URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Aprilie 2015, 23:36

Guvernul a decis: Bacşişurile vor fi impozitate cu 16%

Guvernul a decis: Bacşişurile vor fi impozitate cu 16% foto: wallst-street.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, impozitarea cu 16% a bacşişurilor. "16% este absolut decent. Vine o perioada speciala pentru turism si de la 1 iulie vine scaderea TVA", a spus premierul Victor Ponta. Actul normativ prevede "impozitarea tuturor veniturilor si nota de plata, ca sa nu obligam oamenii sa lucreze ilegal", a afirmat premierul, citat de Hotnews.ro. 

Potrivit Hotnews.ro, actul normativ prevede ca banii pe care clientii ii lasa bacsis vor fi inregistrati pe bon fiscal separat si vor fi impozitati cu 16%.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a explicat ca sumele sunt inregistrate pe bon fiscal separat pentru a nu se aplica TVA. "Diferenta intre serviciul prestat si dorinta clientului de a recompensa serviciile prestate, aceasta suma se va bate pe bon fiscal separat si se impoziteaza cu 16%", a spus Teodorovici.

Mai departe, ramane la dispozitia angajatorului sa aleaga modul in care va utiliza bacsisurile. Fie le va pastra pentru suportarea unor costuri pe care le are in mod curent, fie le va distribui angajatilor pentru a-i stimula, a mai spus ministrul.

Cert este ca atunci cand va ajunge la locul de munca, angajatul va fi obligat sa isi inregistreze sumele de bani pe care le are la el intr-un registru special. In caz contrar, va fi amendat.

Conform actului normativ adoptat miercuri, bacsisul reprezinta orice suma de bani oferita voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate.

Bacsisul primit se va impozita, actul normativ mentionand astfel:

- impozitarea bacsisului ca profit al operatorului economic in cazul in care acesta nu se distribuie salariatilor (16% sau 3% in cazul microintreprinderilor);

- necuprinderea bacsisului in sfera TVA in cazul in care se distribuie angajatilor;

- impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin retinere la sursa, in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor;

- necuprinderea in baza de impozitare a contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate deci netaxarea din acest punct de vedere.

Totodata, actul normativ adoptat de Guvern introduce obligatia intocmirii de documente justificative, atat pentru sumele de bani introduse in punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, cat si pentru sumele extrase din acestea, astfel incat organele de control sa aiba la dispozitie instrumentele necesare pentru a identifica sumele care nu sunt justificate prin documente conform legii, mai scrie Hotnews.ro.

Actul normativ mai contine si masuri privind imbunatatirea activitatii de control a ANAF. "Nu se mai suspenda din prima activitatea firmelor, ci se face o lista neagra. E vorba de 300 de lei plafonul de la care se aplica masura", a precizat Victor Ponta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON