URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 19 MAI 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bolojan le-a spus actorilor că vor avea contracte pe durată determinată, urmând ca doar cei valoroși, în timp, să primească contracte permanente. Măsura nu are impact financiar, cam tot atât te costă un actor plătit pe perioadă determinată sau nu. Dar așa managerul are un as în mână și poate să-l țină în șah pe actorul care nu i se pare potrivit, leneș sau pur și simplu mai puțin talentat.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiţi bancul cu olteanul care, când nu are ce face, se dezbracă şi îşi păzeşte hainele? Aşa şi Guvernul nostru, de parcă n-ar fi avut atâtea alte lucruri de făcut, serioase, s-a apucat să dea săptămâna trecută o Ordonanţă menită, cică, să "debirocratizeze activitatea în cadrul microîntreprinderilor". Concret, firmele cu până la 9 angajaţi nu mai sunt obligate să aibă fişa postului pentru aceştia şi nici regulament intern...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
După experimentul Revista Familia, încheiat fără sinucideri în grup şi fără revolte populare, pe masa rece de tranşat a preşedintelui Ilie Bolojan a ajuns cultura audio-vizuală orădeană, chestiile alea la care mergi să baţi din palme ca prostu', când ai putea sta bine-mersi acasă sau să te plimbi cu gagica prin oraş. Chiar aşa! De ce să mergi la teatru, când poţi să te uiţi la un film? De ce să mergi la un concert, când poţi asculta pe YouTube o înregistrare făcută cu telefonul?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Veţi merge în vacanţă vara aceasta?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În aceste zile, Parlamentul României dezbate în regim de maximă urgență o propunere legislativă vizând modificări importante ale codului de procedură penală. Originea acestor modificări se află într-o decizie din 7 aprilie a.c. a Curții Constituționale, nepublicată încă, decizie prin care au fost declarate neconstituționale mai multe prevederi din codul de procedură penală, judecătorii constituționali statuând, în esență, că „este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării”.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul medicamentos al ulcerului duodenal are 4 obiective majore: ameliorarea durerii, accelerarea procesului de vindecare a leziunii ulceroase, prevenirea recăderilor şi a complicaţiilor.
13 Ianuarie 2021, 17:00

Gunoaie... la pedală: Orădenii de la blocuri vor arunca deşeurile în trei fracţii şi fără să atingă vreun recipient

Gunoaie... la pedală: Orădenii de la blocuri vor arunca deşeurile în trei fracţii şi fără să atingă vreun recipient DOTĂRI NOI. Din această săptămână, RER Vest va umple fiecare ţarc de deşeuri din oraş cu două noi recipiente: unul maro, pentru deşeuri biodegradabile, şi unul verde, pentru sticle şi borcane. În plus, toate pubelele şi containerele, noi sau vechi, vor avea câte o pedală, care va deschide automat capacul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

RER Vest şi Primăria Oradea îmbunătăţesc sistemul local de salubrizare. Pentru că din acest an va fi obligatorie colectarea separată în mai multe fracţii, în perioada următoare orădenii care locuiesc în blocurile din oraş vor găsi, în ţarcurile de deşeuri, mai multe containere.

RER va dota fiecare incintă cu recipiente de culoare maro, pentru biodeşeuri, şi cu pubele verzi, pentru sticle. În plus, toate containerele, indiferent de culoare, vor avea de-acum pedale, pentru ca localnicii să poată arunca sacii cu mizerii de o manieră igienică, fără să atingă recipientele.

În trei fracţii

Potrivit regulamentului de salubritate votat anul trecut de Consiliul Local, din anul 2021 toţi orădenii trebuie să colecteze gunoaiele în trei fracţii, separând riguros toate resturile care pot fi reciclate sau valorificate, astfel încât oraşul să aibă cât mai puţine deşeuri abandonate definitiv la groapa de gunoi.  

Ca până acum, fracţia uscată va fi formată din deşeurile reciclabile (PET-uri, pungi, folii, hârtii, cartoane, doze de aluminiu, cutii de metal), care va fi aruncată în containerele sau sacii de culoare galbenă. Fracţia umedă devine fracţie reziduală, compusă din resturi care nu pot fi valorificate (mucuri de ţigări, scutece, conţinutul sacului din aspirator, etc.), şi care va fi aruncată în recipiente de culoare neagră.

Cea de-a treia fracţie este cea a biodeşeurilor, adică a resturilor care, prin natura lor, se descompun: fructe şi legume, resturi alimentare, coji de ouă, coji de pâine, zaţ de cafea, etc. Acestea se vor arunca atât de orădenii de la case, cât şi de cei de la blocuri în pubele sau containere de culoare maro, pe care utilajele RER Vest le vor colecta separat şi le vor duce la depozitul ecologic de deşeuri, unde vor fi transformate în compost, un îngrăşământ vegetal.

Plăteşti cât arunci

Noul sistem va fi funcţional de îndată ce RER Vest, operator câştigător al licitaţiei de salubrizare organizate de Primărie, va încheia noi contracte cu toţi orădenii şi va dota fiecare gospodărie şi fiecare asociaţie de proprietari cu recipientele necesare.

În plus, din acest an, facturarea serviciului nu se va mai face pauşal, cu un tarif fix atribuit fiecărei persoane, ci în funcţie de cantitatea de deşeuri generate de fiecare gospodărie. Drept urmare, atât locuitorii de la case, cât şi asociaţiile de proprietari, trebuie să aleagă acum pubelele sau containerele cu volumul potrivit, în funcţie de numărul de persoane care le folosesc.

În funcţie de volumul recipientului şi de tipul de resturi din el, fiecare client va plăti un tarif pentru fiecare colectare a deşeurilor. În privința sumelor votate de Consiliul Local, cele mai scumpe sunt deşeurile reziduale. Aşadar, cu cât vor sorta mai bine deşeurile, orădenii vor umple mai rar pubela neagră şi, implicit, vor plăti mai puţin.

Angajații RER au început de anul trecut să ia la pas străzile oraşului, pentru a încheia contracte cu cetăţenii, în primă etapă în zonele de case, urmând ca apoi să fie contactate şi cele 800 de asociaţii din oraş. După ce încheie contractele, noii clienţi vor primi pubelele de la reprezentanţii companiei.

Fără atingere

Concomitent, RER Vest face şi îmbunătăţiri în ţarcurile asociaţiilor de proprietari. Din această săptămână, toate incintele vor fi dotate cu două noi recipiente: unul de culoare maro, pentru deşeurile biodegradabile, şi unul de culoare verde, pentru sticle şi borcane. Deşi sunt şi ele reciclabile, sticlele trebuie colectate separat de fracţia uscată, atât pentru a nu răni muncitorii din salubritate, cât şi pentru a putea fi sortate. Amestecate printre pungi şi doze de metal, cioburile nu pot fi adunate şi trimise la topit.

Pe lângă noile containere, la solicitarea Primăriei, RER Vest mai face o îmbunătăţire în ţarcuri. Toate containerele, indiferent de culoarea lor şi, deci, de tipul de deşeuri pe care îl adună, vor fi dotate cu un sistem de deschidere cu pedală. Pentru a arunca gunoaiele, cetăţenii nu vor mai trebui deci să atingă capacele, ca să le ridice, ci doar să apese o pedală aflată în partea inferioară a recipientului, care va ridica automat capacul. O variantă mai igienică, binevenită în aceste vremuri complicate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Sandu "fără număr" ...
... coboară-ți alcoolemia la limita de jos !?!
Postat 14 Ianuarie 2021, 10:24 de CrisDumi
CrisDumi
Pastreaza curatenia, nu fi de la tara
Postat 13 Ianuarie 2021, 19:27 de Sandu2100
Ce dovadă mai bună vreți, în privința habarnismului liberal care se bâlbâie fără șovăire, de la lună la lună ?!?
În noiembrie ne spuneau edilii, orădeni și cei județeni ... că noul sistem se va face pe 5 fracții !?! În decembrie rămăseseră 4 fracții, din carecdouă la pubelevși alte două la saci, pe care AVE Bihor (Keviep) începuse deja să le distribuie viitorilor clienți !?! Acum, în ianuarie, au rămas 3 fracții ... avansându-se ideea înlocuirii sacilor galbeni cu pubele, având în vedere că metalul conservelor și sticla sfâșie nailonul, înainte de "intervenția" câinilor deja instruiți cu calendarul colectărilor !?! Bâlbâiții au priceput, în sfârșit, că Europa este orientată în general, prin reguli, pe 3 fracții preluate de la clienți ... altele în plus fiind atributul opțional al operatorilor, în propriile stații de procesare !?! De bine, de rău ... la RER există nu numai experiență, dar și ceva minte !?! În județ în schimb, cei precum Bolojan nu au înțeles nici acum ce naiba vor face, ca să iasă din "gunoiul" deja împrăștiat către autoritățile locale !?!
Postat 13 Ianuarie 2021, 17:59 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0326 RON
  • 1 EUR = 4.9268 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON