TVA-ul se va reduce la 9% pentru toate alimentele, pentru băuturile nealcoolice, dar şi pentru serviciile de alimentaţie publică începând cu 1 iunie 2015, a declarat premierul Victor Ponta, marţi, la şedinţa de Guvern. Alternativa ar fi fost reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%.
În cea mai recentă variantă a noului proiect de Cod Fiscal, document ce urmează să ajungă în Parlament, Guvernul propunea reducerea TVA la 9% pentru ”animale vii şi păsări vii, din specii domestice, carne, peşte, lapte, produse şi subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea şi accesul la evenimentele sportive”. Executivul a decis aplicarea generalizată a reducerii de TVA pentru a simplifica administrarea fiscală a măsurii, dar şi pentru a evita eventualele abuzuri, a explicat Ponta.
Pe de altă parte, cu o zi înainte, premierul le-ar fi spus colegilor din PSD că intenţia Guvernului este de a reduce cota standard de TVA la 20% din iunie. ”Din punct de vedere al administării fiscale, reducerea cotei standard de la 24% la 20% este mult mai uşor de administrat decât cote diferenţiate. La cota generală, impactul este mai mare, dar nu e o diferenţă semnificativă”, a spus Ponta luni.
”Susţinem şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale, după dezbaterile din Parlament”, se arată în prezentarea susţinută de premier în şedinţa de Guvern.
Impactul măsurii este de 5 miliarde de lei pe an. ”După cum aţi văzut aceşti bani îi avem după primul trimestru (...) E foarte clar că ne permitem această măsură”, a precizat Ponta. El a adăugat că se aşteaptă ca scăderea să se regăsească şi în preţul alimentelor.
Din datele prezentate de Guvern reiese că în primele trei luni ale acestui an, veniturile colectate la buget au însumat 53,4 miliarde de lei, cu 3,3 miliarde de lei mai mult decât suma bugetată. Totodată, în primul trimestru, cheltuielile au fost de 48 de miliarde de lei, cu 7,4 miliarde de lei mai puţin decât suma bugetată.
Ca urmare a reducerii TVA la alimente, cota medie de TVA din România ar urma să scadă la 17,5% potrivit celor mai recente calcule ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
”Cota medie de TVA în România va ajunge la 17,5 pentru că produsele alimentare reprezintă o pondere foarte importantă”, a arătat Ponta.
În prezentarea susţinută de premier se arată că ponderea cheltuielilor cu alimentele în veniturile populaţiei este cea mai mare din Uniunea Europeană.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.