Potrivit unui comunicat transmis de DNA, Secţia de combatere a corupţiei a dispus urmărirea penală a lui Costel Alexe, care în anul 2020, în perioada în care era ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi săvârşit infracţiunile de luare de mită şi instigare la delapidare.
Costel Alexe, fost ministru al Mediului şi actual preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, s-a prezentat joi la sediul DNA din Bucureşti şi a fost audiat de procurori în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită în perioada în care era membru al guvernului. "Voi veni ori de câte ori va fi nevoie pentru a da declaraţii. Am luat act de solicitarea domnului procuror. Îmi doresc finalizarea cât mai rapidă a acestui demers judiciar, pentru că sunt nevinovat", le-a declarat Costel Alexe jurnaliştilor la ieşirea de la audieri, joi dimineaţa, potrivit Digi24.ro.
Preşedintele Klaus Iohannis a încuviinţat în urmă cu două zile ridicarea imunităţii fostului ministru şi cererea de urmărire penală. DNA îl acuză pe Alexe că ar fi primit mită 22 de tone de produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă).
"Foloasele respective ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o rudă a ministrului. Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei şi reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului", se arată în comunicatul DNA.
Ministrul ar fi pretins mita respectivă pentru alocarea cu titlu gratuit către o fabrică a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi pentru monitorizarea favorabilă a măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme.
Procurorii mai transmit că acel depozit este unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia acestora.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.