URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Octombrie 2020, 22:02

Harta judeţelor vulnerabile în criza Covid-19. În Bihor, rata de incidenţă a virusului este sub 1,5 la mia de locuitori

Harta judeţelor vulnerabile în criza Covid-19. În Bihor, rata de incidenţă a virusului este sub 1,5 la mia de locuitori (sursa: G4media.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O analiză făcută de presa centrală - mai precis de site-ul G4Media.ro - arată că Bucureştiul şi o treime din judeţele ţării au depăşit până luni rata de incidenţă a cazurilor COVID de 1,5 la mia de locuitori, prag de la care sunt impuse gradual restricţii, astfel încât să fie redusă răspândirea virusului.

Mai mult, Capitala şi judeţele Alba şi Vâlcea au trecut şi de rata de incidenţă 2, apropiindu-se de pragul 3, de la care toate şcolile trec la cursuri exclusiv online. La acest prag se poate decide inclusiv carantinarea unor localităţi.

În schimb, judeţul Bihor stă bine, potrivit analizei având o rată a incidenţei de cazuri Covid-19 mai mică de 1,5 la mia de locuitori. În aceeaşi situaţie se află judeţe ca Prahova, Constanţa, Maramureş, Arad sau Suceava.

Ritmul de creştere a ratei de incidenţă este accelerat, subliniază jurnaliştii de la G4Media.ro. Din 9 octombrie, când autorităţile au comunicat oficial pentru prima dată ratele de incidenţă, şi până astăzi, numărul judeţelor care au depăşit pragul de 1,5 s-a dublat. În urmă cu patru zile, Bucureştiul şi 7 judeţe (Alba, Vâlcea, Iaşi, Bacău, Teleorman, Neamţ, Vaslui) trecuseră de 1,5. Capitala avea deja rata 2,28, potrivit datelor comunicate oficial.

În 12 octombrie, Bucureştiul a ajuns la 2,66 şi 14 judeţe au trecut de 1,5: Alba, Vâlcea, Iaşi, Bacău, Neamţ, Teleorman, Sălaj, Sibiu, Caraş-Severin, Cluj, Braşov, Timiş, Vaslui şi Ilfov.

În urma creşterii semnificative a numărului de îmbolnăviri din ultima săptămână, premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că va propune fie sistarea evenimentelor private, cum sunt nunţile, fie limitarea acestora la maximum 20 de persoane, pentru că reprezintă surse de îmbolnăvire cu coronavirus, iar organizatorii şi participanţii nu respectă regulile. "Voi propune sistarea evenimentelor private. E clar că reprezintă una dintre sursele de îmbolnăvire. Sau revenirea la maximum 20 de persoane. Azi legea este cu maximum 50 de persoane, dar sunt foarte mulţi de organizatori de evenimente care nu respectă legea", a afirmat Orban.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON