Fotoreportaj emoţionant, realizat de jurnaliştii de la Libertatea în secţia de ATI Covid de la Spitalul Municipal din Oradea. Medici obosiţi, care fac apel la responsabilitatea populaţiei, dar şi pacienţi intubaţi care se agaţă de orice urmă de speranţă sunt surprinşi în imagini răvăşitoare, ce ar trebui să dea de gândit oricărui covido-sceptic.
"Folosim imaginile tocmai pentru ca realitatea să străpungă zidul de plumb al suspiciunii, al neîncrederii care s-a aşternut între noi, om cu om", explică jurnaliştii în materialul publicat miercuri, precizând că fiecare fotografie în care se văd feţele sau detalii distinctive ale pacienţilor a fost făcută cu acordul explicit al fiecăruia.
Bănuiaţi că unele cadre medicale şi-au tăiat scurt părul că "oricum ar fi cedat la atâtea spălări şi dezinfectări pe zi", că pacienţii primesc zilnic bileţele de încurajare din partea familiei, care nu are voie la vizite, ori că medicii şi asistentele băltesc efectiv în propria transpiraţie, pentru că sunt nevoiţi să stea cel puţin 6 ore într-un costum sufocant, impermeabil, din care transpiraţia li se scurge în cizme?
Cutremurătoare sunt şi imaginile cu un tânăr de 44 de ani tratat prin ECMO, o metodă prin care practic medicii reuşesc să oxigeneze sângele pacienţilor în afara corpului acestora, fiind varianta aplicată "când nimic nu mai merge". "ECMO înseamnă două catetere groase cât degetul, băgate în două vene mari, şi o pompă, care circulă sângele şi-l oxigenează. ECMO ăsta-i ca un mic Dumnezeu. Îi dă timp omului, dacă are o resursă să se regenereze plămânul, îi dă timp. Dacă nu, a fost o încercare. Şi fiecare merită toate şansele", spune Adriana Dobrescu, şefa secţiei de ATI Covid.
Faptul că personalul ATI nu mai face faţă şi foarte mulţi demisionează, nevoia de medici, nevoia de bani şi nevoia de înţelegere din partea comunităţii sunt câteva dintre punctele abordate în material. "Am adus medici de la toate spitalele din judeţ, în continuare, ca să putem funcţiona normal, ne-ar mai trebui vreo 30-40 de medici. Să ştim că avem cu cine înlocui un medic care se îmbolnăveşte", spune managerul Maria Silaghi.
Care e traseul pacientului la terapie intensivă, diferenţa dintre "masca mică" de oxigen şi "masca mare", care sunt trăirile şi aşteptările medicilor, dar şi ce simt pacienţii care ajung la Terapie Intensivă sunt câteva dintre detaliile surprinse în materialul citat, ce poate fi citit integral aici: Reportaj în miezul coşmarului COVID. Medicii din ATI Oradea fac un apel disperat la compatrioţii lor: "Parcă suntem două lumi
Este primul reportaj realizat în interiorul spitalului Covid, presei locale refuzându-i-se accesul în incinta instituției pe perioada pandemiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.