URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2018, 15:57

Hackeri din Est: SRI anunţă că au avut loc "atacuri cibernetice de amploare" asupra băncilor din România

Hackeri din Est: SRI anunţă că au avut loc 'atacuri cibernetice de amploare' asupra băncilor din România (foto: IBTimes UK)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul Român de Informații a anunțat sâmbătă că asupra unor instituții financiare din România au avut loc "atacuri cibernetice de amploare", gruparea de infracționalitate fiind "de sorginte estică".

Una dintre metodele folosite de hoții din online constă în extragerea sumelor de bani prin eliminarea limitelor de retragere aferente unor conturi bancare.

"Serviciul Român de Informaţii, prin unitatea sa specializată în domeniul cyberintelligence - Centrul Naţional Cyberint (CNC) - deţine date şi informaţii certe, inclusiv de ordin tehnic, că asupra unor instituţii financiare din România au avut loc atacuri cibernetice de amploare în perioada iunie – august a acestui an. Recent, şi alte instituţii partenere SRI au identificat, în ţările din care provin, iminenţa producerii unor atacuri cibernetice de amploare îndreptate asupra mai multor sisteme financiare din lume. Conform analizei CNC, hackerii folosesc mai multe unelte de atac, inclusiv unele din arsenalul Cobalt Strike, care sunt asociate cu o grupare de infracţionalitate cibernetică de sorginte estică", au transmis reprezentanții SRI.

Centrul Naţional Cyberint monitorizează de mai multă vreme activităţile desfăşurate de Gruparea Cobalt.

Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituţii, entităţi şi persoane din spaţiul virtual, iar atacurile informatice împotriva instituţiilor financiare au cunoscut o creştere în ultimii ani, potrivit News.ro.

Atacatorii folosesc tehnici de tipul APT - Advanced Persistent Threat - în urma cărora obţin acces la sistemele informatice şi ulterior găsesc metode să valorifice informaţiile accesate.

"Pe fondul acestor atacuri cibernetice complexe, SRI a acordat deja sprijin unor instituţii financiare pentru evaluarea, atribuirea şi contracararea eventualelor efecte ale acestora. Serviciul Român de Informaţii pune la dispoziţia instituţiilor financiare expertiza sa în domeniul protejării infrastructurilor cibernetice. Eventualele solicitări de sprijin pot fi transmise la adresa de email cnc@cyberint.ro", se mai precizează în comunicat.

"Este vorba de un val de atacuri ce vizează nu doar România. Gruparea acţionează la nivel internaţional. Ţintele sunt cele din financiar-bancare, iar scopul e de filtrare de bani. Faptul că în România, în cazurile investigate până acum, nu au existat pierderi financiare, e un lucru bun. Fiind la curent cu ameninţările, am reuşit să astfel de pierderi. Încurajăm orice bancă care are probleme cu astfel de atacuri să contacteze autorităţile", a spus, la Digi24, Liviu Arsene, specialist în securitate informatică.

"E o problemă care vizează şi utilizatorii obişnuiţi. Sunt fie conturi ale utilizatorilor, fie ale băncilor. Modul de operare e destul de ascuns. Doar la anumite intervale orare se deblochează accesul la anumite ATM-uri, iar o persoană fizica cu un card şi un cont, controlat de atacator, se duce într-un anumit interval orar la ATM şi îl poate goli. Se resetează contorul care spune că s-au scos banii şi efectuează tranzacţii până ATM-ul rămâne fără bani", a mai spus expertul, potrivit aceleiași surse.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cum a știut Dragnea când să o trimită în concediu pe Dăncilă?
Simplu !?! L-a rugat pe Coldea să-l roage pe Pahonțu ... să tragă cu ochiul în agenda lui Johannis !?! Acesta e nivelul serviciilor secrete românești, nicidecum ce face FBI, NSA, BFV, MI5/6 sau FSB ... și de aceea a' lor noștri li s-a tăiat din bugete !?!
Postat 19 August 2018, 10:12 de CrisDumi
Adaug si eu
Cobalt strike sunt tools din leak-ul celor de la FBI/NSA/DHS si sunt publice. Daca pt cyberint APT e ceva de sorginte estica, inseamna ca int de acolo nu vine de la intel. APT sunt deja expirate de vreo 5 6 ani de cand exista behavioral analytics. Virustotal o foloseste de 2 ani deja, un serviciu public, gratuit. Ori daca noi inca folosim sisteme EOL de cel putin 4 ani e alta problema. Pai daca la noi se inregistra vreun caz de folosire a Tyupkin sau sa nu vb de lucrusi sfinte (SCADA) si se goleau ATMurile singure (fara grija contorului) ar fi zis astia ca mai face Boca o minune, de scuipa bancomatul bani din senin. Mi-e jena ca noi ii platim pe aia de la cnc. Sunt atata de inapoiati de te doare mintea si au o securitate de 2 bani plus un buget....negativ. Astia imi asigura mie securitatea cyber? Noa de aia platesc eu servicii vpn
Postat 18 August 2018, 19:32 de poiu
P.s. pentru Arsenie Boca!
In Romania AU EXISTAT PIERDERI DE BANI! Sunt inregistrari cu bancomate din care se extrag bani si contoarele nu ai inregistrat tranzactia. Doooooh!!!! Da' nu-i treaba mea! :))))
Postat 18 August 2018, 16:59 de continental
Breaking News!!!! de saptamana trecuta...
WOW! Ce informatie fascinanta, de ultima ora!!! Avertizarea este postata pe site-ul FBI de peste o saptamana. Ieri l-a citit si Arsenie Boca ala de la CNC si a facut comunicat de presa Breaking News cu stire veche de o saptamana? Vai de capul nostru cine ne protejeaza...
Postat 18 August 2018, 16:55 de continental
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON