Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a constatat că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a colaborat cu Securitatea, anunţă portalul ziare.com. CNSAS urmează să sesizeze Curtea de Apel care, conform procedurii, va analiza cazul, iar ulterior va confirma sau infirma verdictul.
Potrivit ziare.com, Colegiul CNSAS a aprobat, săptămâna trecută, nota prin care îi este consemnată acestă calitate.
"Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naţionale a României, preşedinte, vicepreşedinte de bancă şi membrii consiliului de administraţie din sectorul bancar) – 1 persoană", se arată în comunicatul făcut public de instituţie după şedinţa de marţea trecută a Colegiului, relatează aceeaşi sursă.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Daniel Suciu, a refuzat să comenteze informaţia, argumentând că "este o chestiune personală a şefului său, nu una instituţională".
În urmă cu trei ani, ziarul România Liberă a dezvăluit că Isărescu ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Manole". Au fost prezentate atunci mai multe dovezi cum că actualul guvernator BNR ar fi spionat diplomaţi străini, în special americani şi britanici. Şi colegii lui Mugur Isărescu de la Institutul de Economie Mondială apăreau în "notele informative" semnate de "Manole".
La acea vreme CNSAS n-a avut posibilitatea să verifice calitatea de colaborator a persoanei care ocupă funcţia de guvernator BNR, însă, între timp, Parlamentul a modificat legea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.