărcuş şi Vlad Silaghi anul trecut, când au decis să pornească în aventura vieţii lor: 90 de zile prin şase ţări de pe cel mai populat continent.
Au evitat agenţiile de turism şi traseele turistice, pentru a cunoaşte cât mai bine oamenii locului. Aşa că au trecut, pe rând, prin peisajele năucitoare din Vietnam, prin jungla din Cambodgia, pe plajele apetisante din Thailanda şi Malaezia, au traversat munţii uriaşi din Nepal şi deşertul din India. O aventură adevărată, despre care cei trei orădeni spun că ar repeta-o...
Aventură asiatică
Alin, Roni şi Vlad, toţi de aceeaşi vârstă, 29 de ani, sunt prieteni din copilărie şi au o pasiune comună: excursiile, îndeosebi cele montane, cu rucsacurile şi cortul în spinare. Deşi fiecare are propriile preocupări profesionale, Roni şi Vlad fiind arhitecţi, iar Alin, absolvent al unei şcoli de regie din Londra, studiază psihologia, cei trei îşi fac mereu timp pentru noi călătorii.
La începutul anului trecut, prietenii au hotărât să experimenteze ceva cu adevărat inedit pentru ei. "În 2016, eu şi Alin am făcut autostopul o lună şi jumătate în SUA. Am străbătut 5.000 de kilometri în şase state şi, mai ales, am cunoscut foarte mulţi oameni. Aşa am decis că, împreună cu Vlad, trebuie să facem ceva similar, dar în Asia", explică Roni.
Singurele certitudini au fost data sosirii în Vietnam, prima ţară vizitată, şi data plecării din India, de unde aveau biletul de zbor înapoi spre Europa. "Practic, am avut 90 de zile ca să ajungem din Vietnam în India. Am evitat continuu rutele turistice, preferând să umblăm printre localnici, să le înţelegem cultura şi obiceiurile", spune Vlad. În primele trei săptămâni, le-a fost alături şi fratele lui Roni, care însă, din cauza job-ului, n-a putut zăbovi mai mult. În schimb, cei trei au parcurs împreună şase ţări: Vietnam, Cambodgia, Thailanda, Malaezia, Nepal şi India.
Turişti grăbiţi
În fiecare ţară în care au ajuns, au avut parte de peripeţii. Pentru că au evitat deplasarea cu mijloacele de transport publice, preferând mopedele ori autostopul, au cunoscut o mulţime de oameni. Prin Vietnam şi Cambodgia, turiştii sunt atât de rari încât mulţi localnici au ţinut morţiş să se pozeze cu nişte europeni.
Tot din dorinţa unei experienţte cât mai autentice, când n-au dormit la cort, au ales hoteluri mici. De asemenea, au mâncat la cele mai ascunse localuri. "Am descoperit oameni foarte de treabă. Văzând că nu le cunoaştem limba, ne duceau în bucătărie, să le arătăm ce vrem să mâncăm", spune Roni.
Cu puţine excepţii, în cele trei luni, orădenii n-au rămas de două ori peste noapte în acelaşi loc. "Cred că acesta este şi cel mai mare regret: am fost mult pe fugă, dorind să vedem cât mai multe. Nu am apucat să ne bucurăm mult de un loc", zice Vlad.
De la plajă pe Everest
Deşi ar putea vorbi zile întregi despre aventura lor, cei trei punctează la unison câteva momente spectaculoase: zilele petrecute pe plajele pustii din Thailanda, traversarea junglei din Cambodgia (unde cea mai mare ameninţare nu au fost cele 12 specii de cobre ori babuinii agresivi, ci nucile de cocos care puteau să le cadă în cap la fiecare pas), ascensiunea pe Everest, până la altitudinea de 5.364 de metri. "N-a fost uşor, pentru că spre tabăra de bază nu am mers cu avionul, cum fac turiştii, ci cu localnicii, în picioare într-un autobuz vechi, care a urcat 10 ore pe un drum forestier prăpăstios", zice Vlad. Apoi, alte zile au urcat muntele pe jos, bucurându-se de frumuseţea peisajelor.
"Este incredibil: de la o zonă tropicală ajungi la gol alpin, apoi la zăpadă şi gheaţă", spune Alin. Pe lângă senzaţiile inegalabile, au cunoscut şi aici oameni impresionanţi, care locuiesc chiar pe Everest, ba chiar şi un localnic care a escaladat cel mai înalt punct de pe Pământ de 8 ori! "Acolo sunt adevăratele legende", zice Roni.
Alte amintiri de neuitat au trăit în India, unde au străbătut deşertul pe cămile şi au dormit sub cerul liber, "la un hotel de cinci milioane de stele". Tot acolo au experimentat aglomeraţia mizeră din trenuri şi au văzut cu ochii lor ce înseamnă un oraş cufundat în smog. "În New Delhi, poluarea este la cote cu adevărat foarte greu de suportat", spune Vlad.
Cu dor de ducă
Deşi recunosc că nu le-a fost uşor să care timp de 90 de zile câte un rucsac de 12-13 kilograme în care şi-au pus toate bagajele, tinerii spun că efortul a meritat din plin, tocmai pentru că nu doar au vizitat, ci au aflat istoria locurilor şi au degustat mâncăruri asiatice autentice, inclusiv, de pildă, larve şi greieri.
Aventura i-a costat pe fiecare 3.000 de dolari, din care jumătate au fost cheltuielile "birocratice", adică biletele de avion şi vizele. "Foarte puţin, ţinând cont că ne-am făcut toate mofturile", crede Vlad.
Povestea călătoriei lor se va regăsi într-o carte pe care Alin a început deja s-o scrie. Vrea să o termine anul acesta, pentru că la începutul lui 2019 băieţii au de gând să pornească într-o nouă aventură, în America de Sud. Convinşi că lumea e prea mare şi prea frumoasă ca să nu încerce măcar s-o cunoască...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.