URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2022, 11:49

Eco-club Bihor: Autoritățile îi încurajează pe elevii din județ să se preocupe de problemele de ecologie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la elevii de clasă pregătitoare la cei de liceu, toţi sunt încurajaţi de autorităţile din Bihor să formeze în fiecare unitate de învăţământ comunităţi pro-ecologie.

Aceste eco-cluburi vor derula apoi diferite acţiuni pentru protecţia mediului înconjurător, iar dacă se vor implica în Campionatul Judeţean al Curăţeniei din Bihor, ediţia 2022, vor putea câştiga şi premii în bani.

Patrula de ecologişti

Dorinţa de a-i convinge pe elevii bihoreni să fie ecologişti a fost prezentată vineri, într-o conferinţă de presă, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, totodată preşedintele Ecolect Bihor, Mircea Mălan, de şeful Inspectoratului Şcolar, Horea Abrudan, şi de preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, Oliviu Codrean.

"Ştim cu toţii că problema curăţeniei în judeţul nostru este o problemă a întregii comunităţi şi a fiecăruia dintre noi. Mai ştim că această problemă, pentru a fi rezolvată, are nevoie de o schimbare de mentalitate, şi că această schimbare de mentalitate poate fi doar o consecinţă a educaţiei, dacă vrem să abordăm lucrurile în mod consistent pe termen mediu şi lung. Din această perspectivă, vrem să îi încurajăm pe elevii din judeţul Bihor să facă parte din această comunitate care se va constitui la nivelul fiecărei şcoli, Eco-Club Bihor se va chema, şi nu numai că vrem să-i sprijinim să se constituie, ci îi vom sprijini să se organizeze. Îi vom implica în toate acţiunile şi proiectele pe care le vom face pe această temă", a declarat Mircea Mălan.

În fiecare şcoală din Bihor, Inspectoratul Şcolar a identificat cel puţin un profesor dornic să coordoneze acest eco-club, unde copiii vor învăţa de ce "este important să aibă o legătură concretă şi directă cu natura" şi că fiecare om este obligat să respecte mediul înconjurător.

Luna Curăţeniei

Prima provocare pe care autorităţile o lansează către eco-cluburi este să se implice în Campionatul Judeţean al Curăţeniei, o iniţiativă a Consiliului Judeţean care va avea a doua ediţie în luna mai (cu o lună mai devreme decât anul trecut, când s-a desfăşurat în iunie).

Elevii care vor participa la minimum două acţiuni de ecologizare, împreună cu eco-clubul din care fac parte, vor intra într-o competiţie unde, prin tragere la sorţi, vor fi aleşi 21 de câştigători (3 în fiecare dintre cele 7 zone de operare din Bihor, din perspectiva salubrităţii) ai unui voucher de câte 500 de lei. Tot prin tragere la sorţi vor fi alese 21 de eco-cluburi, care vor primi un premiu de 1.000 de lei.

"Vrem în acest fel să le transmitem ideea că, dacă faci parte dintr-o comunitate care face un lucru frumos, poţi să câştigi atât tu, cât şi comunitatea respectivă", a declarat Mălan. El a precizat însă că eco-cluburile nu vor fi înfiinţate expres pentru Luna Curăţeniei şi că activitatea lor va trebui să continue şi ulterior.

Conferinţa de presă de la Consiliul Judeţean:

Elevii vor să facă voluntariat

Şeful Inspectoratului Şcolar a subliniat că elevii au nevoie de asemenea iniţiative. "Se simte nevoia unei comunicări, socializări între elevi, se simte nevoia de a încuraja voluntariatul elevilor, de a-i îndemna să lucreze în echipă, şi asta e ceea ce ne dorim. Dacă o pot face ajutând mediul, ajutând comunităţile şi sprijinind în rândul părinţilor formarea acestei conduite ecologice, este un lucru bun şi pentru care merită să mergem înainte", a declarat Abrudan.

Preşedintele elevilor din Bihor, Oliviu Codrean, a confirmat că adolescenţii îşi doresc să fie implicaţi în activităţi diverse, dovadă că în campania "Bihor pentru Ucraina" sunt voluntari peste 800 de elevi şi studenţi.

Totodată, asemenea eco-cluburi ar urma să fie înfiinţate şi în rândul studenţilor Universităţii din Oradea, care şi-au arătat dorinţa în acest sens.

Tabără de mediu, la Şinteu

Pe de altă parte, Mălan a anunţat că CJ Bihor şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate au de gând să depună un proiect european pentru amenajarea unui centru de educaţie ecologică la Şinteu. Întins pe 7 hectare, într-o zonă pitorească, acest centru va avea 50 de locuri de cazare în căsuţe de lemn dotate cu toate utilităţile, dar şi un camping de corturi. De asemenea, va avea o sală de mese şi una de conferinţe, ca să fie un loc perfect pentru întâlniri sau tabere ale eco-cluburilor.

Totodată, în parteneriat cu IŞJ Bihor, asociaţia Pro Time-R şi cinci şcoli (Liceul Baptist "Emanuel", respectiv şcolile din Vaşcău, Ciumeghiu, Butani şi Roşia), Ecolect Group a depus spre finanţare un proiect în valoare de 350.000 de euro, pentru educaţia copiilor din zone defavorizate. Prin acest proiect, ar urma să se cumpere, printre altele, dotări pentru laboratoare mobile de cercetare ecologică.

Mălan a mai spus că CJ Bihor ar vrea să organizeze o gală a voluntariatului în fiecare an, prilej cu care şi eco-voluntarii vor putea fi premiaţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON