URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2022, 15:40

Mai multe profesoare din Bihor au convins Ministerul Educației să autorizeze o disciplină de ecologie

Mai multe profesoare din Bihor au convins Ministerul Educației să autorizeze o disciplină de ecologie foto: https://besthqwallpapers.com/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Educaţiei a aprobat disciplina opţională "Educaţie ecologică şi pentru protecţia mediului", elaborată de mai multe profesoare din Bihor.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, prin ordinul ME nr. 3446 din 18 martie, a fost aprobată programa şcolară pentru disciplina opţională "Educaţie ecologică şi pentru protecţia mediului", care se va preda începând din anul următor, în clasele V-VII.

Programa şcolară a acestei discipline are un caracter interdisciplinar şi prevede alocarea unei ore pe săptămână, pe durata a trei ani şcolari.

"Profesorii, împreună cu elevii, vor putea cerceta mediul în mijlocul naturii, prin realizarea unor activităţi de învăţare ce presupun organizarea unor excursii / drumeţii / vizite în orizontul local, realizate în lungul râului care traversează localitatea, la pădure, pe ţărmul mării, la o carieră de piatră, la o fabrică de îngrăşăminte chimice, termocentrală sau hidrocentrală etc. Astfel, elevii vor lua contact direct cu realitatea înconjurătoare, vor analiza impactul antropic pozitiv sau negativ asupra mediului din orizontul local, vor identifica principalele surse de poluare şi efectele lor pentru calitatea mediului din spaţiul observat", se arată în comunicatul IŞJ Bihor.

"Este o reuşită"

Echipa care, din 2018, a lucrat la această programă, este formată din Steluţa Dan (inspector general Ministerul Educaţiei), Elisabeta Ana Naghi (consilier superior Ministerul Educaţiei, originară din Bihor), Elisabeta Roşu, Luminiţa Citrea şi Mihaela Simona Biriş (inspectoare în cadrul IŞJ Bihor), Liliana Bocoi şi Claudia Zbârcea (Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" Oradea) şi Florina Bîdiliţă (Şcoala Gimnazială nr. 16 Oradea).

Autoarele au elaborat, pe lângă programă, manualul şi caietul elevului de clasa a V-a, urmând să realizeze materialele şi pentru clasele a VI-a şi a VII-a.

Potrivit inspectorului şcolar general, Horea Abrudan, această disciplină va putea fi aleasă de elevi de gimnaziu din toată ţara, însă este greu de spus câţi o vor şi alege, dat fiind că există o tendinţă a părinţilor să îşi îndrume copii spre discipline opţionale care completează predarea materiilor de bază, precum matematica ori limba română.

"Este o reuşită să elaborezi o disciplină opţională care să fie aprobată de Ministerul Educaţiei. Mi-aş dori să elaborăm un set de opţionale care să se implementeze la nivelul judeţului Bihor. Mă gândesc aici, de exemplu, la istorie locală, care există ca opţional, dar nu este aprobat de Ministerul Educaţiei", a declarat Abrudan pentru BIHOREANUL

Ora de Oradea

În 2018, Primăria Oradea a finanţat realizarea şi tipărirea unui manual cu istoria Oradiei, care a fost distribuit şcolilor din oraş, pentru a fi folosit la clasa a VII-a, la o disciplină opţională. Până acum, nu au fost făcute publice date despre numărul elevilor care au optat pentru această materie.

Pe de altă parte, la Cluj Napoca a fost scris primul manual de sustenabilitate din România, de o echipă de autori din care a făcut parte şi Camelia Gui, născută la Oradea, dar stabilită în Cluj. Foarte bine structurat şi elaborat, acest manual poate fi folosit de profesori care predau la gimnaziu sau la liceu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON