URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Funcţionari cu... spor: Ce sporuri necuvenite primesc, pe lângă salarii, angajaţii instituţiilor publice din Bihor

Funcţionari cu... spor: Ce sporuri necuvenite primesc, pe lângă salarii, angajaţii instituţiilor publice din Bihor SPOR DE... GĂLĂGIE. Toţi angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor primesc spor pentru condiţii vătămătoare, printre altele pentru că lucrează în gălăgia provocată de staţia pentru măsurarea calităţii aerului, aflată în vecinătate. Culmea e că, amplasată acolo de ani de zile, staţia aproape că trece neobservată și niciun orădean care locuieşte în apropiere nu s-a plâns de zgomotul pe care îl face
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De două ori pe an, o dată la 30 martie şi apoi pe 30 septembrie, toate instituţiile sunt obligate să publice salariile pe care le plătesc, astfel încât contribuabilii să poată să-şi facă o idee despre lefurile angajaţilor plătiţi din banii lor. Şi care, poate, la ghişee i-au tuflit...

O analiză făcută de BIHOREANUL asupra salariilor declarate de instituţiile locale confirmă că angajaţii de la stat sunt recompensaţi fără zgârcenie. De pildă, aproape toate instituţiile deconcentrate plătesc tuturor angajaţilor, fără excepţie, sporul pentru condiţii de muncă periculoase. De parcă ar merge la serviciu în subteran, nu în birouri comode...

Stat darnic

Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din funcţii publice prevede că, pe lângă salariu, angajaţii statului pot primi şi alte stimulente. Valabile pentru toate instituţiile sunt: indemnizaţia acordată celor cu doctorat (1.040 lei pe lună), cea pentru activitatea de control financiar preventiv (10% din salariu), pentru hrană (347 lei/lună) şi pentru munca la proiecte europene (50% din salariu). 

În plus, în funcţie de familia ocupaţională din care fac parte, salariaţii din sectorul public mai pot primi diverse sporuri, unele comune, altele specifice: pentru munca de noapte (25%), pentru ore suplimentare (75%), pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare şi pentru condiţii de muncă grele (sporuri distincte, fiecare de câte 15%), pentru suprasolicitare psihică (10%), pentru păstrarea confidenţialităţii (5%), pentru izolare (20%) etc. 

Instituţii „vătămătoare”

Un cetăţean de rând nu şi-ar putea imagina că într-o instituţie publică, cu sediu modern, angajaţii ar putea avea condiţii de muncă periculoase. O verificare făcută de BIHOREANUL asupra listelor de salarii plătite de instituţiile din judeţ arată, însă, că doar în mod excepțional angajaţii nu primesc acest spor.

Potrivit legii, sporul pentru condiţii vătămătoare este o „compensaţie financiară a riscurilor, acordată personalului care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă vătămătoare, periculoase, deosebit de periculoase, condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, în unităţi cu specific deosebit, în condiţii deosebite, cum ar fi stres”. În realitate, sporul este folosit excesiv, orice condiţie de muncă fiind considerată vătămătoare...

De la directori la consilieri, inspectori, secretare și şoferi, primesc acest beneficiu toţi angajaţii din Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Agenţia pentru Plăţi şi Prestaţii Sociale, Casa de Pensii, CAS, DSP, Direcţia de Statistică, Direcţia pentru Agricultură, Direcţia Sanitară Veterinară, Garda Forestieră, ITM, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Inspectoratul pentru Control în Transportul Rutier.

Trebuie menţionat că nu toate instituţiile evidenţiază în documentele publicate sporurile plătite, rezumându-se să arate doar sumele totale plătite angajaţilor, în care se presupune că sunt „mascate” bonusuri, dacă nu cumva ele se adaugă. În această categorie sunt instituţii precum Prefectura, Finanţele Publice ori Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare. Evident, și aici veniturile ajung mult peste cele din sectorul privat: de pildă, la Prefectură până la 10.951 lei, iar la Finanțe până la 8.998 lei, bani „în mână”.

Cu girul medicilor

BIHOREANUL a încercat să afle ce condiţii vătămătoare sau periculoase au cei 15 angajaţi ai APM Bihor, dat fiind că toţi iau 15% în fiecare lună, la salarii brute între 8.671 lei şi 4.130 lei (leafa unui şofer). „Avem un buletin de expertiză făcut de DSP Bihor care confirmă condiţiile de muncă periculoase”, spune directoarea Sanda Mercea (foto). Concret, DSP a atestat că angajaţii ar fi suprasolicitaţi osteo-musco-articular prin faptul că stau la birou, vizual pentru că lucrează la calculator, şi în plus afectaţi de zgomotul staţiei de măsurare a calităţii aerului, din vecinătatea sediului. 

Potrivit Legii 153, DSP a făcut, la cerere, expertize similare în toate instituţiile. „Riscurile identificate au fost existenţa factorilor nocivi, a unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă care determină risc de îmbolnăvire, existenţa unor morbidităţi în raport cu specificul de muncă, respectiv a unor condiţii de muncă ce pot duce la uzură prematură a organismului”, spune directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba. Altfel spus, funcţionarii plătiţi cu sume brute între 9.930 lei şi 3.686 lei se „uzează” mergând la muncă şi trebuie recompensaţi.

„Mediu foarte stresant” 

La Inspectoratul Şcolar, unde salariile brute sunt între 9.217 lei şi 3.710 lei, întreg personalul administrativ este plătit suplimentar pentru complexitatea muncii și toţi inspectorii şcolari pentru suprasolicitare psihică! În plus, aproape toţi primesc lunar şi gradaţii de merit (25% din salariu), o recompensă specifică în învăţământ, iar cei care au doctorat, fireşte, şi această indemnizaţie. 

„Adevărul e că se munceşte foarte mult şi este un mediu foarte stresant. Ştii când începe ziua de muncă, dar nu ştii când se termină. Şi fiecare coleg îşi asumă o responsabilitate”, spune inspectorul şcolar general Virgil Blage (foto). Întrebat dacă nu cumva munca multă şi responsabilităţile sunt, de fapt, obligaţii din fişa postului, pe care salariații şi le asumă la angajare şi pentru care primesc salarii, Blage a afirmat că „din punctul meu de vedere, sunt pe deplin justificate”.

Între instituţiile deconcentrate, una pare mai „simțită”: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, care plăteşte doar două sporuri, de control financiar şi pentru munca de noapte, şi acestea încasate de numai 5 angajaţi. Asta spre deosebire de Inspecția în Construcţii, care pe lângă sporul pentru condiţii vătămătoare, de doctorat şi de control financiar, mai recompensează angajaţii şi dacă participă în comisii de concurs sau disciplinare.

„Cenuşăresele”

Nu duc lipsă de beneficii nici angajaţii instanţelor. Judecătorii (care au salarii brute ce încep de la 8.091 lei și care ajung şi la 24.610 lei) şi grefierii (plătiţi cu minimum 5.008 lei) primesc spor de doctorat, pentru condiţii de muncă, pentru risc, pentru confidenţialitate şi pentru solicitare neuropsihică, iar unii chiar şi pentru munca cu deţinuţi! Altfel spus, bonusuri pentru sarcini de serviciu! În plus, mai au dreptul şi la decontarea chiriei, a navetei, a călătoriilor şi chiar a medicamentelor, fapt ce face din ei categoria cea mai privilegiată.

Prin contrast, autorităţile locale şi judeţene sunt mult mai zgârcite. În Primăria Oradea, unde salariile brute sunt între 18.820 lei (primar) şi 2.553 lei (muncitor necalificat), nu există sporruri decât pentru controlul financiar, munca la proiectele europene și turele de noapte. Deşi este lesne de înţeles că un funcţionar al Primăriei nu are condiţii mai puţin vătămătoare decât unul din APIA, de exemplu. La fel, în Consiliul Judeţean se plătesc doar trei tipuri de sporuri: de proiecte, de doctorat şi de control financiar. Semn că se poate munci la stat şi fără o listă lungă de stimulente, doar să existe un minim bun-simț... 


LEGE NOUĂ
Ministrul Muncii, despre sporurile artificiale

Subiectul sporurilor pentru angajaţii instituţiilor publice este dezbătut public de câteva luni, ministrul Muncii, Raluca Turcan (foto), declarând că intenţionează să modifice legea salarizării unice astfel încât bugetarii să primească lunar sporuri în cuantum de cel mult 20% raportat la salarii, iar ele să fie pe deplin justificate.
„Avem sporuri create ca artificii, ca să crească salariile. Trebuie fie reduse în sumă fixă, fie să crească salariul de bază. Nu trebuie să inventezi sporuri care mai de care mai năstruşnice, ci mai degrabă să ajuţi omul să aibă un salariu de bază mai mare”, a spus Turcan. 

În opinia ministrului, sporurile trebuie acordate doar pentru condiţii extrem de periculoase sau pentru motivarea funcţionarilor. Conform estimărilor, noua lege ar putea intra în vigoare abia peste un an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@georgemarian
Inainte sa se intrepreteze gresit. Nu desconsider munca fizica, cand vine vorba adun si gunoiul daca trebuie. Nici pe cei care efectueaza munca fizica. Consider ca toate tipurile de munca sunt importante. Sunt primul cara saluta cand ma intalnesc cu gunoierul de la servici, cu muncitorii, cu femeile de serviciu, etc. Chiar daca sunt oameni mai simpli, mai bine vorbesc cu ei doua trei cuvinte decat cu "functionarii" (economisti, etc) de la noi, care tot timpul sunt cu nasul in sus (nu toti!). //// Deci era pentru clarificare :)
Postat 09 Mai 2021, 09:52 de sasi
@georgemarian
(mai intai sa mentionez: nu sunt adeptul sporurilor, deci nu despre sporuri voi vorbi, care ar trebui sa dispare. Vorbesc despre abordarea dvs). Vrei sa ne spui ca munca fizica ar fi echivalenta cu munca intelectuala? Cum poti compara munca la masina de cusut cu munca unui medic, profesor, avocat? Cum poti compara un curs de o saptamana despre bormasina cu studii superioare si doctorat? Un angajat cu lopata de la DumExim ia in mana 3500ron... salar de invatator/profesor... hm... Cei din constructii castiga cat castiga un profesor universitar (cu grad de profesor) .... hm.... pentru ce? pentru a da cu lopata si a pune caramida peste caramida.... hai sa fim sinceri. Pentru o munca ce poate sa faca oricine, s-a ajuns la niste venituri halucinante. Uita-te cati dintre intelectuali reusesc sa construiasaca o casa? Dar cati dintre acei muncitori fara studii? In plus astia nu-ti vin sambata sa duminica, ca zi libera. Eu lucrez 24/7. Cele opt ore exista numai pe hartie. Insa astia sunt boieri. ///// Sa vedem un pic de fiziologie: munca intelectuala este de cel putin 10x mai grea ca munca fizica. Muschii nu se obosesc, insa sistemul nervos da. Orice tip de oboseala, este oboseala sistemului nervos. Cand te obosesti dupa munca fizica, practic s-a obosit sistemul tau nervos. Munca intelectuala in schimb epuizeaza mediatorii chimici si esti nevoit sa-ti pacalesti sistemul nervos cu cofeina .... insa numai iti pacalesti, ca cofeina ocupa locurile rezervate adenozinei (molecula care iti spune ca ar trebui sa te odihnesti). //// Tocmai am luat concediul sa stau in atmosfera de toxine (ce fac si la servici, fara sa primesc spor!), la flex/polizor, ridic sa car, lucrez in ploaie. Sunt mult mai odihnit ca inainte! //// Deci ce am vrut sa va spun: sa nu exageram. Evident, acele sporuri nu au ce cauta ca numai abuzeaza de ele, insa sa nu diminuam importanta muncii ce duce societatea inainte. Unii au munca ce poate efectua oricine. Altii au un job care necesita un nivel ce n-are majoritatea. Cei care fac munca intelectuala oricand ar putea sa faca ce fac cei care efectueaza munca fizica, insa de regula nu si invers. Munca functionarilor publici nu consider munca intelectuala! Iar majoritatea angajatilor de la stat numai freaca menta! Deci daca vrem sa fim echitabili, trebuie sa luam in considerare cine pe cine poate, si cine pe cine nu poate inlocui.
Postat 09 Mai 2021, 09:39 de sasi
Pana cand?
Dar cei care lucrează la benzile de producție, cu motoare electrice toată ziua în jur, cei care lucrează în confecții cu mașini de cusut în permanență, cei care lucrează în construcții cu drujbe și polizoare toată ziua, cei ce lucrează pe utilaje grele, dar cei ce lucrează în ploaie, pe vreme rea, în căldură toridă, gunoierii care se expun la tot felul de infecții și toxine, cei care lucrează în fermele de animale, solarii etc. etc. etc. aceia ce să zică? Dacă am fi echitabili, sporul în bani al riscului la care se expun acești oameni ar trebui să fie echivalent cu salariul unui parlamentar. Până când partea asta mică din Românie își bate joc de cealaltă (99%)?
Postat 06 Mai 2021, 19:58 de georgemarian
foarte buna analiza a situatiei jalnice in care sunt institutiile de stat
Capusate la maxim, asa ca e binevenita legea propusa de ministra PNL, bravo! Numai la etatisti, socialisti si la stat paternalistic "munca e considerata conditie vatamatoare", nici nu te mira ca isi "recompenseaza fara zgarcenie" pe colegii de partid, familie extinsa si prieteni: e in definitia socialistilor care isi tot asuma imagine de altruisti, si pretind ca sunt darnici... e usor sa fii darnic DAR PE BANII ALTORA! Si uite asa dupa ani de PSD si o dreapta care e prea de stanga, ajungi la salarii de 3000 euro pentru bugetari in timp ce anajatii la privat lucreaza pe 1200 lei. Drain the swamp, desecati mlastinile daca sunteti cu adevarat partide de dreapta!
Postat 06 Mai 2021, 18:05 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON