Cunoscut drept creatorul haiosului serial "Las Fierbinţi", plin cu personaje neaoşe şi situaţii comice, Mimi Brănescu a ajuns la Oradea în dublă ipostază, cea de dramaturg şi cea de regizor de teatru.
Cel mai nou spectacol al Teatrului Regina Maria, "Genul acuzativ" - o tragicomedie care recreează un episod desprins parcă din cotidian, din viaţa de zi cu zi a unei familii -, a avut premiera la Oradea.
Din cauza faptului că locurile sunt limitate de pandemie, "Genul acuzativ" a avut deja două reprezentaţii, vineri şi sâmbătă, cu titlu de premieră, iar cea de-a treia e programată duminică.
Actor şi dramaturg
Mimi Brănescu (n. 1974 la Lehliu Gară, Călăraşi) este actor, dramaturg, scenarist şi regizor de teatru. A studiat actoria la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa Olga Tudorache, promoţia 2000. A colaborat cu teatre din Bucureşti, printre care Teatrul Bulandra şi Teatrul Naţional, dar activitatea sa actoricească s-a concentrat mai mult pe film, jucând până în prezent în mai mult de 20 de producţii cinematografice, între care "Moartea domnului Lăzărescu", "Poziţia copilului" sau "Sieranevada".
Ca dramaturg a debutat cu piesa "Gunoierul" la Teatrul Act, jucată mai târziu şi la Oradea. Mimi Brănescu nu scrie doar pentru teatru, ci şi pentru televiziune, el fiind creatorul serialului de comedie "Las Fierbinţi", una dintre cele mai de succes producţii româneşti de televiziune.
Răzbunare!
Piesa "Genul acuzativ" a fost montată pentru prima oară la Teatrul Metropolis din Bucureşti, iar acum are parte de o producţie la Oradea, regizată chiar de autorul textului, Mimi Brănescu.
Despre ce este "Genul acuzativ"? "După moartea soţului ei, Marina porneşte hotărâtă să se răzbune pentru fiecare nedreptate pe care a suferit-o din partea celor apropiaţi de-a lungul timpului. Istericale, deziceri, răbufniri, secrete dureroase se dezlănţuie furtunos şi întorc totul pe dos. Nimic nu e uitat şi iertat. Orice greşeală se consemnează şi penalizează", îl descriu gazdele de la TRM.
Personajele ajung să se elibereze, astfel, de făţărnicii şi scot la iveală grave imperfecţiuni. "Trasate", bineînţeles, cu umor. Povestea este însă complicată şi, printre râsete, ascunde neîmpliniri.
Niciodată vindecabilă...
Din distribuţie fac parte actorii Denisa Irina Vlad (Lena), Gabriela Codrea (Marina), Ioana Dragoş Gajdo (Cati), Adela Lazăr (Tania), Sorin Ionescu (Anghel), Richard Balint (Ionel) şi Pavel Sârghi (Marius).
"Cu fiecare personaj, scotoceşti mai adânc în tine. Uneori tulburi ape adânci, aparent liniştite. Asta face Marina. Marina, care e o rană cu coaja ruptă, niciodată vindecabilă. Nu ştiu din ce cotloane ale sufletului lui sau ale omenirii a scos-o Mimi, dar şi acum sunt perplexă de mirare! Admir fiecare personaj, fiecare vorbă, de parcă ar fi copiii mei premianţi la Olimpiadele de peste hotare! Mimi Brănescu mi-a oferit o excursie cu plata nu în rate, ci în emoţii, pe o platformă de foraj în largul oceanului! Păi, de câte ori în viaţă primeşti o ofertă din asta?!", spune actriţa Gabriela Codrea despre rolul pe care-l joacă în tragicomedia "Genul acuzativ".
De la 16 ani
Scenografia este semnată de Oana Cernea, care se află la prima colaborare cu Mimi Brănescu, iar light design-ul şi muzica originală îi aparţin lui Şerban Ionescu. Merită precizat că spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.
"Genul acuzativ" rămâne în repertoriul Teatrului Regina Maria. Următoarele reprezentaţii sunt programate pe 19, respectiv 28 martie la Sala Mare. Biletele se pot cumpăra de la Agenţia Teatrului dar şi de pe eventim.ro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.