URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2020, 12:26

Hienele Covid-ului

Hienele Covid-ului (sursa foto: worldatlas.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hiena, ne învaţă Wikipedia, este un vânător slab şi ticălos. "Oportunistă, alege cea mai rapidă şi uşoară cale de a atrage prada. Poate ignora hoituri proaspete dacă în zonă există pui ai altor animale sălbatice. Consumă animale de diferite tipuri şi mărimi, inclusiv animale domestice şi chiar alte hiene, mortăciuni, oase, materie vegetală şi excrementele altor animale".

Definiţia descrie cu fidelitate o categorie de bipezi în îngrijorătoare creştere acum, când în lume sunt peste 1,1 milioane de oameni atinşi de coronavirus şi aproape 70.000 decese (cifre valabile la finele săptămânii trecute).

Mulţi dintre aceştia trăiesc, aţi ghicit, din politică, sau doar aspiră să poată trăi, cândva, din politică, aşa cum o văd ei, în niciun caz ca pe o ştiinţă a bunei conduceri. Zilele trecute, o blondă dubioasă din PNL, care era cât pe ce să îngroape partidul în 2016, a copt o lege pe care altădată nu îndrăznea s-o scoată din sertare. De data asta a mizat pe nebăgarea de seamă, ca să "izoleze la domiciliu" penali de până la 7 ani fărădelege. S-au grăbit să voteze proiectul nu doar îmbătrâniţii în rele, aka Ciuma Roşie, ci şi USR-iştii, nu mai puţin şacali, dar tineri şi plini de energie. Daţi în fapt, s-au scuzat ca nişte cocote, că n-au făcut-o din ticăloşie, ci doar dintr-o greşeală prostească. Halal oameni noi! 

Unde mai pui că tot ăştia noii, cot la cot cu PSD, UDMR, Pro România şi PMP, au mai făcut una şi mai groasă, iniţiind şi votând o lege pentru suspendarea plăţii utilităţilor pe trei luni. Nici nu vreau să mă gândesc ce-ar urma dacă, în lipsă de încasări, Electrica ne-ar opri curentul, CAO apa, Distrigaz flacăra din aragaz sau RDS telefonul. Ba, ca şi cum n-ar fi destul, deştepţii vor şi scutirea de impozitare a tuturor salariilor minime, de parcă în cărţile de muncă nu la nivelul ăsta ar fi vreo trei sferturi din angajaţii sectorului privat. S-au gândit gălăgioşii ce ar rămâne în buget, de pildă pentru Sănătate? Eu cred că da, dar le-a fost mai sexy tentaţia populismului.

Dar demagogi avem din plin şi în Bihor! Personaje pline de nesimţire, care mimează că ar conduce judeţul, au organizat un teatru ieftin să ne arate cum dau 100.000 lei pentru măşti medicilor de familie. La preţurile de acum, le-ar ajunge pentru 20 de zile, presupunând că ar folosi una toată ziua. La Marghita, Consiliul Local a votat cu mare tam-tam să cumpere un PCR, că au auzit ei acolo că asta rezolvă problema, iar un pretendent USR-ist la Consiliul Judeţean, probabil contaminat, a cerut ca şi Primăria Aleşd să-şi ia unul. Nu contează nici că toate serviciile secrete din lume se bat din greu pe echipamente şi materiale sanitare, nici că acestea au ajuns la preţuri ameţitoare, ba chiar nici faptul că nu le poate opera orice neica-nimeni.

În vreme de haos, hărnicia pescuitorilor în ape tulburi a devenit mai dezgustătoare decât oricând. Cu cât mai multe cadavre se vor aduna, cu atât mai mult îşi vor revendica nemernicii medalii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
hiena vinator de frunte
de acord in privinta politicienilor, altfel multe timpenii mai sint si in wikipedia : hienele sint vinatori excelenti care-si procura 75% din hrana direct, ucigind prada; sint mult mai buni vinatori decit leii de exemplu...
Postat 08 Aprilie 2020, 10:19 de virusul
Avem hienele noastre!
Birtinezul & gasca din cl n-au treaba ca tara trece printr-un moment greu, ei isi vad de afacerile lor: exproprieri, contracte cu dedicatie...
Postat 08 Aprilie 2020, 06:59 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON