URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2022, 20:35

Fostul fotbalist orădean Marius Siminic, arestat din nou pentru șmenul de 110.000 de euro din Austria

Fostul fotbalist orădean Marius Siminic, arestat din nou pentru șmenul de 110.000 de euro din Austria foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul fotbalist orădean Marius Siminic a fost arestat provizoriu, pentru a doua oară, la cererea autorităţilor judiciare din Viena, care l-au dat în urmărire internaţională pentru a finaliza cercetările în dosarul ce vizează acuzaţii de fals de monedă şi tâlhărie calificată.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, bărbatul în vârstă de 41 ani, fost fotbalist la FC Bihor, FC Liberty, respectiv Diósgyör, a fost ridicat cu o zi înainte de poliţiștii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Bihor şi prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Din nou după gratii

Potrivit documentelor transmise de autorităţile judiciare austriece prin Biroul Sirene - Centrul de Cooperare, pe numele lui Siminic s-a emis „un Mandat European de Arestare, pentru infracţiuni contra patrimoniului, prin nesocotirea încrederii și a unor infracțiuni de fals", se precizează în informare.

Siminic a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a emis pe numele acestuia o ordonanță de reținere pentru 24 de ore. În aceeaşi zi, el a fost prezentat unui judecător de drepturi şi libertăţi, care a dispus să fie arestat pentru 15 zile, măsură dispusă provizoriu, până când procurorii vor prezenta traducerea în limba română a mandatului european de arestare.

Aceleaşi acuzaţii, un nou mandat

Din documentele transmise la Oradea reiese că Siminic este cercetat în Austria într-un dosar în care apare numele fratelui său, Călin Siminic, dar și al orădeanului Sorin Balint.

Românii s-au dat drept comercianţi de aur în faţa unei persoane, căreia i-au oferit spre vânzare lingouri de aur în valoare de 110.000 euro. Când cumpărătorul le-a adus banii, ei i-au luat susţinând că vor să verifice bancnotele, să nu fie false, returnându-i, însă, bancnote de 500 euro false.

Ulterior, când victima lor şi-a dat seama că a fost înşelată şi a vrut să plece cu banii reali, i-a fost smulsă din mână plasa în care se aflau cei peste 100.000 euro. „În acest context, Marius Siminic a avut rol important, fiind cel care a plănuit, coordonat atacul şi a supravegheat zona în care se comitea această tâlhărie", se mai arată în documentele procurorilor austrieci.

Judecat şi la Oradea

Acuzaţiile sunt aceleaşi în baza cărora, pe 24 iunie 2021, Curtea de Apel Oradea a emis deja un mandat de arestare provizoriu de 15 zile pe numele lui Siminic, după cum a constatat BIHOREANUL.

La expirarea mandatului, când au trebuit să ia o nouă decizie, judecătorii au emis un nou mandat de arestare pe numele lui Marius Siminic, de data aceasta pentru 30 de zile și în vederea predării către autoritățile din Austria. Hotărârea urma să intre în vigoare, totuși, doar după ce acesta îşi finaliza procedurile judiciare din România, unde este judecat pentru delapidare şi înşelăciune, cu un prejudiciu de 848.030 lei în dauna magazinului din Oradea al Mobexpert şi a unor clienţi ai firmei. 

În respectivul caz, lui Siminic i se impută că, în perioada 21 decembrie 2017 - 20 ianuarie 2018, când a lucrat pe post de consilier de vânzări, şi-a însuşit şi folosit în interes personal, avansurile plătite de clienţi pentru mobilierul comandat.

Şters din greşeală

De ce a fost nevoie acum de un nou mandat pe numele lui Siminic? În vara acestui an, autorităţile judiciare din Austria au şters numele fostului fotbalist orădean din Sistemul de Informaţii Schengen cu persoanele căutate, fără să înştiinţeze autorităţile române despre vreun motiv anume. Pentru că Siminic nu mai apărea ca fiind urmărit internaţional, pe 15 iulie 2022 Curtea de Apel Oradea a revocat şi mandatul de arestare emis pe numele lui cu un an mai devreme şi lăsat "în aşteptare". 

Potrivit procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Sebastian Vălean, încurcătura a fost generată tocmai de problemele judiciare locale ale orădeanului. „A fost o eroare generată de acea amânare a punerii în aplicare a mandatului european de arestare”, a declarat Vălean.

Autorităţile judiciare din cele două ţări caută o soluţie pentru ca Siminic să poată fi predat temporar în Austria, ca anchetatorii să-şi finalizeze cercetările. "Se poartă deja o corespondenţă pe canalele oficiale, pentru a evita astfel de situaţii în viitor", a mai spus procurorul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON