URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2022, 08:03

Hai liberare! Interlopul Sanyi Neguş a ajuns la un pas de eliberare, după 14 ani de puşcărie pentru omor

Hai liberare! Interlopul Sanyi Neguş a ajuns la un pas de eliberare, după 14 ani de puşcărie pentru omor foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lumea interlopă din Oradea fierbe. Judecătoria Târgu Mureş a dispus, marţea trecută, liberarea condiţionată a şefului clanului Neguş, Markovics Sándor, alias Sanyi Neguş, închis de peste 14 ani, iar rudele şi prietenii erau pregătiţi să-l întâmpine ca pe un rege, cu alai, în poarta Penitenciarului.

Acţiunea s-a contramandat, însă, vineri, căci în ultima clipă procurorii au contestat soluţia instanţei, cerând ca interlopul să rămână, încă, după gratii...

Închis pentru omor

Fiul mai mare al unuia dintre cei mai temuţi lideri ai ţiganilor orădeni de la începutul anilor ’90, Markovics Sándor jr. a fost implicat în numeroase şantaje şi recuperări. În 2006, de pildă, a forţat un tânăr să-i "doneze" un Audi A4, abia cumpărat de o lună, iar apoi a sunat-o pe fosta proprietară şi i-a pretins 1.300 euro în schimbul maşinii, explicându-i că cel căruia i-a vândut-o voia s-o înşele. În loc să plătească, însă, femeia l-a reclamat la Poliţie pentru şantaj.

La scurt timp, Markovics a recidivat, încercând să-l "stoarcă" de 4.000 euro pe fiul unui ofiţer ISU, şi tot în aceeaşi perioadă a fost reclamat pentru că a cerut taxă de protecţie de la patronul unor cluburi de noapte, apoi că a răpit un hoţ din restaurantul unei pensiuni. Victima fusese urcată cu forţa într-o maşină, iar Neguş şi ai lui i-au dat drumul după mai bine de o oră, când respectivul i-a returnat o pretinsă datorie de 3.000 euro.

De teamă să nu fie arestat, Sanyi a plecat în Italia, unde a dat din nou de belele. A fost implicat într-o răfuială cu proxeneţi albanezi din zona Brescia, soldată cu moartea unei persoane, şi a fost arestat pe 26 septembrie 2008, apoi condamnat definitiv, pe 16 martie 2011, la 23 de ani şi 4 luni de detenţie, pentru omor, încăierare, vătămare corporală gravă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Judecătorii au reţinut că faptele au fost comise "cu pistoale semi-automate de calibru 9 mm şi cuţite purtate ilegal într-un loc public".

Condamnat şi la Oradea

Sanyi Neguş, la vremea respectivă în vârstă de 31 de ani, a rămas de atunci în spatele gratiilor, întâi în Italia, iar din 2014 în România. Între timp, dosarele de şantaj pornite pe numele lui la Oradea s-au închis, căci victimele şi martorii şi-au schimbat declaraţiile. Pentru sechestrarea hoţului, însă, a ajuns în faţa judecătorilor, pe 12 iunie 2015 fiind condamnat la alţi 7 ani de închisoare, pedeapsă înglobată în cea pe care deja o ispăşea.

După 2 ani, condamnarea i-a fost redusă de Curtea de Apel Oradea, care a luat în considerare faptul că "prin sentinţa instanţei italiene s-a recunoscut condamnatului beneficiul amnistiei acordate asupra unei părţi din pedeapsa stabilită". Ca atare, Markovics a rămas cu o pedeapsă de 20 de ani şi 4 luni, care, dacă ar fi fost executată la zi, l-ar fi ţinut după gratii până în 2028, cu posibilitatea de a fi eliberat condiţionat după executarea a trei pătrimi, adică abia anul viitor. 

Va munci...

Atât că, după cum spun sursele BIHOREANULUI, în cei 14 ani de detenţie, interlopului i-au fost scăzute din pedeapsă multe zile pentru condiţii improprii, prin Legea recursului compensatoriu, altele pentru perioade lucrate şi, ca atare, a ajuns în faţa judecătorilor cu propunerea de liberare condiţionată pe 31 ianuarie în acest an, cu mult înainte de expirarea fracţiei obligatorii.

Cazul a fost luat în discuţie de instanţă pe 9 februarie, iar marţea trecută Judecătoria Târgu Mureş a şi pronunţat verdictul, admiţând propunerea Comisiei Penitenciarului Târgu Mureş, care l-a descris pe interlop ca fiind stăruitor în muncă, disciplinat, recompensat de 45 de ori de-a lungul anilor şi niciodată sancţionat.

Sanyi Neguş a fost lăudat de reprezentanţii Penitenciarului şi pentru participarea la peste "80 de programe educaţionale, constând în concursuri tematice, consiliere educaţională, dezbateri, programe şi concursuri sportive, activităţi religioase, creaţie literară, adaptare pentru viaţa instituţionalizată", activând inclusiv în cadrul campaniei de prevenire a criminalităţii, la acţiuni de sprijin pentru persoane dezavantajate sau vulnerabile şi într-un program de prevenţie primară a violenţei domestice.

Mai mult, odată eliberat, Neguş ar fi fost pregătit chiar să muncească, având deja identificat un loc de muncă, "dovada fiind depusă la dosarul persoanei condamnate".

Rămâne pe loc

Procurorii din Mureş s-au opus punerii în libertate a interlopului, invocând că perioada petrecută după gratii "nu este suficientă pentru reintegrarea socială", iar vinerea trecută, în ultima zi a perioadei în care puteau s-o facă, au contestat soluţia Judecătoriei.

Demersul a fost o lovitură pentru rudele şi amicii lui Neguş, convinşi că interlopul urma să fie liber sâmbătă, şi pregătiţi să-l aştepte cu un alai de 15 maşini la poarta Penitenciarului, ca să-l aducă acasă, unde aveau în plan să-i organizeze şi o chermeză. Ca pentru un rege...

Articole pe aceeași temă:
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON