Guvernul blochează angajamentele internaţionale ale ţării şi se foloseşte de finanţele publice ca de un instrument politic, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, precizând că din cauza tăierii bugetului instituţiei la rectificarea bugetară, România este în imposibilitate de a mai găzdui summitul Iniţiativei celor Trei Mări, care urma să aibă loc la Bucureşti în perioada 17-18 septembrie. Catedrala Mântuirii Neamului a primit încă 115,5 milioane de lei de la buget, în condiţiile în care tot bugetul preşedinţiei alocat iniţial pentru 2018 a fost de 57,558 milioane de lei.
Summit sub semnul întrebării
"Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe 2018 a fost stabilit în cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru că aceasta este suma necesară susţinerii în mod corespunzător a activităţii preşedintelui României. În contextul unei rectificări negative de o asemenea anvergură România nu va putea fi reprezentată şi nu va putea să-şi onoreze angajamentele internaţionale asumate, cum ar fi găzduirea şi organizarea Summit-ului "Iniţiativei celor 3 mări" şi evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de către România a Consiliului Uniunii Europene. Partenerii externi ai României vor afla astfel că Guvernul blochează angajamentele noastre", a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi (foto), într-o declaraţie de presă susţinută marţi la Cotroceni, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.
Ea a mai spus că Summit-ul presupune participarea a 12 şefi de stat din Europa centrală şi de sud est, a preşedintelui Comisiei Europene, precum şi a unor invitaţi de nivel înalt din SUA şi din conducerea instituţiilor financiare europene şi internaţionale.
"Acest summit e primul care urmează să producă rezultate concrete. Pe lângă forumul de afaceri, summitul urma să omologheze o listă de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transport, energie şi digital, care să stimuleze dezvoltarea economică a statelor regiunii, să creeze o reţea de camere de comerţ în regiune, să stimuleze crearea unui fond de investiţii, dar şi alte elemente foarte importante. Pentru toate aceste rezultate, Administraţia Prezidenţială, împreună cu alte instituţii ale statului, inclusiv din componenţa guvernului, a lucrat intens de mai bine de un an, iar acum aceste rezultate sunt puse în pericol, afectând grav şi iresponsabil interesele de politică externă şi de dezvoltare ale României, precum şi reputaţia internaţională a statului român, dar şi interesele regiunii Europeui centrale şi de sud est", a precizat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.
Marţi, a mai spus purtătoarea de cuvânt, Administraţia Prezidenţială a trimis o nouă adresă Ministerului Finanţelor Publice în care a cerut modificarea fişei de rectificare bugetară conform celor convenite iniţial cu reprezentanţii Ministerului.
„Dragnea induce în eroare"
De asemenea, Dobrovolschi a spus că Liviu Dragnea induce în eroare opinia publică atunci când susţine că Administraţia Prezidenţială nu a cheltuit bugetul alocat, acesta fiind şi argumentul liderului PSD pentru rectificarea bugetară negativă efectuată în cazul Preşedinţiei. "Preşedintele PSD induce cu bună ştiinţă opinia publică în eroare, susţinând că Administraţia Prezidenţială a cheltuit doar o parte din aceşti bani alocaţi. În cursul zilei de vineri, 3 august 2018, în urma discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului şi ai Administraţiei Prezidenţiale, purtate după publicarea documentului menţionat pe site-ul Guvernului, am aflat că, de fapt, bugetul instituţiei prezidenţiale este propus pentru diminuare cu 11,109 milioane de lei, sumă rezultată din reduceri de 13 milioane lei, concomitent cu suplimentarea necesară a cheltuielilor de personal. Administraţia Prezidenţială a transmis către Guvern o adresă în care arată în mod explicit de ce o asemenea rectificare de amploare, aproximativ 19% din bugetul aprobat, ar bloca efectiv activitatea în acest an, prezentând în mod argumentat necesităţile de finanţare pentru trimestrul III din acest an. Cu toate acestea, Guvernul a ignorat cu bună ştiinţă toate argumentele şi a menţinut decizia reducerii creditelor bugetare, după cum rezultă din proiectul de Ordonanţă publicat aseară pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, pentru consultare publică", a completat Dobrovolschi.
Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a adăugat că Administraţia Prezidenţială va avea "dificultăţi majore" să-şi onoreze obligaţiile şi că există riscul să fie dată în judecată de furnizori şi prestatori din cauză că nu îşi va mai putea plăti contractele în desfăşurare.
Războiul banilor
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, că diminuarea bugetelor Administraţiei Prezidenţiale şi a serviciilor secrete, la recificarea bugetară, vine în contextul în care instituţiile respective nu au cheltuit cel puţin 50% din banii alocaţi.
"La Administraţia Prezidenţială 57,5 milioane lei. A cheltuit 22 de milioane în şase luni. Şi se propun 46,4 milioane. La SRI 2.352,6. A cheltuit ca şi procent decât Adminsitraţia Prezidenţială, dar mai puţin de 50%. Am înţeles că au avut o ultimă discuţie cu premierul şi diminuarea va fi între 100-153 milioane de lei. Asta va fi cu minus. Va fi o discuţie finală cu doamna prim-ministru. Nu scad drepturile salariale de pensii. La SPP 194, 3 milioane lei. Se propun 171 milioane lei. Pe noi nu ne mai păzeşte SPP. Pe preşedinte", a susţinut Liviu Dragnea, la Antena 3.
Bani pentru biserică
Cert este că, în tot acest scandal și cu ocazia aceleiaşi rectificătări bugetare, Secretariatul General al Guvernului va fi primi 115,5 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, susţine că "este normal, logic, de bun simţ şi legal" să fie alocaţi bani pentru catedrală, pentru ca în luna noiembrie să aibă loc prima slujbă.
Acelaşi ministru susţinea în luna iunie 2017 că biserica ar trebui impozitată şi cerea reprezentanţilor BOR să ajungă în secolul 21. Catedrala se construieşte în mare parte cu bani publici. De altfel, chiar recent, s-au dat alte 10 milioane lei de la bugetul Primăriei Capitalei, pe lângă cele 15 milioane alocate deja.
"Eu cred că este normal, logic, de bun simţ şi legal ca pentru un contract aflat în derulare care are nevoie de plăţi şi pentru a respecta ceea ce s-a angajat cu partea de constructori şi pentru un obiectiv atât de important pentru întreaga noastră ţară această Catedrală, să alocăm bani pentru ca în luna noiembrie să fie prima slujbă, cum s-a promis de către Patriarhie, a acestui nou lăcaş de cult, într-un an Centenar şi aşa mai departe. Este o abordare logică corectă. Şi în 2015 când era ministru de finanţe, al rectificarea din vară am alocat o sumă de 25 de milioane lei pentru lăcaşul de cult Catedrala Neamului", a declarat marţi Eugen Teodorovici pentru Digi24.
Într-o declaraţie făcută agenţiei de ştiri Mediafax, ministrul a făcut referiri şi la declaraţiile purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale. Teodorovici a declarat că sunt bani prevăzuţi în buget pentru Summit-ul Celor 3 Mări, precizând că şi în acest moment Administraţia Prezidenţială introduce cheltuieli în sistemul de cheltuieli al ministerului. "Astăzi (marţi-n.r.) a trimis o adresă. M-am uitat şi eu pe ea, la ora 14.05 când a ajuns scrisoarea. În acest moment când discutăm, Administraţia Prezidenţială introduce în sistemul nostru cheltuieli, îşi face spaţiu pentru angajamente, ca să crească partea de angajamente. Eu vă dau exact extras pe ore, minute şi de la cine. Există şi pentru forumul 3 Mări sumele alocate, pentru a se desfăşura în bune condiţii. Sumele sunt în buget", a declarat ministrul de Finanţe, la Antena 3.
Eugen Teodorovici a mai spus că, prin declaraţiile făcute marţi, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale arată că nu au o experienţă foarte bună în domeniu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.