URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2017, 13:51

Gojdu, singura şcoală din Bihor cu propria staţie meteo, folosită pentru prognoze chiar de elevi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colegiul Naţional Emanuil Gojdu este singura şcoală din Bihor dotată cu o staţie meteo automată, la care elevii învaţă să prognozeze vremea. Aceasta a fost achiziţionată în cadrul programului "Fondul Ştiinţescu", implementat de Fundaţia Comunitară alături de Romanian-American Foundation şi diverşi sponsori.

Ca la meteo...

Echipa proiectului finanţat, "Gojdiştiinţa", este formată din 28 de elevi din clasele a VI-a şi a VII-a şi profesoarele Daniela Berchez, Dora Anderson şi Sorina Corbu. Cu toţii lucrează la jurnalul meteo zilnic, adică adună datele colectate de staţia meteo, ca apoi să le poată interpreta.

"Avem o consolă cu ajutorul căreia culegem zilnic date, le putem descărca în calculator, obţinem grafice, tabele, uşor de interpretat. Vrem să facem şi o cercetare, o comparaţie cu datele de la Staţia Meteo Oradea şi datele noastre", a precizat profesoara de fizică Daniela Berchez, joi, când la şcoală a avut loc Târgul GojdiŞtiinţa, un concurs în care elevii implicaţi în proiect au arătat ce au învăţat în ultimele luni.

Elevii nu doar măsoară temperatura sau umiditatea, ci participă la diverse experimente şi investigaţii în laboratorul de fizică al liceului, folosind şi alte echipamente achiziţionate tot cu bani din "Fondul Ştiinţescu". De pildă, la una dintre lecţii au învăţat cum se formează norii, ba chiar au creat nori în borcane!

"Proiectul nostru este interdisciplinar: fizică, biologie, geografie şi nu numai. Mergem pe educaţie STEM, care înseamnă că abordăm teme de ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică. Miza acestui proiect este de a-i atrage pe elevi spre ştiinţă, să înveţe pe baza investigaţiilor, să ia decizii de unii singuri. Şcoala de azi e pe tip vechi, le oferă toate răspunsurile, aşa că am încercat să-i facem să-şi pună întrebări", a mai spus profesoara Berchez.

Elevi-cercetători

Pentru târgul-concurs care a avut loc joi, fiecare elev şi-a ales o întrebare la care i-a căutat răspunsul ştiinţific. De pildă, eleva Anca Magui s-a întrebat dacă Oradea are potenţial eolian. După ce s-a documentat ce necesităţi are o turbină, dar şi cât de tare bate vântul aici, a ajuns la o concluzie. "Nu putem avea turbine în Oradea. Vântul este de aproximativ 2,5 - 3 metri pe secundă, iar intensitatea necesară pentru turbine eoliene este de minim 4,5 - 5 m/s", a explicat eleva.

O colegă de-a ei, Elena Şerban, s-a întrebat ce gălăgie este în sălile de clasă. A măsurat cu ajutorul unui aparat specific şi a aflat că media este de 85 de decibeli, adică la fel ca în interiorul unei maşini aflate în trafic. "Liniştea absolută este la 50 de decibeli. Pentru concentrare ar fi nevoie de maxim 65 de decibeli", a explicat Elena.

Cele mai bine documentate cercetări ale elevilor au fost premiate cu cărţi. De ştiinţă, bineînţeles...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON