URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2018, 22:28

Guvernul a decis: Referendumul pentru revizuirea Constituţiei va dura două zile şi va costa 163,7 milioane de lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, că Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în forma adoptată de Parlament se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7.00 – 21.00. Motivul invocat este "pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot".

Concret, Executivul a adoptat Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, precum şi pentru unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, precum şi Hotărârile privind aprobarea Programului calendaristic al referendumului şi pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice, a bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018, după cum arată un comunicat transmis presei.

Alegătorii vor trebui să răspundă cu da sau nu la întrebarea "Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

"Pentru efectuarea cheltuielilor necesare pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, se suplimentează bugetul Ministerului Afacerilor Interne, al Autorităţii Electorale Permanente, al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, al Ministerului Afacerilor Externe, precum şi al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Naţional de Statistică din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018. Suma alocată pentru organizarea referendumului este de 163,712 milioane de lei", arată comunicatul transmis de Guvern.

Informarea mai arată că pentru alegătorii care se află în străinătate în zilele votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menţionate.

Prefecţii vor stabili graficul de distribuire a buletinelor de vot, precum şi a celorlalte materiale necesare desfăşurării procesului electoral.

Curtea Constituţională a stabilit luni că legea de revizuire a Constituţiei adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie  respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire. Decizia CCR va fi comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi va fi publicată în Monitorul Oficial, împreună cu Legea de revizuire a Constituţiei.

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat în 11 septembrie, cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei. Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături pentru revizuirea Constituţiei privind definiţia familiei.

Referendumul din anul 2003 pentru revizuirea Constituţiei s-a desfăşurat tot pe parcursul a două zile, din cauza riscului de a nu se atinge pragul necesar de prezenţă pentru validarea acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
nici o problema
Culmea a ajuns presa elitista sa ne ceara sa anulam democratia si referendumurile pt motiv ca organizarea alegerilor costa. Urmeaza ca sa ceara ziaristii sa nu mai facem alegeri parlamentare in viitor ci sa pastram PSD-ul pe veci.
Postat 06 Octombrie 2018, 20:09 de unu
Ciudat tare
Forma de exprimare aleasa pentru referendum, trebuie sa recunosc. De ce nu se stipuleaza negru pe alb- sunteti de acord cu modificare Constitutiei pentru definirea casatoriei formata din barbat si femeie?! Chiar atat de misei sa fie, hoti pe fata, sa indrazneasca sa vorbeasca de casatorie ca Apoi sa modifice si alte aspecte necunoscute noua inca??? Chiar atat de rau s-a ajuns? Dintr- o idee buna- definirea casatoriei, se ajunge sa se minta poporul pe fata? Trebuie analizata aceasta posibilitate.
Postat 19 Septembrie 2018, 16:01 de cetateanbihorean
!!!!
@Sandu1206: Ba știi ce mișto s-a legat robul lui Dumnezeu IG cu roaba lui Dumnezeu II? Vai vai...
Postat 19 Septembrie 2018, 13:39 de soricel
Soricel
Ce spui tu nu se leagă
Postat 19 Septembrie 2018, 13:19 de Sandu1206
!!!!
@Sandu1206:Dar dacă un primar dintr-un municipiu, cu idei liberale, își lasă nevasta și o ia pă una cam „dă” aceeași vârstă dar fără acte ( pentru că l-a pălit îndrăgosteala „pă” la vreun spital gen „Glasul roților dă tren”) se pune că ce? Păi să le dăm șanse tuturor!
Postat 19 Septembrie 2018, 11:00 de soricel
frica mi-e de ce intrebare
au pus. lasa loc de interpretari. cine stie ce vor modifica ca mai apoi daca se impotriveste careva sa zica"pai asta a fost vointa poporului". pana nu se reduce numarul de parlamentari la maxim 300 nu mai merg la nici un referendum. oricum mi-e frica de ce modificari vor face. cand a fost referendumul pentru unirea cu Sanmartinul de ce nu s-a dat oug ca sa votam pe 2 zile? unde e cotofana(soricel, tds, pisica turbata) care urla cu comisia de la venetia si recomadarile lor? acuma ce are de zis?
Postat 19 Septembrie 2018, 09:36 de User anonimizat
Si textul?
Si totusi... nu va fi inserat si textul propriu-zis, va scrie doar "in forma adoptata de Parlament"?
Postat 19 Septembrie 2018, 09:12 de Tinna
Nu am treabă cu ei
Dar daca familia înseamnă un bătrân și o tinerica bătută bine , atunci de ce sa nu le dăm și poponari o șansă. Poate se reprofilează Dragnea.
Postat 19 Septembrie 2018, 00:44 de Sandu1206
RECTificam prin...
RECTferendum! No, io nu ma bag!
Postat 18 Septembrie 2018, 23:04 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON