URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2022, 13:00

Gunoiul la control, și în Bihor: Patrule mixte vor verifica gospodăriile cu contracte de salubritate, dar și cum aruncă bihorenii gunoaiele

Gunoiul la control, și în Bihor: Patrule mixte vor verifica gospodăriile cu contracte de salubritate, dar și cum aruncă bihorenii gunoaiele În Oradea, pubelele maro și cele pentru deșeuri reciclabile sunt verificate săptămânal de patrula mixtă de control (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe modelul patrulei care funcționează de luni bune în Oradea și verifică modul în care locuitorii orașului aruncă deșeurile, se vor înființa curând și patrule de control în Bihor.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, totodată președintele Ecolect Group (organismul care gestionează salubritatea din județ), Mircea Mălan, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că cel târziu în iunie, vor începe verificările în satele și orașele din tot județul, ca să fie depistate gospodăriile fără contract de salubritate, dacă operatorii respectă programul de colectare, dar și dacă bihorenii aruncă gunoaiele așa cum ar trebui.

Fiecare sat, la pas

„În cadrul Ecolect am angajat de curând o persoană care se va ocupa în mod concret de urmărirea modului în care operatorii de salubritate își fac treaba și asigură un serviciu de calitate tuturor persoanelor, atât fizice, cât și juridice. În acest sens, am decis în AGA (n.r. Adunarea Generală a Acționarilor) Ecolect să înființăm patrule mixte de verificare a modului în care se realizează serviciul de salubritate”, a declarat Mălan.

Fiecare lot din județ (cu excepția Oradiei, unde se fac deja aceste controale) va avea o echipă formată dintr-un reprezentant al operatorului de salubritate și reprezentantul de mediu al fiecărei primării verificate, care, coordonați de angajata Ecolect, vor verifica în teren modul în care se face salubritatea. Astfel, se vor putea identifica gospodăriile unde nu există un contract de salubritate, firmele care nu au asemenea acte, dar și dacă este respectată colectarea separată în patru fracții, cum e obligatoriu în mediul rural, respectiv în cinci fracții, pentru mediul urban.

Colectarea biodeșeurilor, amânată

Pe de altă parte, în aceeași conferință de presă, Mălan a anunțat că s-a decis amânarea implementării colectării separate în cinci fracții în satele din Bihor, așa cum AGA Ecolect a decis mai devreme în acest an. Asta ar fi însemnat ca și bihorenii care stau la sate să primească pubele maro, în care să arunce doar resturile biodegradabile.

Pentru că oricum luna trecută a decis majorarea tarifelor de salubritate, motivat de faptul că prețurile stabilite la licitațiile din 2019 nu mai reflectau realitatea, în contextul în care prețul carburanților a crescut, și la fel și costurile cu salariile angajaților firmelor de salubritate, Ecolect a decis să nu introducă un nou traseu de colectare care, desigur, ar fi crescut costurile serviciului.

„Creșterea accentuată a prețurilor la carburanți, creșterea accentuată a salariilor cerute de angajații operatorilor de salubritate, faptul că tarifele cu care operau fuseseră stabilite în 2019 și nu mai țineau cont de realitate ne-au făcut să amânăm implementarea acestui proiect de colectare selectivă a fracției biodegradabile separat, până la o dată la care lucrurile se vor calma”, a declarat Mălan.

Din acest motiv, Ecolect a amânat și un alt proiect deja anunțat, dotarea fiecărei clase din fiecare școală din Bihor cu pubele pentru colectare separată. Vicele CJ a explicat că își dorește ca, la școală, elevii să arunce deșeurile exact cum trebuie să facă și acasă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
:::::))))))
Pt unii mai dureaza inca 100 de ani ca sa învețe sa colecteze selectiv, tot ăștia se plâng ca România e in evul mediu :::::))))) pai datorită voua bulangiilor:::)))
Postat 15 Aprilie 2022, 21:47 de Sandu2100
Patrule de belit ...
Mai bine sa le dati de lucru la belitori si sa nu-i plimbati degeaba!!!
Postat 15 Aprilie 2022, 21:33 de User anonimizat
Mafia rer+primarie
Ca timp de 6-7 saptamani nu vin sa goleasca pubelele nu este o problema. Dar amenzi pot sa aplice nenorocitilor care nu sunt in stare sa sorteze gunoiul.
Postat 15 Aprilie 2022, 19:22 de Citizen
De Fisc si de Moarte nu scapi
Se pare ca nici de GUNOI. Ce mai e si viata? O epopee despre cum produce,aduna,debaraseaza OMUL gunoiul. O golgota marca RER&PMO...
Postat 15 Aprilie 2022, 13:45 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON