URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2018, 17:38

Hematuria: Ce boli poate indica prezența sângelui în urină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Cauzele renale sau renourinare sunt reprezentate de bolile renale bilaterale (glomerulonefrita acută, subacută şi cronică, pielonefrita cronică, ri-nichiul polichistic, afectările renale din diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială malig-nă), sau unilaterale (ptoza renală, infarctul renal, cancerul renal, traumatismul renal), bo-lile căilor urinare superioare (tuberculoza renală, litiaza renală, hidronefroza) şi cele ale căilor urinare inferioare (cistite, tumori vezicale, litiază vezicală, parazitoze vezicale, ade-nom al prostatei şi cancer de prostată la bărbaţi, traumatisme).

Cauzele extrarenale sunt mult mai rare, fiind reprezentate de afecţiuni ale sângelui (leucemii, poliglobulii), ciroza hepatică, avitaminoze, exces de medicamente anticoagulante etc.

Diagnosticul se pune pe baza datelor de laborator, prin prezenţa globulelor roşii sanguine (hematii) în sedimentul urinar (unde nu există hematii, sau există foarte puţine şi anume o hematie la câteva câmpuri microscopice); prezenţa de 1-2 hematii pe câmp reprezintă hematurie microscopică. Prezenţa unei cantităţi mari de sânge, vizibilă cu ochiul liber, reprezintă hematuria macroscopică. Examinarea hematiilor din sedimentul urinar poate fi utilă şi în localizarea hematuriei. Diagnosticul cauzal necesită explorări paraclinice de rutină şi specifice (radi-ologice, cistoscopie, teste sanguine etc.).

ATENŢIE!

Este foarte importantă diferenţierea hematuriei de amestecul urinii cu sânge provenit din căile genitale (la femei sângerarea vaginală şi metroragia, adică sângerarea uterină de- termină prezenţa în urină a sângelui). Coloraţia roşiatică a urinii, ce se poate confunda cu hematuria macroscopică, poate fi consecutivă administrării unor medicamente (piramidon cel mai des, dar şi rifampicină sau sulfamide) şi ingestia unor alimente ca de exemplu sfe- cla roşie. În toate aceste cazuri hematiile sunt absente la examinarea microscopică a uri-nii.

REŢINEŢI!

Tatamentul este diferit, în funcţie de cauza hematuriei, fiind simptomatic şi chirurgical (urologic). Orice urină mai roşiatică impune prezentarea la medic pentru investigaţii de specialitate şi precizarea diagnosticului. De exemplu, foarte des cancerul vezical, o boală foarte gravă, poate debuta cu hematurie, iar diagnosticul precoce şi tratamentul specific urologic pot salva bolnavul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON