URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2015, 07:32

Fuga de muncă: În timp ce firmele bihorene se plâng că nu găsesc meseriaşi, tinerii se feresc de şcolile profesionale sau le urmează degeaba

Fuga de muncă: În timp ce firmele bihorene se plâng că nu găsesc meseriaşi, tinerii se feresc de şcolile profesionale sau le urmează degeaba UNDE SUNT CROITORESELE DE ALTĂDATĂ? Şcoală cu vechime în pregătirea muncitorilor calificaţi, dotată acum cu ateliere moderne amenajate pe bani europeni, Colegiul Tehnic Andrei Şaguna n-a putut înfiinţa anul acesta o banală clasă de Textile din lipsă de doritori. Asta, chiar dacă până nu de mult Oradea era plină de fabrici de confecţii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eroii nu se nasc, se educă! Acesta e mesajul pe care Şcoala Profesională Eurobusiness, înfiinţată de Primărie în parteneriat cu Parcul Industrial, l-a răspândit astă-vară prin tot oraşul, alături de imagini cu croitorese sau dulgheri prezentaţi în chip de supereroi, pentru a atrage tinerii spre specializările unde, după trei ani de studiu, obţin o calificare într-o meserie.

Degeaba! Cei mai mulţi dintre elevii care au terminat gimnaziul văd şcolile profesionale ca pe o recunoaştere a unui eşec, unde ajung doar cei incapabili să intre într-un liceu "normal", fie el "uman" ori "real". Între timp, firmele sunt dispuse să plătească salarii de peste 2.000 lei unui meseriaş bun, dar imposibil de găsit în Oradea, unde pretenţiile tinerilor sunt cu mult mai mari...

Penurie de specialişti

Din cei 27.000 elevi de nivel liceal înregistraţi în acest an şcolar în Bihor, aproape 1.000 sunt în clase profesionale, adică la specializări unde după trei ani de studiu nu susţin examen de bacalaureat, ci unul de calificare într-o meserie. Prea puţini, spun patronii bihoreni, care de ani buni se plâng că meseriaşii sunt greu de găsit.

Că Bihorul are nevoie de mai mulţi muncitori şi mai puţini "teoreticieni" o dovedesc şi datele   Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, care centralizează săptămânal locurile de muncă vacante din judeţ. Potrivit AJOFM, doar 10% din posturile libere sunt pentru persoane cu studii superioare, majoritatea covârşitoare a angajatorilor căutând muncitori calificaţi. Chiar săptămâna trecută, din cele 881 joburi disponibile, doar 61 au fost pentru absolvenţii de facultăţi, iar 514 pentru cei cu studii medii şi şcoli profesionale!

Firmele caută mai ales muncitori în HoReCa (hoteluri, restaurante, cantine), adică bucătari, ospătari, chelneri sau cameriste, dar criza de meseriaşi se manifestă în toate sectoarele. "În construcţii avem o problemă. Foarte multe firme se plâng că pierd lucrări sau au probleme de încadrare în termen din cauză că nu au suficienţi angajaţi", explică directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto).

Plătiţi şi tot nu vor

Interesul scăzut pentru învăţarea unei meserii se vede cel mai bine chiar în aceste şcolile profesionale, ai căror directori abia reuşesc să umple clasele sau chiar eşuează. Asta deşi, culmea, fiecare învăţăcel primeşte lunar o bursă de 200 lei de la stat şi, dacă urmează specializările Şcolii Eurobusiness înfiinţate de Primărie şi de companiile locale, încă 200 lei de la firmele din Parcul Industrial!

În ciuda acestor avantaje, specializarea zidar-pietrar-tencuitor a Colegiului Tehnic Constantin Brâncuşi a avut doar doi "clienţi" la admiterea din vară, iar cea de instalaţii tehnico-sanitare doar cinci. În condiţiile în care numărul minim de elevi pentru înfiinţarea unei grupe este 14, cele două specializări s-au comasat şi au mai adunat încă 7 elevi ca să poată funcţiona.

Candidaţi puţini au avut şi specializări precum cele de sculer matriţer, de la Colegiul Tehnic Andrei Şaguna, unde după două sesiuni de admitere abia s-au adunat 15 elevi, sau de mecanici auto de la Colegiul Tehnic Traian Vuia, unde în acest an sunt doar 14 elevi. Chit că, aşa cum se ştie, această meserie este de-a dreptul bănoasă!

La Colegiul Tehnic Şaguna, clasa de confecţioner produse textile a strâns doar 4 elevi, aşa că nici nu s-a înfiinţat. "Pare paradoxal, pentru că Oradea are tradiţie în industria uşoară. În anii trecuţi cred că 20% dintre orădence au lucrat în firme de confecţii îmbrăcăminte sau încălţăminte, iar noi nu putem înfiinţa azi nici măcar o clasă", spune inspectorul Florian Mieluţ (foto), responsabil cu învăţământul tehnic în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

De meserie "dezertori"

Profesorul afirmă că mulţi dintre cei care optează pentru şcolile profesionale o fac mânaţi de gândul că primesc bani doar ca să meargă la şcoală, dar fără ambiţia reală de a deveni meseriaşi, unii abandonează cursurile. Nici măcar în Şcoala Eurobusiness, unde vara aceasta au ieşit din ateliere primii meseriaşi cu diplome, aproape că nu există clasă fără abandon.

De pildă, la Colegiul Brâncuşi, din clasa de electromecanici utilaje au absolvit 15 din cei 17 cursanţi. La Colegiul Tehnic Traian Vuia, la specializarea operator CNC (maşini cu comandă numerică), specializare foarte căutată în Parcul Industrial, din cei 16 elevi înscrişi au ajuns în ultimul an doar 11 şi doar 8 au promovat examenele finale, primind diplome de calificare.

Ce s-a întâmplat cu "dezertorii", nu ştie nimeni. Culmea e, însă, că nici despre absolvenţii cu diplomă nu se ştiu prea multe! Din cei 50 de meseriaşi scoşi de Eurobusiness în vară, doar doi s-au şi angajat în Parcul Industrial. Şi nu pentru că nu i-ar vrea companiile, ci fiindcă nu vor ei! "Rata de inserţie în firme e scăzută, într-adevăr, dar s-ar putea schimba, pentru că în octombrie-noiembrie firmele fac angajări pentru noul sezon de producţie", spune Liana Boangiu, manager de resurse umane în Parcul Industrial Eurobusiness. Nu este exclus, pe de altă parte, ca unii absolvenţi să fi luat drumul Occidentului, unde, dacă ştiu meserie, sunt şi foarte bine plătiţi.

Goana după bani

De altfel, nivelul scăzut al salariilor din Oradea ar fi una din explicaţiile specialiştilor pentru dezinteresul faţă de şcolile de meserii. "Părinţii încă speră că dacă îi dau la facultate copiii vor avea salarii mai mari", zice inspectorul Mieluţ.

Fals, după cum demonstrează piaţa muncii. "Un sudor priceput, la mare căutare acum în Oradea, poate câştiga peste 2.500 lei pe lună", zice directorul Békési. În condiţiile în care un asistent universitar nu primeşte mai mult de 1.600 lei, devine limpede că "meseria este brăţara de aur"...

Insuccesul şcolilor profesionale este cauzat, în cea mai mare măsură, de reputaţia pe care o au ele, aceea de refugiu pentru "rataţii" care nu reuşesc să intre la liceele teoretice. "Profesorii şi părinţii au promovat continuu ideea că şcolile profesionale sunt doar pentru cei incapabili să intre la o şcoală teoretică, iar acestea sunt rezultatele!", spune Horia Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Când îşi vor da seama cu toţii, părinţii şi tinerii deopotrivă, că greşesc? Greu de spus. Probabil abia când primii vor vedea că ţin în casă un şomer. Sau, de fapt, când nu-l vor mai putea întreţine...


FĂRĂ VIZIUNE
Sudoria-i meseria!

Cea mai limpede dovadă a eşecului şcolilor profesionale este lipsa sudorilor şi a celor dispuşi să înveţe această meserie bine plătită. Deşi numeroase firme locale caută astfel de specialişti, nici măcar una dintre şcolile cu profil tehnic din judeţ nu şcolarizează viitori sudori, pentru că nu are specializarea în oferte. "În vară a venit la mine un tată, de profesie inginer, care mi-a zis că vrea să-şi facă copilul sudor. I-am spus că nu avem specializarea aceasta în şcolile din Bihor şi ar trebui să aleagă altceva. A preferat să-l ducă la Arad, unde este şcoală de sudori", spune inspectorul Florian Mieluţ.

De ce s-a ajuns aici? Şcolile se feresc să înfiinţeze specializări noi deoarece procedura costă timp şi bani, fiind necesară acreditarea de către un organism de pe lângă Ministerul Educaţiei, or directorii de şcoli nu au nicio certitudine că acestea vor fi căutate şi peste câţiva ani, după absolvirea primei promoţii. De altfel, lipsa unei planificări pe termen lung este una dintre cele mai păguboase probleme ale pieţei muncii. "Trebuie să avem o strategie clară, să ştim ce vrem şi ce necesităţi avem, altfel vom fi mereu debusolaţi", spune directorul AJOFM, Békési Csaba.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@bihoreanoradean
Sunt de acord că tre să nceapă şi proaspeţii masteranzi de undeva,dar,eu ca angajator,nu m aş grăbi să angajez unul ce tocmai a terminat masterul pe locuri de mai joasă speţă,ştiind sigur ce pretenţii salariale ar avea,că,vezi Doamne a făcut şcoli,şi a fost un enorm efort.A fost,da,dar ştiu angajator care a refuzat un potenţial angajat proaspăt masterand,fără măcar să i pese dacă ar fi bun vânzător sau barman.O tactică mai bună a pretendenţilor proaspeţi masteranzi pentru posturi ce nu au nevoie nici măcar de diplomă de liceu e să nu prezinte acea diplomă de master în cv.Nu sunt un tip de stânga,dar cel puţin în Oradea o grămaaaaaaaadă de patroni sunt cioflingari.Dar,asta e!Nu ne place?N avem decât să ne facem propria afacere,sau,să mergem în ţările nordeuropene unde,oricine ai fi,dacă ai datorii,nu contează către cine,eşti o persoană nongrata în faţa tuturor!!!
Postat 18 Octombrie 2015, 19:46 de crisan
,,NIET CULTURA ''MANELE SI GIGI CULTURA
Dupa ce 25 de ani am distrus cultura ,criteriul valorii ,etica ,morala ,ne lamentam azi si ne miram de ce nu mai vor sa munceasca tinerii .To(n)ti la facultate ,to(n)ti masteranzi daca nu si doctoranzi ,si munca la cine mai ramane ! Daca ar fi fi fost pastrat respectul fata de munaca ,financiar daca nu moral (un meserias )pentru pozitia lui in societate ar fi fost retribuit ca lumea ,dar vai noi nu ne platim nici masteranzi si doctoranzii.Primii nu mai sunt ca s-au facut masteranzi si doctoranzi iar cei din urma nu mai vor sa munceasca de loc .Adica un mare nimic printre care ,,virfurile native sau de musai au invatat'' ne trimit mesaje din aceasta atat de primitoare UE fata de adevaratele valori atat ca muncitori cat si ca intelectuali .
Postat 17 Octombrie 2015, 14:13 de PETREI
@ crisan
Cazurile pomenite de tine cu masteranzi care 'cersesc' locuri de munca ca vanzator sau barman nu sunt relevante pentru Oradea: atata timp cat nu ai nici o expetienta nimeni nu te angajeaza ca specialist asa ca trebuie sa inceapa si ei de undeva (chiar si de jos). Tinand cont si de locurile de munca putine (3000 de angajati in parcul industrial si mai putin de 1000 disponibile la nivel de oras) raportat la 185000 de locuitori cati are Oradea e 'normal' ca asteptarile angajatorilor sa fie mari, considerand ca au din ce alege ( adica salarii mici pentru munca cat mai multa). Din pacate salariile mici si costurile foarte mari ale traiului zilnic (transport in comun, utilitati, impozite locale, etc.) fac din Oradea un oras neatractiv pentru cei care isi cauta un loc de munca (diferenta de aprox. 15000 de persoane fata de acum 10 - 15 ani).
Postat 16 Octombrie 2015, 21:11 de User anonimizat
poate mă lămureşte cineva..
Acest articol ne arată că treburile practice nu ţin.Ştiu studenţi sau studente oooo!ba chiar cu master,care cerşesc loc de muncă vânzător,barman,sau cine ştie ce chestii de joasă speţă.Si chestia asta nu cred că e doar în Oradea în ţara asta frumoasă şi bogată.Totuşi...ce a mai rămas?,pentru cei ce nu s aşa valoroşi să meargă prin germania sau cine ştie pe unde.
Postat 16 Octombrie 2015, 18:48 de crisan
@pinonel
De acord cu tine ca Oradea sta prost la atragerea unor investitori puternici, dar sa nu uitam ca cateva investiotii importante le-am pierdut pe vremea lui Filip cand daca vroiai sa investesti in Oradea nu primeai facilitati ci trebuia sa "ungi" pe unde trebuie iar nemtii nu au acceptat. Referitor la Sebes, e adevarat ca au investitii frumoase dar am cateva amendamente : 1. cel mai mare investitor e Holzindustrie Schweighofer pe care eu l-as vrea urgent afara din tara (sunt cei "furtul" de busteni la scara larga); 2. a 2-a investitie mare e fabrica de cutii de viteze a lui Daimler. - e o investitie mare dar din pacate Oradea nu o putea primi si stii de ce: pt ca Daimler a primit "ajutor" nerambursabil de la guvern de 40 milioane de euro. Crezi tu ca Ponta si ai lui ii dadeau lui Bolo si Oradiei? 3. a 3-a mare investitie e Kronospan care a ajuns in Sebes pt ca acolo era fabrica Fratti pe care au preluat-o. Fratti au pornit afacerea prin 2000. Prima si a 3-a investie era greu sa ajunga la Oradea si pt ca firmele respective au nevoie ca padurea sa "cada" peste ei. In concluzie, sunt de acord ca avem nevoie de firme mai puternice in Oradea dar din pacate nu e asa usor sa le aduci : autostrada e uitata; aeroportul de-abia de anul viitor; guvernanti schimba legile ca pe ciorapi; regionalizarea a mutat tot la Cluj; primaria nu e "rosie" si e sabotata cu orice ocazie; primarul are si el "bubele" lui; etc
Postat 16 Octombrie 2015, 17:02 de andy
@andy
Eu m-am capatuit in anii '90, 2000, cand puteai sa faci bani pt. tine, nu pt. statul hot! Cand au incercat sa ma beleasca de bani, m-am retras din afaceri, dar ma descurc, nu ma plang! Oricum, ar trebui sa fii nebun sa mergi 240 de ore/luna pt. 1000 (o mie!) de lei. Nu mai vorbesc ca daca iti ceri pontajul poti sa ai mari surprize, sa vezi luni in care ai lucrat full si in pontaj esti trecut cu 4 ore pe zi! Sau luna in care figurezi in pontaj ca fiind in cfs... Daca ii zici ceva patronului te da pe usa afara. Daca mergi la itm, tot nu rezolvi nimic. Un patron care-i ,,patron" cotizeaza lunar la itm, are omul lui caruia i-a angajat (vorba vine!) nevasta, fata, etc. Toata lumea stie treburile astea. Dar principalul vinovat pt. bataia asta de joc cu salariile este nea ilie, el a adus toate saraciile de orezari, doar-doar o umple ,,parcul" industrial! Am mai dat si dau ca exemplu Sebes-Alba, un orasel cu 12.000 de locuitori ale carui firme au o cifra de afaceri cu mult peste a saraciilor de firme oradene! Da, dar acolo au investit firme occidentale, nu patroni de ricșă...P.S. Un zilier priceput, adica stie de ce parte se tine ciocanul, nu-l gaseste fara minim 100 (o suta!) de lei/zi. Nu ti se pare nimic suspect?! Care o fi adevaratul pret al fortei de munca?! Cel de la orezari/patroni sau cel de pe piata libera, de la micii meseriasi !?
Postat 16 Octombrie 2015, 13:22 de pinonel
@ andy
Ce nu inteleg domnii patroni oradeni care 'baga banu' e ca in Oradea nu se mai poate trai din ceea ce-si permit ei sa ofere. Faptul ca patronului nu-i aduce afacerea profit nu e problema angajatului! Sunt destule locuri de munca in afara orasului sau a tarii si avem libertate de circulatie. E dureros sa te rupi de locurile natale dar nici nu se poate accepta badarania angajatorilor oradeni la nesfarsit. Nu au angajati? Nici o problema, sa munceasca e si membrii familiilor lor! Asa raman cu profitul in familie, doar e banul lor! Nu?
Postat 16 Octombrie 2015, 12:57 de User anonimizat
@pionel
Salar de 2000 de euro "cat de cat decent pt Romania" ? Voi cred ca traiti intr-o lume paralela. La ce economie avem la ora actuala chiar si salariul mediu de 2400 de lei cat e in prezent e foarte mare. E usor sa spui "toti sunt obisnuiti sa stea si sa le pice para-n gura", dar de ce nu faci tu o firma si sa dai salarii de 2000 de euro ca intr-o ora iti ocupi toate posturile. Asa din exterior, patronii castiga iar salariatii sunt sclavi. Patronii au bagat bani in afacere si e normal sa si scoata bani. Cel mai usor e sa fi salariat si sa stii ca la finalul lunii iti intra banii. Nu as vrea sa fi in pielea unuia care nu mai stie de unde sa se imprumute ca sa nu dea faliment si sa piarda tot, inclusiv casa si economiile familiei. Vorbes aici de majoritatea patronilor nu de cei care doar "invart" niste bani, dau "tepe" si dispar.
Postat 16 Octombrie 2015, 12:35 de andy
Despre bolile profesionale, nimic?!
Tot ii dati aici cu ,,sudor", dar cred ca habar n-aveti la ce boli profesionale se expun sudorii!Citez din analiza facuta de conducerea unui ITM :,,[...]meseriile cu cel mai mare risc de îmbolnăvire sunt cele de lăcătuş construcţii metalice, SUDOR MANUAL CU ARC ELECTRIC, lăcătuş mecanic de întreţinere şi muncitor necalificat la demolarea clădirilor." Asa ca sa faca bine domnii patroni sa-si tina banii in buzunar, numai un tampit si-ar vinde sanmatatea pt. bani de tigari! Intamplator sau nu, meseriile de sudor si de lacatus sunt printre cele mai cautate din tara si nu numai, asa ca marii angajatori vorbesc de salarii in euro care sar bine de 1000 de euro! Daca d-l Békési vrea sudori pe care sa-i plateasca cu 500-600 de euro, n-are decat sa-i ,,importe" din India. Cunosc cazul unei firme italiene care s-a chinuit un an de zile sa gaseasca prelucratori prin aschiere pe masini cu comanda numerica. Au rezolvat problema angajand cativa absolventi de facultate (!) pe care i-au trimis in Italia la specializare si acum inginerii strungari castiga peste 2000 de euro/lunar, ceea ce pt. Romania este cat decat decent. Solutii sunt, dar toti sunt obisnuiti sa stea si sa le pice para-n gura!
Postat 16 Octombrie 2015, 12:02 de pinonel
Comunism
In primul rand e valabil ce spune @bihoreanoradean, apoi texte de genul " "Un sudor priceput, la mare căutare acum în Oradea, poate câştiga peste 2.500 lei pe lună", zice directorul Békési", ar trebuie tradus in romana, dupa cum suna e o mare minciuna!!!!! Teorii, povesti, 2500????? Ce salar are un absolvent de profesionala? si ce volum de munca presteaza? Absolventii de facultate sunt platiti foarte slab, atunci ce mai vb de sc profesionala? Cred ca duceti lipsa de articole.
Postat 16 Octombrie 2015, 09:25 de detectiv
continuare..
.. in timp ce costul traiului zilnic e tot mai mare in Oradea.
Postat 16 Octombrie 2015, 09:03 de User anonimizat
somn usor patroni!
Nici nu mai conteaza in Oradea daca esti sau nu meserias: salariile sunt aceleasi, adica putin mai mari decat minimul pe economie in timp ce costul traiului zilnic plus timpul alocat muncii (8 ore minim munca + 1 ora pauza + 1.5.. 2 ore pe drum dus/intors) si uite explicatia pentru care nu mai vor oradenii sa lucreze in parcul industrial din Oradea!
Postat 16 Octombrie 2015, 08:53 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON