Parlamentul Greciei a votat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pachetul de reforme economice înaintat de Guvernul condus de Alexis Tsipras în scopul obţinerii unui nou program de finanţare. Măsurile sunt chiar mai dure decât cele cerute de creditori iniţial.
Potrivit ziare.com, în urma votului, premierul Tsipras, care a întâmpinat inclusiv opoziţia unor parlamentari din propriul său partid, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate propuse, a declarat că are „un mandat puternic” pentru a finaliza negocierile cu creditorii Greciei.
Tsipras a obţinut în Parlament 251 de voturi în favoarea măsurilor propuse, 32 de voturi împotrivă şi 8t abţineri. De la şedinţă au absentat 9 parlamentari, între care şi ministrul demisionar al Finantelor, Yanis Varoufakis, plecat în vacanţă.
"Prioritatea este acum să avem un rezultat pozitiv în urma negocierilor", a declarat Tsipras după votul din Parlament.
Între măsurile incluse în noul pachet de reforme al Guvernului de la Atena se numără creşteri de taxe, majorarea TVA, reforme în sistemul de pensii şi eliminarea scutirilor de taxe pentru pentru insulele greceşti.
Măsurile au stârnit revoltă în rândul unora, mulţi politicieni comentând, la fel ca miile de oameni care au prostestat vineri seară la Atena, că referendumul organizat duminica trecută pentru respingerea măsurilor de austeritate, a fost degeaba. Oamenii acuză oficialii că au capitulat şi au adoptat un pachet de reforme chiar mai dure.
În schimbul unor reforme dure de austeritate, Guvernul grec solicită un nou program de finanţare, în valoare de 53,5 miliarde de euro, pentru acoperirea datoriilor ţării până în 2018. Acesta ar fi al treilea program de finanţare pentru Atena. O altă solicitare vizează revizuirea ţintei excedentului bugetar primar pe fondul deteriorării situaţiei economice şi o reprofilare a datoriilor ţării pe termen lung. În prezent, menţionează sursa citată, datoria totală a ţării se ridică la peste 320 de milioane de euro, mai scrie ziare.com.
Propunerile legislativului elen urmează să fie analizate de miniştrii de finanţe din zona euro, însă surse citate de rpesă afirmă că Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Internaţinal European consideră că planul este „pozitiv”. Oficialii europeni ar urma să discute totodată şi cererea Greciei privind amânarea scandenţei pentru o parte din datorii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.