Fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, a declarat, vineri, că a existat un mandat de ascultare/urmărire din partea SRI pentru 80 de persoane din conducerea statului, ţinta fiind Călin Popescu Tăriceanu, într-un dosar deschis în 2013 şi din care s-a desprins ulterior cauza Microsoft.
Potrivit Mediafax, mandatul a fost acordat pentru perioada 4 iulie 2014 – 6 noiembrie 2014, acesta încheindu-se la 4 zile după primul tur de scrutin al prezidenţialelor din 2014. El a fost semnat de către colonelul Valentin Şelaru, judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Fostul ofiţer SRI susţine că mandatul a fost dat într-un dosar deschis în 2013, în baza unei sesizări a Guvenului Ponta, şi se referă la fapte din anii 2000. Din acest dosar, s-a desprins ulterior dosarul Microsoft, a spus Dragomir, care a catalogat procedura ca fiind “acte de poliţie politică împotriva conducătorilor legitimi ai ţării".
"În perioada 4 iulie - 6 noiembrie 2014, o serie de oameni politici din România s-au aflat sub un mandat de interceptare extrem de strict care avea în vedere verificarea aspectelor pe care le desfăşoară în timpul campaniei prezidenţiale. Campania prezidenţială a avut loc la finalul anului 2014 ori acest mandat, unul dintre cele mai dure mandate pe care eu le-am văzut vreodată şi care cuprinde, printre altele, interceptarea comunicaţiilor, dar şi supraveghere video, audio a persoanelor, localizare, urmărire prin mijloace tehnice specifice. Este un mandat care are peste 80 de persoane ca ţinte", a declarat, vineri, Daniel Dragomir, într-o conferinţă de presă.
Printre cele 80 de persoane interceptate şi localizate se numără Călin Popescu Tăriceanu, la acel moment preşedinte al Senatului şi candidat la alegerile prezidenţiale, Vasile Blaga, care la acel moment conducea campania electorală a unuia dintre candidaţi, Ecaterina Andronescu, Varujan Pambuccian, Radu Stroe, Eugen Orlando Teodorovici, Ioan Rus, Borbely Karoly, Enache Jiru, Mihnea Costoiu, Dan Nica, Marian Săniuţă, consultantul Bogdan Teodorescu, generalul Toma Zaharia, Sebastian Vlădescu, Vlad Moisescu, Ioan Moraru, Daniel Funeriu, Valerian Vreme şi Gabriel Berca.
Totodată, interceptaţi ar fi fost şi Cătălin Harnagea, fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, jurnalistul Bogdan Chireac, Alexandru Bittner, Tiberiu Urdăreanu şi Irina Socol.
"Acest mandat care s-a întins pe o perioadă de şase luni şi care a cuprins întreaga perioadă de precampanie electorală şi de campanie electorală a alegerilor prezidenţiale din 2014 ne duce la următoarea chestiune: s-a discutat despre sufrageria domnului Oprea. Acest mandat şi acest dosar şi informaţiile pe care le voi face publice în continuare ne duc cu gândul la o altă ipoteză: şi anume, a faptului că în 2014, în funcţiile de răspundere ale statului român, pe care l-au transformat într-un stat arestat, se aflau aceiaşi oameni ca în 2009. Să fie acesta răspunsul la poziţia oficială a preşedintelui Iohannis din discursul de la 1 decembrie?", a arătat fostul ofiţer SRI.
Potrivit lui Dragomir, în perioada campaniei electorale din 2014, au existat echipe operative mixte dintre DNA şi SRI, care s-au ocupat de aceste ţinte.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri, că nu a fost anunţat de mandat, iar situaţia denotă existenţa statului paralel. "Interceptarea unuia din candidati în procesul electoral duce la suspiciuni si la acuzaţii grave legate de deformarea procesului electoral, pentru că se creează avantajul unuia din candidaţi. E dovadă în plus legat de existenţa statului paralel în România. Vreau să văd care este baza legală pe care s-au făcut interceptările. Alte instituţii aveau dreptul să facă parte din partea de procedură judiciară? Din câte ştiu, nu. Conform legislatiei, trebuie să vă aduc la cunoştinţă că nu am fost informat, desi exista obligativitatea să fiu", a declarat Tăriceanu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.